Κριστιάν Παβόν: Το «πεπρωμένο φυγείν δυνατόν» για τον «Kichán» (vids)

Κριστιάν Παβόν: Το «πεπρωμένο φυγείν δυνατόν» για τον «Kichán» (vids)

Ο νεαρός ταλαντούχος παίκτης της Μπόκα Τζούνιορς που απασχολεί τον Ολυμπιακό, αποτελεί μία καλή περίπτωση «επίγειου μονομάχου».

Από τις πεδιάδες της Κόρδοβα σε ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του κόσμου. Ο Κριστιάν Παβόν, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αργεντίνικου ποδοσφαίρου και της Μπόκα Τζούνιορς έχει μπει στο «στόχαστρο» του Ολυμπιακού, με το deal να είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητό για τους ερυθρόλευκους.

Ο Κριστιάν Παβόν γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1996 στην επαρχία Ανισακάτε της αργεντίνικης Κόρδοβα, της πρώιμης ισπανικής αποικίας με τον Χερόνιμο Λουίς ντε Καμπρέρα να χαρίζει το όνομα στην πόλη, με έμπνευση προερχόμενη από την ομορφιά της Ανδαλουσιανής επικράτειας. Η κουλτούρα του Αργεντινού επιθετικού μπορεί να μην ενέχει το ευρωπαϊκό- έως τώρα- στοιχείο, ωστόσο ο Αργεντίνος επιθετικός έχει ιταλικό διαβατήριο, κάτι το οποίο του «ανοίγει» τις πόρτες της «κατάκτησης» της Ευρώπης.

Περιπλάνηση στις αργεντίνικες γειτονιές και στο βάθος.. «Μπομπονέρα»

Η καριέρα του 25χρονου εξτρέμ φαίνεται πως είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα, τόσο σε διασυλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο το ταλέντο του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν συμπαίκτη ή προπονητή του. Άλλωστε, διέθετε μία ξεχωριστή νοητική ικανότητα, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τα σχολικά χρόνια του. «Είναι πολύ έξυπνο παιδί και πάντα του άρεσαν τα σπορ», έλεγε η μητέρα του περήφανα, όταν ο νεαρός Παβόν πήρε μεταγραφή για τις ΗΠΑ για λογαριασμό των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Τα πρώτα ποδοσφαρικά βήματά του Κριστιάν Παβόν ήταν για λογαριασμό της U-20 Κλουμπ Ατλέτικο Ταγιέρες, με την οποία υπέγραψε και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του σε ηλικία μόλις 16 ετών. Το 2014 και σε ηλικία 18 ετών υπέγραψε στην πρώτη ομάδα του κλαμπ από την Κόρδοβα, στην οποία μέτρησε μόνο λίγους μήνες, καθώς η ενέργεια του «Μπομπονέρα» τον καλούσε επιδεικτικά.

Στη σύντομη παρουσία του στην Ταγιέρες μέτρησε 3 γκολ σε 5 μόλις αγώνες. Ήταν ακόμη η εποχή που η ρήση περί…πεπρωμένου αποδείκνυε πως όντως ήταν αδύνατον να αποφευχθεί. Παράλληλα, ο νεαρός τότε Παβόν, εκλήθη στην U-17 της Εθνικής Αργεντινής, ενώ στις 30 Μαϊου 2015 «προκρίθηκε» στην U-20.

Αργεντινή- ΗΠΑ σημειώσατε «1» με σφραγίδα L.A Galaxy

Η μοίρα του έλεγε Μπόκα, παρόλο που δόθηκε ως δανεικός σε άλλες δύο ομάδες. Στις 9 Ιουλίου 2014 η Μπόκα Τζούνιορς προσέφερε στην Ταγιέρες 3,42 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτηση του ταλαντούχου παίκτη, ενώ μετά από λίγες μέρες τον παραχώρησε ως δανεικό στην Κλουμπ Ατλέτικο Κολόν. Ο Παβόν έπρεπε να αποδείξει πως το μέλλον τού ανήκει και δεν είναι μακριά από αγαπημένο του «Μπομπονέρα». Κάτι το οποίο έγινε πραγματικότητα, όταν τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου έληξε η περίοδος δανεισμού και επέστρεψε στη Μπόκα.

Μάλιστα, τον Μάιο του 2014 και στην νίκη απέναντι στην «αιώνια αντίπαλο» Ρίβερ Πλέιτ (2-0), ο Παβόν σημείωσε το πρώτο του γκολ, το οποίο αφιέρωσε στον πατέρα του. «Αυτό το γκολ είναι αφιερωμένο στον πατέρα μου, που ήρθε να με δει. Ποτέ δεν είχε έρθει να παρακολουθήσει αγώνα μου, και έτυχε να έρθει σε αυτόν. Έτσι αφού είναι εδώ, του το αφιέρωσα», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα και υπέρμετρα συγκινημένος ο Παβόν.

Η ζωή του Παβόν μπορεί να χαρακτηριστεί «διαλειμματική». Η αγάπη του όμως για τη Μπόκα πάντα τόν έκανε να επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος». Στην Μπόκα Τζούνιορς έκατσε για τα επόμενα 5 χρόνια, και αναδείχθηκε σε έναν εκ των κορυφαίων της ομάδας. Σε όλο αυτό το διάστημα πραγματοποίησε συνολικά 118 εμφανίσεις, έβαλε 29 γκολ, βοηθώντας τους συμπαίκτες του με 32 ασίστ.

Τα εκπληκτικά στατιστικά του, όπως και η συνολική αγωνιστική παρουσία του, έγινε γρήγορα αντιληπτή και σε άλλους «γαλαξίες». Οι Λος Άντζελες Γκάλαξι εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τον Αργεντίνο εξτρέμ, τον οποίο και τελικά απέκτησαν αρχικά με μορφή δανεισμού στις 8 Αυγούστου του 2019. Στους Γκάλαξι, αγαπήθηκε πολύ από το κοινό της ομάδας, στην οποία πραγματοποίησε 35 εμφανίσεις, έβαλε 14 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ στους «γαλαξιακούς» συμπαίκτες του. Παρέμεινε στους Γκάλαξι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, που έληξε και το συμβόλαίο του. Με αυτόν τον τρόπο επέστρεψε στη βάση του, στην οποία ανήκει έως τώρα. Με την Μπόκα έχει αναδειχθεί 3 φορές πρωταθλητής (2015, 2017, 2018).

Η ομάδα των ΗΠΑ ήταν πλήρως ικανοποιημένη από την αγωνιστική δεινότητα του «Kichán», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος «πλέι-μέικερ».

Εξ’ άλλου, αυτή η ικανότητα του να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του, του χάρισε το παρατσούκλι «Killer Kichan». Όπου kichan είναι μία παράφραση του Kitchen και κατά λέξη το παρατσούκλι σημαίνει… «δολοφονική κουζίνα». Αλλά αυτό που θέλησαν να πουν οι Αμερικάνοι ήταν ότι ο Παβόν «μαγειρεύει» για τους συμπαίκτες του, δημιουργεί με ασίστ. Και με την κατάλληλη τοποθέτηση σχηματίζεται και το ακρωνύμιο LA!

Η υπέρμετρη ικανότητά του στον έλεγχο της μπάλας, καθώς επίσης και η δυνατότητα δημιουργίας παιχνιδιού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, τόν θέτουν και πάλι στο «στόχαστρο» της ομάδας του Λος Άντζελες, οι οποίοι τόν επιθυμούν διακαώς, για την ενίσχυση του ρόστερ. Ο πατέρας του πρόσφατα σε μέσα της Αργεντινής δήλωσε πως « Ο Κριστιάν θα ήθελε να φύγει από τη Μπόκα», φουντώνοντας έτσι τις φήμες της αποχώρησή του. Η «αχίλλειος πτέρνα» του Κριστιάν Παβόν μπορεί να χαρακτηριστούν οι εναέριες μονομαχίες, στις οποίες ο 25χρονος επιθετικός τα βρίσκει σκούρα, χωρίς ωστόσο αυτό το στοιχείο να τού αφαιρεί το εν γένει πλούσιο ταλέντο του.

Η «αλμπισελέστε» και το συμβάν που έφερε τα πάνω- κάτω

Ο Παβόν ανήκει στην πρώτη ομάδα της Εθνικής Αργεντινής από το 2017, με το ντεμπούτο του να πραγματοποιείται στις 11 Νοεμβρίου στον αγώνα απέναντι στη Ρωσία σε φιλικό αγώνα (1-0 με γκολ του Σέρχιο Αγουέρο, 86’). Έως τώρα έχει συμμετάσχει σε 11 αγώνες ( 7 φιλικά και 4 αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018), και βοηθώντας στην δημιουργία κυρίως παιχνιδιού με 2 ασίστ. Προς το παρόν απέχει από την Εθνική λόγω χειρουργείου στα γόνατα, ωστόσο δεν αποτελεί αρνητική συνέπεια για την αλμπισελέστε η μη συμμετοχή του.

Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να λυγίσει τον Παβόν ήταν η στιγμή που πληροφορήθηκε ότι ο πατέρας του έπαθε έμφραγμα. Το άσχημο αυτό νέο τον έκανε να κλειστεί στον εαυτό του και να αφήσει στην άκρη την μέχρι τώρα εκπληκτική πορεία του. «Ήταν δύσκολο. Δεν το έχω πει σε κανέναν έως τώρα, αλλά κλείστηκα στον εαυτό μου. Πάντα ο πατέρας μου ήταν πολύ δυνατός, και ξαφνικά έγινε αυτό. Ευτυχώς τώρα είναι καλύτερα, αλλά μέχρι να ιαθεί περνούσα πολύ άσχημα», είχε δηλώσει μετέπειτα ο νεαρός επιθετικός, ο οποίος δεν μπορούσε να παραδεχτεί ούτε στον εαυτό του ότι, θα έχανε το στήριγμά του, τον πατέρα του.

«Μου έκαναν κριτική, ενώ δεν ήξεραν τι περνούσα», δήλωσε με ειλικρίνεια πρόσφατα σε συνέντευξή του. «Η οικογένεια μου είναι τα πάντα για μένα», πρόσθεσε περήφανα. Οι γονείς του, Βερόνικα και Γουόλτερ, αλλά και τα αδέρφια του, Ντάνιελ, Φεντερίκο και Λούρδες είναι η δύναμή του.

Φυσικά το πηγαίο ταλέντο του, η οικογένεια αλλά και οι συμπαίκτες του στην Εθνική και στη Μπόκα, βοήθησαν στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Ο 25χρονος Αργεντίνος έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022 με την Μπόκα, ωστόσο, εάν προκύψει κάποια θελκτική πρόταση, θα αναγκαστεί να αποχαιρετήσει το «πεπρωμένο» του και να διαμηνύσει το ρητό του «Παίξε σαν τον Μέσι» σε κάποιο νέο – ίσως ευρωπαϊκό- σταθμό.

Επιμέλεια: Σοφία Τζιούβελη

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ