Πάνγκος: Ο ηγέτης της Ζενίτ που τρελαίνει ξανά την Ευρώπη

Πάνγκος: Ο ηγέτης της Ζενίτ που τρελαίνει ξανά την Ευρώπη

Ο Κέβιν Πάνγκος πραγματοποιεί σεζόν καριέρας, παίζοντας σε τοπ επίπεδο και οδηγώντας τη Ζενίτ στα αχαρτογράφητα... νερά των play-offs.

Είναι ο ηγέτης της Ζενίτ και αυτό δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Είναι ο… προπονητής που ο Τσάβι Πασκουάλ θέλει να έχει μέσα στο παρκέ για να βάζει τους υπόλοιπους σε μια τάξη. Είναι ένας γνήσιος μαέστρος που ξέρει πάντοτε τι να κάνει τη μπάλα. Είναι ο Κέβιν Πάνγκος.

Ο Καναδός διανύει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Έχει πάρει από το… χεράκι τους Ρώσους και μαζί με τους υπόλοιπους κατάφερε να βάλει τη Ζενίτ για πρώτη φορά στην ιστορία της στα play-off της Euroleague, κάνοντας μέχρι στιγμής «κόλαση» τη ζωή της Μπαρτσελόνα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή και ας δούμε την πορεία του Καναδού playmaker στα παρκέ της Ευρώπης.

Από undrafted στην Ευρώπη και τη Γκραν Κανάρια

ALBA Berlin vs. Herbalife Gran Canaria - Game - Welcome to 7DAYS EuroCup

Ο Πάνγκος βρέθηκε για τέσσερα χρόνια, από το 2011 έως το 2015, στο κολέγιο του Γκονζάγκα κάνοντας κάποιες καλές σεζόν και με το πέρας των σπουδών του δήλωσε συμμετοχή στο draft. Χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς έμεινε εκτός των επιλογών.

Έτσι ζύγισε τις επιλογές του και πήρε τη μεγάλη απόφαση και να μετακομίσει στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ισπανία για λογαριασμό της Γκραν Κανάρια. Εκεί ο Καναδός έδειξε κάποια ψήγματα του ταλέντου του σε Eurocup και ACB.

Η ευκαιρία της Ζάλγκιρις και το Final Four

Kevin Pangos - išsamiai DELFI.lt

Η ευκαιρία για τον Πάνγκος να δείξει τι αξίζει και τι μπορεί να κάνει έφτασε. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποφάσισε να τον εντάξει στο ρόστερ της Ζάλγκιρις το 2016, κρατώντας τον για δύο χρόνια στο Κάουνας.

Όλον αυτόν τον καιρό ο Πάνγκος έδειχνε πως είναι παίκτης υψηλού επιπέδου, τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στη δημιουργία, έχοντας την ικανότητα να διαβάζει σωστά το παιχνίδι και να παίρνει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Κορυφαία του στιγμή φυσικά με τον Λιθουανικό σύλλογο, δεν ήταν άλλη από τη συμμετοχής της ομάδας στο Final Four του 2018, η οποία ήρθε έπειτα από το μακρινό 1999! Η Ζάλγκιρις είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό στα play-off με 3-1, ενώ ηττήθηκε στον ημιτελικό από τη Φενέρ (76-67). Πάντως η τερμάτισε στην τρίτη θέση επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ 79-77 στον μικρό τελικό.

Το μεγάλο βήμα στη Μπαρτσελόνα

Valencia is trying to sign Kevin Pangos | Eurohoops

Οι εμφανίσεις του Πάνγκος δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη Μπαρτσελόνα, η οποία ήθελε να ενισχύσει το ρόστερ της με παίκτες πρώτης γραμμής για να επιστρέψει από την αφάνεια που είχε βρεθεί τα τελευταία χρόνια.

Έτσι το καλοκαίρι του 2018 προχώρησε στην απόκτηση του Καναδού γκαρντ προσθέτοντας ένα άκρως σημαντικό «γρανάζι» στη μηχανή της, ενόψει μια δύσκολης και απαιτητής σεζόν.

Δυστυχώς όμως και για τις δύο πλευρές ο Πάνγκος δεν μπόρεσε να βρει ρυθμό και να δείξει τι αξίζει. Έμοιαζε να βρίσκεται έξω από τα νερά του και να μη θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που έκανε την Ευρώπη να μιλάει για εκείνον κατά την παραμονή του στο Κάουνας.

Στην πρώτη του χρονιά κατέγραψε σε 35 ματς στη Euroleague μόλις 7 πόντους, 3,1 ασίστ και 1,1 ριμπάουντ σε περίπου 20 λεπτά συμμετοχής. Μπορεί να μην ταίριαξε στο σύστημα του Σβέτισλαβ Πέσιτς, μπορεί να μην ήταν έτοιμος ψυχολογικά για ένα τόσο μεγάλο βήμα. Κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Και όλοι ήλπιζαν να τον δουν καλύτερο τη νέα σεζόν.

Όμως αυτό δεν συνέβη ποτέ καθώς ο Καναδός αγωνίστηκε μόλις τρία παιχνίδια πρωταθλήματος πριν πάθει έναν σπάνιο τραυματισμό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του στην προπόνηση και αναγκαστικά μείνει εκτός για όλη τη χρονιά.

Ηγέτης στη Ζενίτ

Η «βόμβα» του Πάνγκος (vid) | | Basketa.gr

Το καλοκαίρι του 2020 ο Πάνγκος έμεινε ελεύθερος από τη Μπαρτσελόνα, με αρκετές ομάδες να δίνουν «μάχη» για την απόκτηση του παρότι δεν ήξεραν σε τι κατάσταση θα επέστρεφε. Αυτό όμως δεν αποτέλεσε εμπόδιο για κανένα σύλλογο.

Η… τυχερή τελικά ήταν η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο Τσάβι Πασκουάλ κατάφερε να πείσει τον 28χρονο για τα πλάνα του και η συνεργασία τελικά απέδωσε στον μέγιστο βαθμό. Αφού ο Καναδός μπήκε στα παρκέ σαν να μην είχε περάσει μέρα, δείχνοντας με το καλημέρα τις διαθέσεις του οι οποίες ήταν κάτι παραπάνω από άγριες.

Ο Καταλανός τεχνικός του έδωσε τη «μπαγκέτα» του μαέστρου και ο Πάνγκος άλλος που δεν ήθελε αφού παιχνίδι με το παιχνίδι έμοιαζε ακόμα καλύτερος. Εντυπωσιάζοντας και πάλι τους πάντες με τις εμφανίσεις του. Οι περισσότερες επιθέσεις περνούν από τα χέρια του και η αποτελεσματικότητα των Ρώσων δείχνει τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Φέτος ο Πάνγκος έχει πάρει μέρος σε 36 αγώνες στη Euroleague (34 της κανονικής περιόδου και 2 των play-off), όλοι ως βασικός, έχοντας 13,6 πόντους, 6,6 ασίστ, 2 ριμπάουντ, με 15 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, σε περίπου 29 λεπτά συμμετοχής.

Στη σειρά με τη Μπαρτσελόνα για τα play-off έχει μπει φουριόζος σημειώνοντας 19 πόντους στο πρώτο ματς και 23 στο δεύτερο. Η Ζενίτ έχει καταφέρει να κάνει break στην έδρα των Καταλανών και να πάρει εκείνη το πλεονέκτημα έδρας, ενώ λίγο έλειψε να κάνει και το 2-0, όμως οι «μπλαουγκράνα» βρήκαν τον τρόπο να ισοφαρίσουν σε 1-1.

Ο Πάνγκος έπειτα από μία σεζόν απραξίας και άλλη μία στην οποία αμφισβητήθηκε για τις ικανότητες του, έχει βαλθεί φέτος να αποδείξει σε όλους πως είναι ακόμα εδώ και πως παραμένει ένας από τους κορυφαίους γκαρντ της Ευρώπης.

Τα ματς με τη Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ευκαιρία για εκείνον να… τιμωρήσει τους Ισπανούς που δεν τον πίστεψαν όσο έπρεπε, ενώ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να πάει την πρωτάρα Ζενίτ σε ένα Final Four, με την… αφεντιά του για ηγέτη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ