Αλεσάντρο Νέστα, ο άνθρωπος τάκλιν! (pics, vids)

Αλεσάντρο Νέστα, ο άνθρωπος τάκλιν! (pics, vids)

Γεννήθηκε οπαδός της Λάτσιο, αγάπησε την Μίλαν και δίδαξε την τέχνη της άμυνας, ενώ στο τελευταίο του μάθημα στο χορτάρι «εξαφάνισε» τον Μέσι. Ο λόγος για τον Αλεσάντρο Νέστα που κλείνει σήμερα τα 42!

Γεννήθηκε στη Ρώμη, σαν σήμερα το 1976. Οι εικόνες που είχε από μικρός δεν του επέτρεψαν να φορέσει τη φανέλα της Ρόμα. Ο πατέρας του σχεδόν απαιτούσε να τον δει να αγωνίζεται με τα γαλάζια της Λάτσιο. Έτσι κι έγινε. «Προέρχομαι από μία οικογένεια που η Λάτσιο έχει βαθιές ρίζες. Έμενα σε ένα συγκρότημα κτιρίων όπου, υπήρχαν κάπου 3.000 οικογένειες και η δική μας ήταν η μοναδική λατσιάλε. Όλοι ήταν λατσιάλι στην οικογένεια, αλλά δεν συμπαθούσαν απλά την ομάδα, ήταν οπαδοί της», έχει δηλώσει ο ίδιος.

Από τα εννέα του χρόνια, λοιπόν, στις υπηρεσίες της Λάτσιο. Για οκτώ χρόνια στα τμήματα υποδομής της και ύστερα στην μεγάλη ομάδα (από το 1994). Το 1997 φορά το περιβραχιόνιο του αρχηγού και ένα χρόνο αργότερα σηκώνει το πρώτο του τρόπαιο το Κύπελλο Ιταλίας (με αντίπαλο την Μίλαν). Έκτοτε ακολούθησαν δεκάδες. Κι αυτός εκεί, ακλόνητος αρχηγός της καλύτερης Λάτσιο όλων των εποχών!

Βάδισε μαζί της σε όλη την περίοδο της αναγέννησής της (εννέα χρόνια). Μέχρι τη σεζόν 1999-2000 στο πρώτο της Σκουντέτο μετά από το 1973-1974 και το τελευταίο της, μέχρι σήμερα. Και ύστερα με απογοήτευση και εν μέσω παρεξηγήσεων έβγαλε τη γαλάζια φανέλα και μετακόμισε το Μιλάνο. Εκεί όπου βρήκε τον έτερο καλύτερο αμυντικό της εποχής, Πάολο Μαλντίνι! Τα οικονομικά προβλήματα της διοίκησης Κρανιότι και μία άκρως αψυχολόγητη ενέργεια του ίδιου, στη συντριβή της ομάδας του από τη Ρόμα με 5-1 όταν η κερκίδα τα έβαλε μαζί του κι εκείνος εν βρασμώ αποφάσισε να μην βγει ποτέ από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο, έθεσαν τους τίτλους τέλους στη γαλάζια του καριέρα (το 2002).

Μπορούσε να πάει σε όποια ομάδα επιθυμούσε εκείνη την περίοδο. Ήταν μόλις 26 ετών. Ένας ισχυρός αμυντικός με επιβλητική παρουσία, τακτική νοημοσύνη, δυνατά μαρκαρίσματα. Αρνιόταν να αποχωρήσει από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Δήλωνε παρών μέχρι την τελευταία ημέρα των μεταγραφών όταν ουσιαστικά του ανακοίνωσαν ότι όφειλε να αποδεχτεί την πρόταση της Μίλαν. Ο σύλλογος είχε ανάγκη από χρήματα. Έτσι εν μία νυχτί βρίσκεται από το Φορμέλο στο Σαν Σίρο. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τότε για να τον ντύσει στα ροσονέρα σχεδόν 31 εκατομμύρια ευρώ, μα εκείνος δεν αξιολούσε με βάση τα χρήματα αυτήν την εξέλιξη. Περισσότερο παράπονο και αμηχανία του προκαλούσαν όλα αυτά.

Όμως ήταν επαγγελματίας. Όφειλε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αποδώσει τα μέγιστα. Τα κατάφερε. Μόλις ένα χρόνο μετά, κατάκτησε το Champions League (κόντρα στην Γιουβέντους) και το Κύπελλο Ιταλίας (κόντρα στη Ρόμα). Ενώ φυσικά ακολούθησαν κι άλλοι μέχρι να του χτυπήσουν την πόρτα τα προβλήματα τραυματισμού τα οποία του στέρησαν μεγάλες στιγμές με την Εθνική ομάδα της Ιταλίας αλλά και με το σύλλογο του Μιλάνου. Ταξίδεψε μέχρι το Μαϊάμι για να τα αντιμετωπίσει και επέστρεψε πιο δυνατός κατακτώντας ένα ακόμα Champions League το 2007. Χρόνο με το χρόνο είχε οικοδομήσει μια σπουδαία φιλική σχέση με το alter ego του στην άμυνα της Μίλαν, Πάολο Μαλντίνι. Ένιωθε πια σαν στο σπίτι του.

Το Καλοκαίρι του 2011 ζήτησε από τους διοικούντες την ομάδα να αγωνιστεί μία τελευταία χρονιά στο Σαν Σίρο και φυσικά εκείνοι δεν αρνήθηκαν και έτσι οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι είχαν την ευλογία να δουν ένα από τα πιο άρτια τάκλιν στον κατά πολλούς καλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Ήταν 3 Απριλίου του 2012. Η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Μίλαν στο Καμπ Νου στον πρώτο αγώνα της φάσης των προημιτελικών της διοργάνωσης. Τα δύο γκολ του Λίο από την άσπρη βούλα και εκείνο του Αντρές Ινιέστα έδωσαν τη νίκη στους Καταλανούς, ενώ το μοναδικό τέρμα των Μιλανέζων είχε πετύχει ο Αντόνιο Νοτσερίνο (3-1). Όμως ο Νέστα είχε παραδόσει μαθήματα τάκλιν…

https://twitter.com/PlanetaMilan/status/975770798672830464

Σε μία από τις επελάσεις του δαιμώνιου Αργεντινού ο πολύπειρος Ιταλός τον ακολούθησε προσεκτικά. Κάθε του κίνηση, παρότι ο άσος των μπλαουγκράνα ήταν μικρότερος, ταχύτερος και καθόλα υποψιασμένος για το ποιος είχε αναλάβει να τον εξουδετερώσει. Όμως ο 36χρονος(!) Νέστα την καταλληλότερη στιγμή του πήρε την μπάλα με κινήση ακριβείας σε ένα τάκλιν που θα έπρεπε να διδάσκεται. Εκείνος φρόντισε να το εντάξει στον… κύκλο μαθημάτων του. Λίγο πριν αποχωρήσει από τα γήπεδα.

Τον Μάιο του 2012, μέσω συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Serie A στο τέλος εκείνης της σεζόν. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε ύστερα από ένα μικρό πέρασμα από τις Μόντρεαλ Ίμπακτ (MLS) και Τσεναϊγίν (Ινδία). Στη συνέχεια αποφάσισε να ακολουθήσει την προπονητική αναλαμβάνοντας την Miami FC του αδερφικού του φίλου Πάολο Μαλντίνι. Τον Νοέμβρη του 2017 παραιτήθηκε ανακοινώνοντας πως είναι έτοιμος για νέες περιπέτειες, νέες «διδαχές»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ