Κάιλ Χάινς: Ένα «παιδί» μετράει τα… Final Four (Pics & vids)

Κάιλ Χάινς: Ένα «παιδί» μετράει τα… Final Four (Pics & vids)

Ο Κάιλ Χάινς συνεχίζει να γράφει ιστορία στη Euroleague, φτάνοντας τα εννέα συνεχόμενα Final Four στην καριέρα του, εδραιώνοντας έτσι τη θέση του στο πάνθεον της λίγκας.

Τον έχουν χαρακτηρίσει «σέντερ τσέπης», «σούπερμαν», ακόμα και «ηλεκτρολόγο». Υπάρχει όμως και ακόμη μία λέξη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καριέρα του. Νικητής. Μία λέξη που παρουσιάζει όσο λίγες το ποιος είναι ο Κάιλ Χάινς και όλα όσα έχει πετύχει στη Euroleague. Πως έφτασε να θεωρείται θρύλος και ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών βάζοντας το όνομα του δίπλα σε «ιερά τέρατα».

Βλέπει τον κόσμο από τα 198 εκατοστά. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε ποτέ να τα βάλει με τους καλύτερους ψηλούς της λίγκας και να προκαλεί «τρόμο». Από το 2012 και το έπος της Πόλης με τον Ολυμπιακό, μέχρι την Κολωνία με την Αρμάνι Μιλάνο το 2021. Τέσσερις κατακτήσεις της κορυφαίας διοργάνωσης στη Γηραιά Ήπειρο και εννέα, οσονούπω, Final Four. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην καριέρα του 34χρονου πια Κάιλ Χάινς και πως έφτασε ως εδώ.

Ο ερχομός στην Ευρώπη και η ευκαιρία στη Euroleague

Έπειτα από μια τετραετία (2004-08) στο Κολέγιο στης Βόρειας Καρολίνα με τους Γκρίνσμπορο Σπάρτανς, ο 22χρονος τότε Χάινς αποφάσισε να αφήσει την Αμερική και να κυνηγήσει το όνειρο του στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Ξεκινώντας το ταξίδι του με τη φανέλα της Κρεμόνα στη δεύτερη κατηγορία του Ιταλικού πρωταθλήματος, κατακτώντας δύο κύπελλα στη διετία που έμεινε, πριν μετακομίσει το 2010 στη Γερμανία και τη Μπάμπεργκ.

Η τότε ομάδα του Κρις Φλέμινγκς έδωσε τη δυνατότητα στον νεαρό Χάινς να κάνει το ντεμπούτο του στη Euroleague και από τότε να μην την αποχωριστεί ξανά. Αγωνίστηκε σε 10 αγώνες έχοντας κατά μέσο όρο 12,9 πόντους και 5,4 ριμπάουντ, σουτάροντας με το εντυπωσιακό 64,3%, με τη λήξη της σεζόν να τον βρίσκει πρωταθλητή Γερμανίας και MVP των τελικών.

Η μεταγραφή στον Ολυμπιακό και η εκτόξευση

Kyle Hines and the NBA challenge - NEWS BASKET BEAFRIKA

Οι εμφανίσεις του Αμερικανού σέντερ με τη Μπάμπεργκ, έκαναν τον Ολυμπιακό να κινηθεί για την απόκτηση του καθώς ο Ντούσνα Ίβκοβιτς έψαχνε έναν παίκτη για να ενισχύσει τη γραμμή των ψηλών του. Η μεταγραφή ολοκληρώθηκε και κανείς δεν γνώριζε την ιστορία που ετοιμαζόταν να γραφτεί.

«Σ’ όλη μου την καριέρα ακούω αυτό το πράγμα. Είμαι γρήγορος, πηδάω ψηλά, παίζω δυνατά και κυρίως έχω καρδιά. Κανείς δεν μου έχει χαρίσει τίποτα έως τώρα», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης των «ερυθρόλευκων» σε ερώτηση που του έγινε για το ύψος και τη θέση του. Δείχνοντας από τι μέταλλο είναι φτιαγμένος.

Πέρασε δύο ονειρικά χρόνια στο λιμάνι. Κατακτώντας δύο συνεχόμενες Euroleague σε Κωνσταντινούπολη (2012) και Λονδίνο (2013). Παλικαρίσια καλάθια και άμυνες γεμάτες πάθος, ήταν μερικά από τα συστατικά της επιτυχίας του. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την τάπα στον Μίροτιτς όπου εκτοξεύθηκε στο… Μπιγκ Μπεν και έσβησε τα «φώτα» στον Ισπανό. Ή την καθηλωτική του εμφάνιση στον ημιτελικό του ’13 με την ΤΣΣΚΑ που είχε κάνει τους ψηλούς των Ρώσων να μοιάζουν με… παιδάκια.

Επτά χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Kyle Hines firma per 2 anni con Milano: "Entusiasta di arrivare in una squadra storica" - Eurosport

Μετά τις δύο συνεχόμενες κατακτήσεις του τροπαίου, ο Χάινς ήταν έτοιμος για μια αλλαγή στην καριέρα του. Έφυγε ως φίλος από τον Ολυμπιακό και εντάχθηκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Έτορε Μεσίνα με στόχο να κατακτήσει ακόμα περισσότερα με τον ρωσικό σύλλογο.
Τα δύο πρώτα του χρόνια περιελάμβαναν συμμετοχή στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όμως ο τίτλος δεν ερχόταν. Η σεζόν 2015-16 όμως ήταν διαφορετική, αφού η ΤΣΣΚΑ ξαναπήγε στο Final Four και σε έναν εντυπωσιακό τελικό απέναντι στη Φενέρμπαχτσε κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη Euroleague της καριέρας του μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη.

Ακολούθησαν άλλα τρία έτη στη Μόσχα υπηρετώντας πιστά την ομάδα και παραμένοντας σταθερός στα καθήκοντα του, τόσο επιθετικά, αλλά κυρίως αμυντικά αποτελώντας φόβητρο κάτω από το καλάθι, παρόλο που το ύψος του δεν μαρτυρούσε κάτι ανάλογο. Απολογισμός άλλο ένα τρόπαιο το 2019, κόντρα στην Αναντολού Εφές, μεγαλώνοντας έτσι τον «μύθο» του στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Επιστροφή στην Ιταλία

Kyle Hines (Milano Armani Exchange) / Fotogalerija - Basketnews.lt

Έπειτα από επτά σεζόν στη Ρωσία και την ολοκλήρωση μιας περίεργης χρονιάς, όπως ήταν η περσινή, ο 34χρονος σέντερ θέλησε να αποχωρήσει και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα του. Βάζοντας έτσι την υπογραφή του σε διετές συμβόλαιο με την Αρμάνι και σμίγοντας ξανά με τον Έτορε Μεσίνα, ο οποίος τον είχε πείσει να φύγει από τον Ολυμπιακό και να γίνει παίκτης της ΤΣΣΚΑ.

Το «μαγικό ραβδάκι» του Χάινς έκανε το… θαύμα του και στην Ιταλία. Ο Μεσίνα έψαχνε έμπειρους παίκτες για να πλαισιώσει το ρόστερ του και η προσθήκη του Αμερικανού ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν. Εκείνος βοήθησε τα μέγιστα και μαζί με τους συμπαίκτες του έστειλαν την Αρμάνι για πρώτη φορά στην τετράδα έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια!

Είναι πολλές οι… διακρίσεις

All-Decade Nominee: Kyle Hines - News - Welcome to EUROLEAGUE BASKETBALL

Ο Χάινς έχει αναγνωριστεί ως ένας θρύλος της λίγκας δίχως να παίζουν αποκλειστικό ρόλο οι 4 Euroleague που έχει στην τροπαιοθήκη του. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 319 ματς καταγράφοντας 8,6 πόντους, 4,6 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 0,8 μπλοκ σε περίπου 28 λεπτά που μένει στο παρκέ. Και αυτό είναι απλά ένα δείγμα.

Παράλληλα έχει γίνει ο πρώτος Αμερικανός που φτάνει τις 300 συμμετοχές (και 7ος συνολικά), ενώ βρίσκεται από τον περασμένο Μάρτιο στη δεύτερη θέση στην ιστορία της διοργάνωσης σε τάπες με 259, πίσω μόνο από τον Μπράιαντ Ντάνστον (273). Έχει αναδειχθεί δύο φορές κορυφαίος αμυντικός της λίγκας το 2016 και το 2018, ενώ πέρυσι βρέθηκε στην καλύτερη ομάδα της Euroleague για τη δεκαετία που μας πέρασε. Χαρακτηριστικό είναι πως αποτελεί μέλος της κορυφαίας δεκάδας του Ολυμπιακού για την περίοδο 2010-2020, όντας τρίτος σε ψήφους του κοινού με ποσοστό 88.38%, αλλά και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, βγαίνοντας μάλιστα πρώτος με ποσοστό 91.40%!

Καταλαβαίνουμε εύκολα λοιπόν πως δεν μιλάμε απλά για ακόμη έναν παίκτη που απλά έκανε καριέρα. Αλλά για έναν άνθρωπο που έχει μάθει να νικά και να παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ώστε να φτάσει στον στόχο του, που καθώς φαίνεται από την πορεία του είναι πάντα η κορυφή της Ευρώπης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ