Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ γράφουν ιστορία: Απόλυτοι κυρίαρχοι στο Κύπελλο την τελευταία 10ετία (vids)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ γράφουν ιστορία: Απόλυτοι κυρίαρχοι στο Κύπελλο την τελευταία 10ετία (vids)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι μακράν οι πιο επιτυχημένες ομάδες της τελευταίας δεκαετίας στο Κύπελλο Ελλάδος - Το εντυπωσιακό τους ρεκόρ από το 2012 και το 4-3 των «ερυθρόλευκων» επί του «Δικεφάλου του Βορρά»!

Τελικός Κυπέλλου απόψε. Το ματς με το οποίο ολοκληρώνεται η σεζόν 2020-21 για το υψηλότερο επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 21:00 Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το πολυπόθητο τρόπαιο. Οι «ερυθρόλευκοι» επιζητούν το δεύτερο σερί νταμπλ. Back to back νταμπλ δηλαδή. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει το 4ο Κύπελλο τα τελευταία 5 χρόνια. Η «μάχη» του ΟΑΚΑ προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Ως γνωστόν, ο Ολυμπιακός είναι ο πολυνίκης του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος. Καθώς έχει κατακτήσει 28 φορές το συγκεκριμένο τρόπαιο. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη πλευρά έχει 7 Κύπελλα, με τα 3 από αυτά να είναι από το 2017 και μετά.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε και κάτι άλλο. Ένα γεγονός το οποίο αποδεικνύει το εξής: Πως οι δύο ομάδες που θα διεκδικήσουν απόψε το 79ο Κύπελλο Ελλάδος είναι μακράν οι πιο επιτυχημένες της τελευταίας δεκαετίας στη διοργάνωση. Ποιο είναι το γεγονός που το αποδεικνύει αυτό; Η πορεία των συλλόγων τα τελευταία 10 χρόνια.

Πραγματικά, τα στοιχεία εντυπωσιάζουν. Από το 2012 και μετά, δεν λείπει ποτέ το όνομα είτε του Ολυμπιακού είτε του ΠΑΟΚ από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Είτε η μία, είτε η άλλη ομάδα προκρίνεται στον τελικό. Φέτος, είναι και οι δύο! Με λίγα λόγια, για 10η σερί χρονιά συμμετέχουν στον τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ένας εκ των Ολυμπιακού ή ΠΑΟΚ ή και οι δύο μαζί! Ενώ στις τελευταίες 9 διοργανώσεις, ο Ολυμπιακός μετρά 4 κατακτήσεις, ο ΠΑΟΚ 3 και από μία οι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

To10.gr ανατρέχει στους τελικούς της τελευταίας δεκαετίας, όπου το όνομα του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ δεν λείπει καθόλου.

2011-12: Ολυμπιακός – Ατρόμητος 2-1 (παράταση)

Ένα ματς με χιτσκοκικό φινάλε, το οποίο βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε. Στον τελικό του ΟΑΚΑ οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με γκολ του Τζιμπούρ, αλλά οι Περιστεριώτες ισοφάρισαν με τον Ιγκλέσιας και έστειλαν τον αγώνα στην παράταση. Εκεί όμως «μίλησε» η ποιότητα του Ολυμπιακού, που με τον Νταβίντ Φουστέρ στο 119′ (είχε μπει αλλαγή στο 82′), κατέκτησε το 2012 το νταμπλ.

2012-13: Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1

Ο Αστέρας «άγχωσε» τον Ολυμπιακό, αλλά για λίγο. Μπορεί οι Αρκάδες να προηγήθηκαν με γκολ του Ράγιο στο 14′, αλλά στο 42΄ο Φουστέρ (για μία ακόμη φορά) δήλωσε «παρών». Έκανε το 1-1 και έστειλε τον τελικό του 2013 στην παράταση. Οι «ερυθρόλευκοι» κι εδώ βγήκαν νικητές χάρη στα τέρματα των Τζιμπούρ (99′), Αμπντούν (120′) και κατέκτησαν το back to back νταμπλ τους.

2013-14: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 4-1

Απόλυτα κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός, με τους «πράσινους» να παίρνουν προβάδισμα από το 15′ με τον Μάρκους Μπεργκ. Ακολούθησαν το 2-0 και το 3-0 με τους Μπεργκ (50′) και Καρέλη (54′), η μείωση σε 3-1 με πέναλτι του Βούκιτς στο 70′ και το τελικό 4-1 με το γκολ του Μπεργκ στο 89′, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ.

2014-15: Ολυμπιακός – Ξάνθη 3-1

Η ομάδα του Βίτορ Περέιρα ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί πολύ πριν ξεκινήσει ο τελικός του 2015 και αυτό επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά. Σκόρερ οι Χάρα (45′), Ντομίνγκες (63′), Φορτούνης (80′) για τους νταμπλούχους, με την Ξάνθη να πετυχαίνει το γκολ της τιμής στο 87′ με τον Καπετάνο.

2015-16: ΑΕΚ – Ολυμπιακός 2-1

Σε ένα ματς το οποίο διεξήχθη ξανά στο ΟΑΚΑ, αλλά χωρίς οπαδούς των δύο ομάδων αυτή τη φορά, η ΑΕΚ κατάφερε να πάρει το τελευταίο της, μέχρι σήμερα, Κύπελλο Ελλάδος. Η «Ένωση» άνοιξε το σκορ με τον Πέτρο Μάνταλο στο 38′ και ο Ράφικ Τζιμπούρ ουσιαστικά «σφράγισε» το τρόπαιο στο 51′, κάνοντας το 2-0. Το μόνο που κατάφερε ο Ολυμπιακός ήταν να μειώσει με γκολ του Τσόρι Ντομίνγκεζ στο 85′.

2016-17: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1

Ο τελικός του Βόλου, που στιγματίστηκε από τα ντροπιαστικά επεισόδια της πεζογέφυρας του Πανθεσσαλικού, βρήκε τον ΠΑΟΚ να προηγείται με γκολ του Ντιέγκο Μπίσεσβαρ στο 24′, αλλά ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ισοφάρισε σχεδόν άμεσα (26′) για την ΑΕΚ. Το γκολ της νίκης του ΠΑΟΚ πέτυχε ο Πέδρο Ενρίκε στο 81′, από ξεκάθαρη θέση οφσάιντ.

2017-18: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-0

Ξανά υπόθεση «Δικεφάλων» ο μεγάλος τελικός, με τις δύο ομάδες αυτή τη φορά να συναντιούνται στο ΟΑΚΑ. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το 2ο σερί Κύπελλο με γκολ Βιειρίνια (65′) και Πέλκα (90+3′) και έστειλε στον… 7ο ουρανό τους οπαδούς του. Επεισοδιακό ματς πάντως, με τρεις αποβολές (Μαουρίσιο, Βαρέλα – Βράνιες)!

2018-19: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-0

Τρίτη συνεχόμενη σεζόν με τους δύο «Δικεφάλους» στον τελικό. Ξανά στο ΟΑΚΑ το ματς, αλλά ο ΠΑΟΚ επικρατεί εκ νέου επί της ΑΕΚ και κατακτά το τρίτο σερί Κύπελλο.

2019-20: Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-0

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς επιστρέφει στον θρόνο του και κάνει δικό του το 28ο Κύπελλο Ελλάδος της ιστορίας του. Στον τελικό του Πανθεσσαλικού ένα γκολ χρειάστηκε μόνο (Ραντζέλοβιτς, 9′) η ομάδα του Πειραιά για να φτάσει στην κατάκτηση ενός ακόμη νταμπλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ