Κόνι Χόκινς: Ένας μεγάλος που η αδικία τον… μίκρυνε (pics, vids)

Κόνι Χόκινς: Ένας μεγάλος που η αδικία τον… μίκρυνε (pics, vids)

Ο Κόνι Χόκινς είχε όλα τα φόντα για να γίνει θρύλος του NBA, όμως ένας τραυματισμός και μια αβάσιμη εμπλοκή σε σκάνδαλο τζόγου του έβαλαν φρένο. To10.gr θυμάται την ιστορία του αείμνηστου «The Hawk» που σήμερα θα γινόταν 78 ετών.

Στο NBA υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παικτών που δεν έφτασαν εκεί που θα μπορούσαν λόγω διαφόρων συγκυριών, τα λεγόμενα «what if». Ο Κόνι Χόκινς διεκδικεί με αρκετές αξιώσεις των τίτλο του πιο άτυχου, λόγω του παιχνιδιού που παίχτηκε σε βάρος του.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης σε δύσκολους καιρούς. Η τυφλή μητέρα του μεγάλωσε μόνη εκείνων και τα πέντε αδέρφια του.Ο ίδιος δε μπόρεσε να ξεφύγει από τις μάστιγες της εποχής. Ήδη στην ηλικία των δεκατριών έκανε χρήση μαριχουάνας, ενώ παράλληλα έδειχνε αδυναμία στο κρασί. Δεν τον ενδιέδφερε αν ήταν φτηνό, αρκεί να μπορούσε να το προμηθευτεί.

Όπως συνέβη με τόσες άλλες περιπτώσεις, το μπάσκετ ήταν η μόνη καθαρή διέξοδος από τη σκληρή καθημερινότητα. Στο λύκειο κατέκτησε αήττητος ένα από τα σχολικά πρωταθλήματα της πολιτείας στην τρίτη του χρονιά. Την επόμενη, που ήταν και η τελευταία του είχε μέσο όρο 25.5 πόντους και αήττητο repeat.

Στην αρχή της δεκαετίας του 1960 βρέθηκε στο Iowa για να ξεκινήσει την κολεγιακή του σταδιοδρομία, όμως τα όνειρο δεν κράτησε για πολύ. Χωρίς την παραμικρή ανάμιξη είδε το όνομά του σε σκάνδαλο στημένων αγώνων του κολεγιακού πρωταθλήματος το 1961.

Ως πρωτοετής στο πανεπιστήμιο είχε δανειστεί διακόσια δολάρια από τον Τζακ Μολίνας για τα έξοδά του, τα οποία επέστρεψε ο αδερφός του το επόμενο καλοκαίρι. Ο Μολίνας αργότερα φυλακίστηκε όταν το όνομά του βρέθηκε σε εκείνα του σκανδάλου. Παρότι ο ίδιος μέσα από τη φυλακή υποστήριξε ότι είχε κατά νου να χρησιμοποιήσει τον Χόκινς, αλλά δεν πρόλαβε, ήταν ήδη αργά.

Αποβλήθηκε από το Iowa, όμως και η πόρτα του NBA. Ο τότε κομισάριος της λίγκας, Τζέιμς Γουότερ Κένεντι διεμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν πρόκειται να βρει πουθενά συμβόλαιο. Δεν επιλέχθηκε στο ντραφτ ούτε το 1964 ούτε το 1965, ενώ αποκλείστηκε εντελώς από τον «μαγικό κόσμο» το 1966.

Είχε όμως αρχίσει ήδη την περιπλάνησή του. Από την αρχή του σκανδάλου βρέθηκε σε μικρότερα πρωταθλήματα των ΗΠΑ, (ABL, ABA) ενώ πέρασε και μια τετραετία στους Harlem Globetrotters. Έπαιξε μπάσκετ σε περίεργες πόλεις για λίγα χρήματα, πολλές φορές και δύο ματς τη μέρα. Όσο βρισκόταν στο Χάρλεμ κατέθεσε αγωγή ύψους 6 εκατομμυρίων κατά του NBA για άδικο αποκλεισμό του από το πρωτάθλημα.

Ενώ η φήμη του εξαπλωνόταν λόγω των επιδείξεων και των αγώνων (πρωταθλητής στο ABA, MVP κανονικής περιόδου και playoffs το 1968, MVP στο ABA το 1963), το NBA έβλεπε ότι θα έχανε χρήματα λόγω της δίκης, που πήγαινε να χάσει, αλλά κι ένα αστέρι που θα γέμιζε τα γήπεδα του. Για το λόγο αυτό ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό δίνοντας στον Χόκινς 1.3 εκατομμύρια δολάρια, το προχώρησε όμως παραπέρα, επιτρέποντας του να παίξει στο πρωτάθλημα από το 1969.

Ο Χόκινς άδραξε την ευκαιρία κι έγινε μέλος των Σανς, στους οποίους δόθηκε το δικαίωμα να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, κερδίζοντας τους Σούπερσονικς στο στρίψιμο νομίσματος. Έστω και αργά πήρε την ευκαιρία που έπρεπε  να έχει. Έμεινε επτά χρόνια στη λίγκα για 7 σεζόν βάζοντας από 11 χιλιάδες πόντους, τελειώνοντας την καριέρα του με 18.7 πόντους το 1976. Δεκαέξι χρόνια μετά, το 1992 έγινε ο πρώτος παίκτης των Σανς που μπήκε στο Hall of Fame. Ο «The Hawk» αποσύρθηκε από το μπάσκετ το 1976 με την φανέλα των Ατλάντα Χοκς και στην συνέχεια εργάστηκε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων των Φοίνιξ Σανς για πολλά χρόνια, μέχρι τον θάνατό του στις 6 Οκτωβρίου 2017, από καρκίνο.

Στο βιβλίο Foul: The Connie Hawkins Story του Ντέιβιντ Βολφ περιγράφεται η πορεία του «The Hawk» και όλες οι δυσκολίες που πέρασε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ