Εκανε λάθος ο Ολυμπιακός με τον Κώστα Αντετοκούνμπο;

Εκανε λάθος ο Ολυμπιακός με τον Κώστα Αντετοκούνμπο;

Τα πραγματικά γεγονότα και ο ρόλος του Ζαν-Σαρλ, που «μπλόκαραν» την απόκτηση του Αντετοκούνμπο και η... έκρηξη του Κώστα στη Γαλλία!

Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα δραστήριο για τον Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σέντερ συμμετείχε στο Προολυμπιακό τουρνουά με την Εθνική ομάδα, φτάνοντας ένα βήμα από την πρόκριση στο Τόκιο. Οι εμφανίσεις του με το εθνόσημο προσέλκυσαν το «αιώνιο» ενδιαφέρον, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναγνώριζαν τα αθλητικά προσόντα του παίκτη, στοιχεία απαραίτητα στο σύγχρονο μπάσκετ, αλλά και τη δίψα του να αποδείξει πράγματα μετά τη θητεία του στο ΝΒΑ, με τους Ντάλας Μάβερικς και τους Λος Άντζελες Λέικερς, όπου ποτέ δεν πήρε τις ευκαιρίες που ίσως δικαιούταν.

Προτάσεις υπήρξαν και από τις δυο μεριές, αλλά το ευρωπαϊκό «σπίτι» του Κώστα βρίσκεται στο Λιόν της Γαλλίας. Η Βιλερμπάν ανακοίνωσε την απόκτησή του στις 16 Ιουλίου, με τον 24χρονο σέντερ να υπογράφει συμβόλαιο διετούς διάρκειας.

To10.gr «φωτίζει» τα όσα έγιναν το καλοκαίρι στην υπόθεση του Αντετοκούνμπο με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και καταγράφει τα έως τώρα πεπραγμένα του στην ομάδα του Τόνι Πάρκερ.

Η αβεβαιότητα τον… φρέναρε

Η ιστορία ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Κώστα Αντετοκούνμπο δεν έχει πολλά κεφάλαια, με τους πράσινους να κινούνται για να τον κάνουν δικό τους, αλλά υπήρχε ένα πράγμα που έκανε τον Έλληνα παίκτη να μην δίνει τη συγκατάθεσή του.

Ειδικότερα, αυτό έχει να κάνει με την διοικητική αβεβαιότητα που επικρατεί στους πράσινους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς πώλησης, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει κάποιο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Αντετοκούνμπο, μαζί με τους ατζέντηδες του, απέρριψαν σχετικά σύντομα κάθε προοπτική συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έφυγε νωρίς από το παιχνίδι της διεκδίκησής του.

Ο… ρυθμιστής Ζαν-Σαρλ

Η περίπτωση του Ολυμπιακού διαφέρει αρκετά. Ο Αντετοκούνμπο, έχοντας προηγούμενως πάρει τη σύμφωνη γνώμη των αδερφών του για να παίξει στην Ευρώπη ώστε να εξελιχθεί μπασκετικά, είχε ως βασική επιλογή να φορέσει τα ερυθρόλευκα και να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Κώστας έβλεπε πως στον Ολυμπιακό υπήρχε θετικό περιβάλλον, διοικητική σταθερότητα και κυρίως μια ανταγωνιστική ομάδα, με την οποία θα μπορούσε να διεκδικήσει τίτλους.

Ο 24χρονος ήθελε να παίξει σε μια από τις καλές ομάδες της Euroleague, ώστε να μάθει αποτελεσματικότερα κάποια βασικά πράγματα, όπως να κινείται σε πιο κλειστούς χώρους, να τρώει «ξύλο» και εν γένει να βελτιωθεί μέσα από τις προπονήσεις και το ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ, με σκοπό να επιστρέψει στο ΝΒΑ υπό καλύτερες συνθήκες για τον ίδιο.

Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» στην υπόθεση Αντετοκούνμπο – Ολυμπιακός ήταν η πληρότητα στις θέσεις των ψηλών και ιδιαίτερα η εμπιστόσυνη του Μπαρτζώκα στον Ζαν-Σαρλ. Ο Έλληνας σέντερ πίστευε πως δεν θα είχε τον απαραίτητο χώρο για να εξελιχθεί με τους Φαλ, Μάρτιν και Ζαν-Σαρλ στο ρόστερ, ενώ ο 56χρονο τεχνικός  θεωρούσε τον 29χρονο Γάλλο ως την ιδανική λύση για το «4» και το «5». Κάπως έτσι, δεν τέθηκε ποτέ θέμα αποδέσμευσής του για να αποκτηθεί ο Αντετοκούνμπο, με τον 24χρονο και το γραφείο που τον εκπροσωπεί, να συμφωνούν με τη Βιλερμπάν.

Βρήκε αυτό που έψαχνε και τα «σπάει»

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στα πρώτα του παιχνίδια με τη Βιλερμπάν και δείχνει, αρχικώς, να δικαιώνεται για την απόφασή του να αγωνιστεί στην ομάδα του Πάρκερ. Ο προπονητής και αδερφός του ιδιοκτήτη, Τι Τζέι, δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και με την πάροδο του χρόνου, ο 24χρονος θα δείχνει όλο και πιο προσαρμοσμένος στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα σημαντικό πράγμα στον αθλητισμό, με τον Αντετοκούνμπο να την έχει ανακτήσει, φορώντας τη φανέλα του συλλόγου από το Λιόν. Βγάζει ενέργεια, παίζει με πάθος, «τρώει» σίδερα, προσφέρει θέαμα. Πολυπράγμων και πολυσύνθετος, πάντα εκτελεί ό,τι του ζητήσει ο προπονητής του. Η βελτίωσή του είναι φανερή, αν κοιτάξει κανείς τα νούμερά του στους τρεις αγώνες της Euroleague.

Ξεκίνημα με 6 πόντους (3/6 δίποντα, 0/1 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη σε 10΄ απέναντι στη Ζαλγκίρις. Συνέχεια με 9 πόντους (3/3 δίποντα, 0/1 τρίποντα, 3/3 βολές) και 4 ριμπάουντ σε 16΄ κόντρα στην Άλμπα. Τέλος, ιδανικό. Η αναμέτρηση με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Εφές ήταν από μόνη της μια πρόκληση και ο Κώστας έχει αντιμετωπίσει αρκετές στη ζωή του. Ολοκληρώνει με 10 πόντους (5/6 δίποντα), 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 17΄ συμμετοχής, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του, με καλάθι 12¨ πριν το τέλος και αφού προηγούμενως, η Βιλερμπάν είχε επιστρέψει από το -19.

Συνολικά, μετράει 8,3 πόντους (11/15 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 3/3 βολές), 3,7 ριμπάουντ, 0,7 τάπες σε περίπου 15΄ μέσης συμμετοχής.

Ωστόσο, η εμφάνισή του απέναντι στην Εφές δεν πέρασε στα ψιλά. Ο Αντετοκούνμπο συνέβαλλε στο να διατηρήσει το αήττητο μετά από τρεις αγωνιστικές η Βιλερμπάν, σημειώνοντας πέντε ρεκόρ καριέρας (πόντοι, επιθετικά ριμπάουντ, συνολικά ριμπάουντ, κλεψίματα και χρόνος συμμετοχής). Ο Τι Τζέι Πάρκερ τον αποθέωσε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ενώ η μεγαλύτερη γαλλική εφημερίδα L΄Equipe, τον έκανε εξώφυλλο.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο βρήκε αυτό που έψαχνε το καλοκαίρι και υπόσχεται να προσφέρει ακόμα πιο όμορφες στιγμές, με το παιχνίδι απέναντι στην Εφές να αποτελεί απλώς το πρώτο… μήνυμα.

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός έχει χτίσει ένα απολύτως ισορροπημένο και γεμάτο ρόστερ, με διακριτούς ρόλους, με πολύ ταλέντο και σπουδαίες προσθήκες. Θα μπορούσε μία από αυτές να είναι και ο Κώστας. Αλλά η αλήθεια είναι πως έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, μάλλον και οι δύο βγήκαν κερδισμένοι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ