Θυμάστε τον Ελάνγκα; Ο γιος του είναι ο επόμενος… Ράσφορντ (vid)

Θυμάστε τον Ελάνγκα; Ο γιος του είναι ο επόμενος… Ράσφορντ (vid)

Ο Τζόζεφ Ελάνγκα πέρασε για 1,5 χρόνο από τα μέρη μας. Από τον ΠΑΟΚ και την Καλαμαριά, πριν κάνει μεγάλη καριέρα στη Σουηδία. Ο γιος του, Άντονι, ακολούθησε από μικρός έναν διαφορετικό δρόμο. Και προχθές έκανε το ντεμπούτο του στη σπουδαία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ...

23 χρόνια νωρίτερα, καλοκαίρι του 1998, ο ΠΑΟΚ αποκτά από το Καμερούν και την Τονόρε τον νεαρό αριστερό μπακ, Τζόζεφ Ελάνγκα. Δεν στέριωσε ποτέ στον δικέφαλο. Δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Αποχώρησε έξι μήνες αργότερα ως ελεύθερος και πήγε στον Απόλλωνα Καλαμαριάς στον οποίο αγωνίστηκε μέχρι το 2000. Ακολούθησε μια καλύτερη καριέρα όταν αποφάσισε να μετακομίσει στη Σουηδία.

Έπαιξε για μια πενταετία στη Μάλμε, με την οποία πραγματοποίησε πάνω από 150 συμμετοχές, ακολούθησε η Μπρόντμπι, δόθηκε δανεικός στη Χόρσενς για έναν χρόνο πριν επιστρέψει στη Μάλμε το 2010 για να κλείσει την καριέρα του έναν χρόνο αργότερα. Στη Σουηδία ο Ελάνγκα έκανε την οικογένειά του και ο γιος του, Άντονι, πήρε την υπηκοότητα της χώρας. Γεννημένος το 2002, ο Άντονι Ελάνγκα μεγάλωνε βλέποντας τον πατέρα του να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν θα μπορούσε παρά να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

O Τζόζεφ Ελάνγκα που είχε αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ

Στο σήμερα; Θεωρείται ένα από τα επόμενα μεγάλα ταλέντα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και προχθες, στο ματς με τη Λέστερ, ο 19χρονος μεσοεπιθετικός έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα των κόκκινων διαβόλων. Πρόκειται για ένα παιδί για το οποίο ήδη στην Αγγλία τα media γράφουν αφιερώματα. Θεωρώντας τον ως ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα των ακαδημιών της Γιουνάιτεντ. Ο Ελάνγκα βρέθηκε στη Μάλμε, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, αλλά σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε για την Αγγλία. Τον είχαν… ανακαλύψει οι σκάουτερς της Γιουνάιτεντ και τον πήραν στο Μάντσεστερ από τα 12 του χρόνια.

Σε ηλικία 17 ετών είχε να επιλέξει αν θα αγωνιστεί για την Εθνική ομάδα του Καμερούν ή γι’ αυτή της Σουηδίας. Επέλεξε την Ευρώπη και τη Σουηδία. Η Under 17 τον… κράτησε μόλις σε πέντε παιχνίδια, στα οποία σημείωσε δύο γκολ πριν μετακομίσει για την Under 19. Ο δρόμος και για την Εθνική ομάδα των Ανδρών, εκεί που πιθανόν να προλάβει να υπάρξει συμπαίκτης με τον σπουδαίο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς έχει ανοίξει για τα καλά. Και ανοίγει ακόμα περισσότερο όσο ο μικρός γράφει στο βιογραφικό του… παράσημα: το μεγαλύτερο έως τώρα είναι αυτό της συμμετοχής του στην πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ στο παιχνίδι με τη Λέστερ. Κι ας μη συνδυάστηκε με θετικό αποτέλεσμα. Το πρώτο μεγάλο όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα.

«Σίγουρα είναι έτοιμος πια για το μεγάλο άλμα. Τον είδατε με την Under 23 τα πήγε περίφημα. Ήταν καλός. Πολύ καλός. Δυστυχώς είχε κάποιους τραυματισμούς που τον κράτησαν πίσω, αλλά πλέον είναι έτοιμος. Η κάθετη που διαθέτει, η ταχύτητα στην εκτέλεση, ο τρόπος που βάζει το κορμί του, ο ρυθμός του, τα πάντα είναι εξαιρετικά. Οπότε δεν μπορούσα να περιμένω παραπάνω για να τον χρησιμοποιήσω», ήταν τα πρώτα – άκρως κολακευτικά – λόγια του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ για τον πιτσιρικά. Τον είχε πάρει στην αποστολή και σε ορισμένα παιχνίδια του Europa League, αλλά η κρισιμότητα των αγώνων δεν του είχε δώσει την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσει. Τώρα ήταν η στιγμή του.

Το highlights της έως εδώ καριέρας του είναι από παιχνίδι της Εθνικής Σουηδίας Under 17. Το 2019 ο Ελάνγκα αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 17 ετών και στο ματς με αντίπαλο τη Γαλλία σημείωσε δύο τέρματα. «Είναι ένα από τα καλύτερα τουρνουά που έχω παίξει. Και είναι πάντα τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να παίξω όπως ήθελα και αυτό έκανα».

«Προέρχομαι από μια οικογένεια που είχαμε το ποδόσφαιρο μέσα στο σπίτι μας. Από εκεί πήρα τις αξίες και τις ανθρώπινες και τις ποδοσφαιρικές. Από τον πατέρα μου. Πάντα ήθελε να με σπρώξει προς τον αθλητισμό», θα πεί ο Άντονι Ελάνγκα για τον πατέρα του Ζοσέφ, ο οποίος έπαιξε 17 φορές με την Εθνική Καμερούν και μάλιστα ήταν μέλος της ομάδας που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 (λίγους μήνες πριν τον αποκτήσει ο ΠΑΟΚ).

Νικητής ενός τροπαίου με τεράστια σημασία στα… ενδότερα της Γιουνάιτεντ

Από το 2000 και έπειτα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν καθιερώσει το «Τρόπαιο Τζίμι Μέρφι». Τι ακριβώς είναι; Το παραλαμβάνει ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής του συλλόγου κάθε χρονιά. Μια διάκριση που τη σεζόν 2008-09 την είχε κερδίσει ο Φεντερίκο Μακέντα του Παναθηναϊκού. Ένα τρόπαιο που μεταξύ άλλων έχουν πάρει ο Ράσφορντ, ο Γκρίνγουντ και ο Τουανζέμπε, που αγωνίζονται σήμερα στην πρώτη ομάδα της Γιουνάιτεντ, παλαιότερα ο Ντάνι Γουέλμπεκ και ο Τζουζέπε Ρόσι.

Ένα τρόπαιο που στα… ενδότερα της Γιουνάιτεντ έχει πολύ μεγάλη σημασία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που συνηθίζουν οι άνθρωποι της πρώτης ομάδας να βρίσκουν χώρο στον κορυφαίο των ακαδημιών. Τη σεζόν 2019-20 αυτός ήταν ο Άντονι Ελάνγκα. Το next big thing της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα κατορθώματα του Ελάνγκα στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ