Πέδρο Μαρτίνς – Οι μεγάλες βραδιές του «Professor» του Θρύλου (vids)

Πέδρο Μαρτίνς – Οι μεγάλες βραδιές του «Professor» του Θρύλου (vids)

Ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στην Πόλη κόντρα στη Φενέρμπαχτσε και to10.gr θυμάται όλες τις μεγάλες νίκες του Πέδρο Μαρτίνς. Από την... πελάτισσα ΑΕΚ, στον Παναθηναϊκό και στα αξέχαστα ματς με Μίλαν, Άρσεναλ και Αϊντχόφεν.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μια ονειρική εμφάνιση στο «Σουκρού Σαράτσογλου» το βράδυ της Πέμπτης και «άλωσε» την Πόλη, επικρατώντας με το εμφατικό 3-0 της Φενέρμπαχτσε. Οι ερυθρόλευκοι με ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι, «καθάρισαν» την παρέα του Δημήτρη Πέλκα, έκαναν το 2/2 και βρίσκονται στην κορυφή του ομίλου.

Ο Πέδρο Μαρτίνς για ακόμη μια φορά διάβασε άψογα το ματς, πέτυχε ακόμη μια ανεπανάληπτη νίκη στην Ευρώπη και αποδεικνύει τόσο την ποιότητα του, αλλά και τη δυναμική του Ολυμπιακού που εδώ και μια τετραετία με τον Πορτογάλο στον πάγκο πετυχαίνει τη μια μεγάλη νίκη μετά την άλλη. Τόσο στα ευρωπαϊκά κύπελλα, αλλά και στην Ελλάδα, με τον Μαρτίνς να έχει δεκάδες εντυπωσιακά τρίποντα.

Εξάλλου τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους για τον προπονητή του Ολυμπιακού, ο οποίος με τη νίκη κόντρα στη Φενέρ έφτασε τις 22 σε ευρωπαϊκά ματς σε σύνολο 48 αναμετρήσεων. Ο Μαρτίνς έφτασε έτσι ποσοστό 45,8% νίκες στα ευρωπαϊκά ματς των Πειραιωτών και είναι ο απόλυτος ρέκορντμαν στην ιστορία του Ολυμπιακού σε νίκες, αφού έχει ξεπεράσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, που έχει 14.

To10.gr με αφορμή το επικό 3-0 του Ολυμπιακού στην Πόλη θυμάται μερικές σπουδαίες νίκες του «Professor» με τα ερυθρόλευκα σε όλες τις διοργανώσεις. Από τις εμφατικές νίκες κόντρα στην… πελάτισσα του Πορτογάλου ΑΕΚ, μέχρι τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ, κι από εκεί στα αξέχαστα ματς κόντρα σε Μίλαν, Άρσεναλ και Αϊντχόφεν, ο Μαρτίνς έχει καταφέρει να είναι ο αγαπημένος προπονητής και του κόσμου της ομάδας που σε κάθε ευκαιρία τον αποθεώνει.

Οι «θρυλικές» ευρωπαϊκές νίκες

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει καταφέρει να κατακτήσει ήδη δυο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο με τον Ολυμπιακό, ενώ στοχεύει στην τρίτη σερί Superleague. Ο Πορτογάλος είναι ένας από τους καλύτερους τεχνικούς που έχουν καθίσει στην άκρη του πάγκου των Πειραιωτών και είναι συνυφασμένος με κάποιες από τις ιστορικότερες νίκες της ομάδας. Κι ας είναι μόλις τέταρτο χρόνο στον σύλλογο.

Από την πρώτη χρονιά έδειξε πόσο σπουδαίος είναι, όταν και κατάφερε στον «τελικό» για την πρόκριση στους «32» του Europa League κόντρα στη Μίλαν, να πετάξει τους ροσονέρι εκτός με 3-1 μέσα στο Καραϊσκάκη. Σε ένα αλησμόνητο ματς, με σκόρερ τους Σισέ και Φορτούνη και το αυτογκόλ του Ζαπάτα.

Πέρα από τη Μίλαν ο Μαρτίνς μετράει στη θητεία του στο λιμάνι, ακόμη τρεις μυθικές νίκες (εκτός από τη χθεσινή με τη Φενέρ). Τα δυο διπλά με την Άρσεναλ, όπου το πρώτο τη σεζόν 2019-20 έφερε τον Ολυμπιακό στους «16» του Europa League, όταν με σκόρερ τον Ελ Αραμπί στην παράταση επικράτησε με 2-1 στο «Emirates» και έστειλε σπίτι τους τους κανονιέρηδες και το περσινό έφερε ακόμη μια τεράστια νίκη στην ιστορία του συλλόγου με 1-0 στο Λονδίνο.

Η 4η θρυλική νίκη των Πειραιωτών επί Μαρτίνς είναι αναμφίβολα το εμφατικό 4-2 κόντρα στην Αϊντχόφεν πέρσι στο Καραϊσκάκη που έμελλε χάρη και στο γκολ του Αχμέντ Χασάν στην Ολλανδία στις καθυστερήσεις να στείλει τον Ολυμπιακό στους «16» του Europa League για άλλη μια χρονιά. Σε εκείνο το ματς οι ερυθρόλευκοι ήταν καταιγιστικοί και θα μπορούσαν να έχουν διασύρει την PSV, με τον Μαρτίνς να πιστώνεται ακόμη μια ανεπανάληπτη επιτυχία.

Η Μπέρνλι, το καλοκαίρι του 2019 και η Μαρσέιγ

Ο Ολυμπιακός από την πρώτη χρονιά του Πέδρο Μαρτίνς είχε ως στόχο και τη διάκριση στην Ευρώπη κάτι που έκανε πράξη ο Πορτογάλος τεχνικός και στις 4 χρονιές του στο λιμάνι. Η αρχή έγινε το καλοκαίρι του 2018, όταν κατάφερε να αποκλείσει τη Λουκέρνη με 2 νίκες και την Μπέρνλι, με το πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη να είναι μια μοναδική παράσταση των Πειραιωτών και δείγμα του τι θα ακολουθούσε. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με 3-1 χάρη σε δυο τέρματα του Φορτούνη και ένα του Μπουχαλάκη και πήγαν στην Αγγλία για να έρθουν ισόπαλοι με 1-1 και να περάσουν στους ομίλους του Europa League.

Έναν χρόνο μετά ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε κάτι που έχει συμβεί για πρώτη φορά από ελληνική ομάδα. Έχοντας τερματίσει ο Ολυμπιακός στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League και καταφέρνει να περάσει τρεις γύρους και να βρεθεί στους ομίλους.

Το πιο εντυπωσιακό είναι η άνεση και ο τρόπος που πέρασε ο Ολυμπιακός, με την ομάδα του Πορτογάλου να μετράει 2 εντυπωσιακές 4αρες στο Καραϊσκάκη κόντρα σε Πλζεν και Κράσνονταρ, αλλά και δυο νίκες κόντρα στην Μπασακσεχίρ, τόσο στην Τουρκία αλλά και στο φαληρικό γήπεδο.

Μάλιστα οι Πειραιώτες νίκησαν και στου διαδικαστικού χαρακτήρα ματς με την Κράσνονταρ στη Ρωσία με 1-2, σε μια χρονιά που εντέλει έκαναν νταμπλ και έφτασαν μέχρι τους «16» του Europa League.

Ολυμπιακός – Πλζεν 4-0
Σκόρερ: Γκιγιέρμε 51′, Γκερέρο 70′, Ρέζνικ αυτογκόλ 73′, Σεμέδο 82′

Ολυμπιακός Κράσνονταρ 4-0
Σκόρερ: Γκερέρο 30, 78, 85, Ποντένσε 89′

Μπασακσεχίρ – Ολυμπιακός 0-1
Σκόρερ: Μασούρας

Ο Πέδρο Μαρτίνς όμως εκείνη τη σεζόν πέτυχε ακόμη μια κομβική νίκη για την ευρωπαϊκή πορεία των Πειραιωτών, στον όμιλο, στην τελευταία αγωνιστική όταν και αντιμετώπιζε τον Ερυθρό Αστέρα. Οι ερυθρόλευκοι είχαν καταφέρει σε όμιλο με Μπάγερν, Τότεναμ και τους Σέρβους να παλεύουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για την πρόκριση στο Europa League μέσω της τρίτης θέσης και τα κατάφεραν επικρατώντας των Σέρβων με 1-0 στο Καραϊσκάκη, με σκόρερ τον Ελ Αραμπί από το σημείο του πέναλτι.

Ο Ολυμπιακός έναν χρόνο πριν πέτυχε ακόμη μια σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο του, αυτή τη φορά κόντρα στη Μαρσέιγ στην πρεμιέρα των ομίλων του Champions League. Οι ερυθρόλευκοι τα βρήκαν σκούρα για 94′ λεπτά και παρότι είχαν πολλές και κλασικές ευκαιρίες χρειάστηκαν ένα τέρμα του Χασάν στις καθυστερήσεις για να επικρατήσουν με 1-0.

Η… πελάτισσα ΑΕΚ, οι 3αρες στον Παναθηναϊκό και ο ΠΑΟΚ

Ο Μαρτίνς όμως εκτός από τα ευρωπαϊκά ματς έχει και τις κόντρες απέναντι στις ελληνικές ομάδες και φυσικά τους μεγάλους αντιπάλους του στη Superleague. Ο Πορτογάλος αναμφίβολα είναι από τους πιο πετυχημένους τεχνικούς που έχουν περάσει από το λιμάνι, ενώ έχει 118 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις ήδη.

Από αυτές έχει πετύχει μερικές σπουδαίες κόντρα σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, με τον Μαρτίνς συνήθως όπου βρίσκει κάποιον εκ των τριών να φεύγει νικητής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΑΕΚ, όπου ο Μαρτίνς είναι αήττητος και έχει μερικές από τις μεγαλύτερες νίκες του στην Ελλάδα. Πέρσι, ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει με το ντροπιαστικό 5-1 στο ΟΑΚΑ της Ένωσης, ενώ έχει ακόμα 5 νίκες με βαρύ σκορ. Από την πρώτη του σεζόν είχε καθαρίσει τους κιτρινόμαυρους στο Καραϊσκάκη με 4-1, ενώ έχει και 2 με 3-0.

https://youtu.be/ZBVcd83PNrg?t=19

Μετά την ΑΕΚ που είναι η αγαπημένη αντίπαλος του Μαρτίνς, έρχεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επίσης είναι μια ομάδα που ο Πορτογάλος όποτε βρίσκεται μπροστά του κερδίζει. Μάλιστα ο Μαρτίνς κόντρα στο τριφύλλι μετράει και συνεχώς νίκες με 3-0, ενώ έχει και το περσινό 1-4 στα play offs στο ματς της Λεωφόρου.

Η αρχή έγινε την πρώτη του χρονιά 2018-19 όταν ο Ολυμπιακός καθάρισε το τριφύλλι με 3-0 εκτός έδρας, ενώ, κάθε χρόνο με τον Μαρτίνς μετράει κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο τουλάχιστον μια τριάρα. Πριν μερικούς μήνες και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο, με δυο γκολ του Μασούρα και άλλα δυο του Ελ Αραμπί, ο Ολυμπιακός έκανε πάρτι στη Λεωφόρο με 4-1, ενώ τον Ιούνιο του 2020 στο Καραϊσκάκη και πάλι ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς είχε επικρατήσει με 3-0 και σκόρερ τους Γκιγιέρμε, Ελ Αραμπί και Ντίας.

Ο Ολυμπιακός όπως συμβαίνει και με την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό έχει πάρει το «σκαλπ» και του ΠΑΟΚ την τετραετία του Πέδρο Μαρτίνς. Οι ερυθρόλευκοι με εξαίρεση δυο ντέρμπι επικρατούν των ασπρόμαυρων, ενώ με τον Πορτογάλο έχουν βιώσει και μερικές τεράστιες νίκες, όπως αυτή στα ημιτελικά του Κυπέλλου του 2020 στην Καραϊσκάκη, όπου επικράτησαν με 2-0, αλλά και τις δυο σερί νίκες για το πρωτάθλημα την ίδια σεζόν και την ίδια εποχή, όταν νίκησαν με 1-0 στην Τούμπα και τα δυο παιχνίδια.

Η μεγαλύτερη νίκη επί Μαρτίνς για τον Ολυμπιακό επί του ΠΑΟΚ δεν είναι άλλη από το εντυπωσιακό 3-0 στο Καραϊσκάκη. Τότε οι ερυθρόλευκοι είχαν κατατροπώσει τον Δικέφαλο του βορρά με σκόρερ τους Ελ Αραμπί, Καμαρά και Βρουσάι, δείχνοντας την ανωτερότητα τους και καθαρίζοντας από πολύ νωρίς και την υπόθεση – τίτλος, αφού στην πορεία ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει τους Πειραιώτες και να τους απειλήσει ουσιαστικά.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ