Αγγλία – Δανία : Το μεγαλύτερο τους ραντεβού και το πιο περίεργο στατιστικό  (Vids)

Αγγλία – Δανία : Το μεγαλύτερο τους ραντεβού και το πιο περίεργο στατιστικό (Vids)

Αγγλία και Δανία μάχονται για μια θέση στον τελικό του Euro 2020 και όλοι δεν θέλουν να μπει μόνο ένα γκολ όπως έχει γίνει σε εφτά αναμετρήσεις.

Η Αγγλία αντιμετωπίζει απόψε  στις 22:00 την Δανία για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Οι Δανοί αποτελούν την ομάδα έκπληξη του φετινού Euro 2020. Το παιχνίδι θα γίνει στην φυσική έδρα των «τριών λιονταριών», το Γουέμπλεϊ, το οποίο αποτελεί ένα γήπεδο στολίδι για όλη την Ευρώπη.   Οι δύο ομάδες κοντράρονται για το δεύτερο εισιτήριο που οδηγεί στον μεγάλο τελικό της Κυριακής , που θα γίνει και αυτός στο ίδιο γήπεδο. Στην ομάδα του  Σάουθγκεϊτ δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσει ένα τρόπαιο μέσα στο σπίτι της. Βέβαια, όλα αυτά είναι μόνο όνειρα για τους Άγγλους, καθώς η Δανία δεν είναι μια ομάδα που έφτασε τυχαία μέχρι εδώ.

Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες αρκετές φορές στο παρελθόν. Η προϊστορία των δύο ομάδων περιλαμβάνει τόσο φιλικά παιχνίδια όσο και επισημά παιχνίδια για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρώτη φορά συναντήθηκαν τον Δεκέμβριο του 1956 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1958. Τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν τον περασμένο Οκτώβριο για τους ομίλους του UEFA Nations League. Έχουν παίξει μεταξύ τους 14 ματς . Από αυτές τις 14 αναμετρήσεις τον δύο ομάδων, προκύπτει ένα πολύ εντυπωσιακό στατιστικό, καθώς τα εφτά παιχνίδια έχουν ολοκληρωθεί με σκορ 1-0. Τα πέντε από τα εφτά παιχνίδια τα έχει κερδίσει η Αγγλία, ενώ στα άλλα δύο παιχνίδια επικράτησε η Δανία.

 

Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων…

 

Πρώτη φορά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν το μακρινό 1956 για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1958. Η Αγγλία κέρδισε και τα δύο μεταξύ τους παιχνίδια με σκορ 5-2 και 4-1 αντίστοιχα. O όμιλος περιλάμβανε τρεις ομάδες την Αγγλία την Δανία με την Ιρλανδία να συμπληρώνει τον όμιλο. Τα «τρία λιοντάρια» πήραν την πρώτη θέση με τρεις νίκες και μια ισοπαλία και πέρασαν στην τελική φάση του Μουντιάλ του 1958 στην Σουηδία.

Χρειάστηκε να περάσουν 21 χρόνια για να συναντηθούν ξανά οι δύο ομάδες, αυτή την φορά για τα προκριματικά του Euro του 1980. Στις δύο αναμετρήσεις των δύο ομάδων οι Άγγλοι επικράτησαν και στα δύο παιχνίδια. Στον πρώτο μεταξύ τους οι Άγγλοι πέρασαν νικηφόρα από την Δανία με σκορ 4-3. Στον επαναληπτικό στο Λονδίνο οι Άγγλοι ήταν ανώτεροι για μια ακόμη φορά νικώντας την Δανία με 1-0. Για την ιστορία τα «τρία λιοντάρια» πέρασαν στην τελική φάση του Euro, ενώ η Δανοί βγήκαν τελευταίοι στον όμιλό τους με μόλις 4 βαθμούς.

Oι συναντήσεις των δύο ομάδων συνεχίστηκαν στα προκριματικά του Euro του 1984. Ακολούθησαν δυο συναρπαστικά παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες. Η αρχή έγινε με γηπεδούχο την Δανία, όπου οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 2-2. Οι Δανοί έκαναν την έκπληξη και πήραν ένα σπουδαίο διπλό μέσα στην Αγγλία, που όπως αποδείχθηκε στην πορεία ήταν πολύτιμο. Στον ίδιο όμιλο έπαιξε και η Ελλάδα, η οποία κατέλαβε την 3η θέση με 8 βαθμούς. Οι Δανοί στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών επικράτησαν εκτός έδρας με 2-0 της Ελλάδας, και με μόλις με ένα βαθμό διαφορά από την Αγγλία κατέκτησαν την πρώτη θέση. Η Δανία βρέθηκε στο Euro και η Αγγλία έμεινε εκτός τελικής φάσης.

Για πρώτη φόρα οι δύο ομάδες βρέθηκαν σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλου το καλοκαίρι του 2002 στα γήπεδα της Κίνας και της Νότιας Κορέας. Η μοίρα τους έφερε αντιμέτωπους στους ‘’16’’, καθώς διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για τους ‘’8’’ του θεσμού. Τα «τρία λιοντάρια» ξεπέρασαν ευκολά το εμπόδιο των Δανών νικώντας τους με 3-0 και προκρίθηκαν πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Το σκορ για τους Άγγλους άνοιξε ο Ρίο Φέρντινάρντ, ο Μάικλ Όουεν διπλασίασε τα τέρματα για τους Άγγλους, και ο Έμιλ Χέσκι πέτυχε το 3-0 βάζοντας το κερασάκι στην τούρτα.

Τελευταία επίσημη συνάντηση των δυο ομάδων πριν το αποψινό ματς ήταν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 για τους ομίλους UEFA Nations League. Το πρώτο ματς στην Δανία έληξε 0-0. Στον επαναληπτικό στο Λονδίνο οι Δανοί επικράτησαν με 1-0, με σκόρερ τον μεγάλο άτυχο του φετινού Euro Κρίστιαν Έρικσεν. H Δανία πήρε την δεύτερη θέση στον όμιλο και παρέμεινε στο Α γκρουπ του UEFA Nations League.

 

Το περίεργο στατιστικό στο Αγγλία-Δανία

 

Oι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 14 φορές συνολικά σε φιλικά και επίσημα παιχνίδια, με εφτά αγώνες να έχουν το ίδιο σκορ και το τελικό αποτέλεσμα να είναι 1-0. Τα «τρία λιοντάρια» έχουν επικρατήσει πέντε φορές, ενώ τα άλλα δύο ματς τα έχουν κερδίσει οι Δανοί.

mailto:

Προϊστορία των δύο ομάδων

Αγγλία – Δανία 5-2 (5/12/1956)
Δανία – Αγγλία 1-4( 15/5/1957)
Δανία – Αγγλία 3-4 (20/9/1978)
Αγγλία – Δανία 1-0 (12/9/1979)
Δανία – Αγγλία 2-2 (22/9/1982)
Αγγλία – Δανία 0-1 (21/9/1983)
Δανία – Αγγλία 0-0 (11/6/1992)
Δανία – Αγγλία 0-3 (15/6/2002)
Αγγλία Δανία 2-3 (16/11/2003)
Δανία – Αγγλία 4-1 (17/8/2005)
Δανία – Αγγλία 1-2 (9/2/2011)
Αγγλία – Δανία 1-0 (5/3/2014)
Δανία – Αγγλία 0-0 (8/9/2020)
Αγγλία – Δανία 0-1 (14/10/2020)

Πριν από την έναρξη του Euro 2020 κανείς δεν πίστευε ότι η Δανία θα μπορούσε να φτάσει τόσο μακριά. Αυτό που δεν φανταζόταν ποτέ κανένας ήταν, ότι ο Κρίστιαν Έρικσεν θα έπεφτε αναίσθητος στον αγωνιστικό χώρο για αρκετά λεπτά, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τον επαναφέρουν στην ζωή. Απ’ ότι φαίνεται η δραματική στιγμή έδεσε ακόμα περισσότερο τους Δανούς και παίζοντας ποιοτικό ποδόσφαιρο κατάφερε να βρεθεί μέχρι τους ‘’4’’. Οι Δανοί στο πρώτο παιχνίδι σαφώς επηρεασμένοι από την κατάσταση του Έρικσεν ηττήθηκαν με 1-0 από τη Φιλανδία. Η συνέχεια ήταν το ίδιο δύσκολη για τους Δανούς καθώς ηττήθηκαν με 2-1 από το Βέλγιο. Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι του ομίλου επικράτησαν με 4-1 απέναντι στους Ρώσους και πήραν τη δεύτερη θέση του ομίλου. Στα προημιτελικά δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από την Ουαλία την οποία κέρδισαν με 4-0. Επόμενος αντίπαλος στα προημιτελικά ήταν η Τσεχία και κατάφεραν να κερδίσουν με 21 και να πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Η Αγγλία πάντα θεωρείται από τα φαβορί της διοργάνωσης. Με δύο νίκες απέναντι σε Κροατία και Τσεχία και με μια ισοπαλία στο ντέρμπι με την Σκωτία συγκέντρωσε εφτά βαθμούς και πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο. Επόμενος αντίπαλος της στους ‘’16’’ ήταν η Γερμανία, όπου με ένα άνετο 2-0 και χωρίς να συναντήσει κάποιο εμπόδιο πέρασε εύκολα στους ‘’8’’. Επόμενος αντίπαλος ήταν η Ουκρανία, την οποία σκόρπισε στους τέσσερις ανέμους επικρατώντας άνετα με 4-0 και πήρε το εισιτήριο για τους ‘’4’’ του Εuro 2020.

Πλέον το μόνο που απομένει είναι απόψε το βράδυ να μάθουμε ποιος θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί την Κυριακή το βράδυ στο πιο εντυπωσιακό γήπεδο της Ευρώπης, που δεν είναι άλλο από το μαγικό Γουέμπλεϊ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ