Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ρίξε κόκκινο στη νύχτα (pics)

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ: Ρίξε κόκκινο στη νύχτα (pics)

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταυρώνουν τα ξίφη τους στο μεγαλύτερο και ιστορικότερο ντέρπι του «Νησιού» και to10.gr σας δίνει στο πιάτο όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε λίγες ώρες πριν από το βρετανικό... clasico!

«Είναι από αυτά τα παιχνίδια για τα οποία υπογράφεις το συμβόλαιο σου. Είναι ιδιαίτερος αγώνας, ιστορικός, το βρετανικό clasico όπως είχε πει παλαιότερα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον», είχε δηλώσει σε πριν από ένα ντέρμπι με τη Γιουνάιτεντ ο Γιούργκεν Κλοπ την περασμένη σεζόν.

Ένα τέτοιο παιχνίδι έχει και σήμερα το… μενού. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Λίβερπουλ στο «Όλντ Τράφορντ» (18:30). Το ιστορικότερο παιχνίδι της Αγγλίας, με τις μεγαλύτερες ομάδες του «Νησιού».

Μόλις τέσσερις είναι οι βαθμοί που χωρίζουν αυτή τη στιγμή τις δύο ομάδες. Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι μόνο η βαθμολογική κατάσταση που κάνει την αναμέτρηση αυτήν ένα «καυτό» ντέρμπι…

Ένα Κανάλι… άναψε τη σπίθα

Why Manchester Ship Canal 'is our Eiffel Tower' - Manchester Evening News

Μάντσεστερ και Λίβερπουλ είναι δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βόρειας Αγγλίας. Αν και παλαιότερα οι κάτοικοι των δύο πόλεων είχαν αρμονικές σχέσεις, όλα καταστράφηκαν το 1887… Τότε πάρθηκε η απόφαση για την κατασκευή του Καναλιού του Μάντσεστερ, μήκους 58 χιλιομέτρων (όσα και τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τις δύο πόλεις) που θα επέτρεπε σε φορτηγίδες να μεταφέρουν τα αγαθά, μέσω των ποταμών Μέρσι και Ινγουελ, στην ενδοχώρα, παρακάμπτοντας το λιμάνι του Λίβερπουλ.

Ένα έργο που έμελλε να διχάσει τις δύο πόλεις. Οι δύο «γείτονες» δεν κοίταξαν ποτέ ξανά ο ένας τον άλλον με την ίδια ματιά. Μάντσεστερ και Λίβερπουλ έγιναν εχθροί για πάντα…

Η ιστορία του μεγαλύτερου ντέρμπι της Αγγλίας…

Stats focus: Manchester United v Liverpool - Manchester Evening News

Χωρίς καμία αμφιβολία, είναι οι δύο μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας. Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Premier League. Τα τρόπαια και οι διακρίσεις είναι εδώ για να διαψεύσουν τον κάθε δύσπιστο… Συνολικά έχουν κατακτήσει 138 τρόπαια. 20 πρωταθλήματα για την ομάδα του Μάντσεστερ, 19 για τη Λίβερπουλ. 6 Champions League για τους «κόκκινους» του Μέρσεϊσαϊντ, 3 για τη Γιουνάιτεντ. Αμέτρητοι τίτλοι, με μερικές επικές μάχες.

Σε 204 αναμετρήσεις που έχουν δώσει από το 1894 έως και σήμερα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μπροστά με 10 νίκες, αφήνοντας τη Λίβερπουλ πίσω με 68, ενώ 58 αγώνες έχουν λήξει χωρίς νικητή…

Πρώτος σε συμμετοχές ο Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος έχει αγωνιστεί 48 φορές στο κορυφαίο ντέρμπι της Αγγλίας, ενώ πρώτος σκόρερ ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ με εννιά τέρματα.

Όταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρομοίασε το ταξίδι στο Λίβερπουλ με… πόλεμο…

Man United News on Twitter: "Brian Kidd has sent a lovely message to Sir Alex Ferguson #mufc https://t.co/Fw9FZOcxyL… "

Ήταν 13 Απριλίου του 1985, όταν ο ημιτελικός του FA Cup ανάμεσα στις δύο ομάδες έληξε με 2-2, με τα εξωαγωνιστικά των φιλάθλων να «κλέβουν» την παράσταση. Δύο φίλαθλοι μαχαιρώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, ενώ ο ποδοσφαιριστής της Γιουνάιτεντ, Γέσπερ Όλσεν χτυπήθηκε από αντικείμενο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον παρομοίασε το ταξίδι στο «Άνφιλντ» με πορεία προς τον Πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς κατά την άφιξη της ομάδας στο γήπεδο της Λίβερπουλ, οι φίλαθλοι των «κόκκινων» επιτέθηκαν με δακρυγόνα στο πούλμαν των «κόκκινων διαβόλων».

Τα 26 πέτρινα… χρόνια της Γιουνάιτεντ και τα 30 της Λίβερπουλ

Liverpool FC in 1980/81: Paisley's inconsistently brilliant Reds secure third European Cup - Liverpool FC - This Is Anfield

Μπορεί η σύγχρονη ιστορία να δείχνει πως η Γιουνάιτεντ κυριάρχησε πανηγυρικά στο «Νησί» με τη Λίβερπουλ να περνάει μερικά «πέτρινα» χρόνια, ωστόσο οι ρόλοι ήταν αντίθετοι πριν από κάποιες δεκαετίες… Από το μακρινό πρωτάθλημα του 1967, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμεινε για 26 ολόκληρα χρόνια χωρίς να γευτεί τη μεγάλη κούπα. Την ίδια περίοδο, η Λίβερπουλ βρισκόταν στη «χρυσή» της περίοδο, κατακτώντας 11 πρωταθλήματα, 19 Κύπελλα Αγγλίας, ενώ από το 1972 έως το 1992 κατάφερε να κατακτήσει συνολικά επτά ευρωπαϊκά τρόπαια.

Perfect goodbye: Ferguson bows out with title

Όλα άλλαξαν με τον ερχομό του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον… Ο Σκωτσέζος επανέφερε τη Γιουνάιτεντ στην κορυφή, τελειώνοντας το «μαύρο» σερί το 1992. Η ομάδα του Μάντσεστερ έγινε η μεγαλύτερη δύναμη της Αγγλίας (και όχι μόνο), καθώς υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ, κατάφερε να κατακτήσει 13 πρωταθλήματα, 23 Κύπελλα Αγγλίας και 5 ευρωπαϊκά τρόπαια, με τη Λίβερπουλ να ξεπερνάει το αρνητικό σερί των 26 χρόνων χωρίς πρωτάθλημα και να βάζει στοπ το 2020, μετά από 30 ολόκληρα χρόνια…

Κρίνεται (και) το μέλλον του Σόλσκιερ

Το συγκεκριμένο παιχνίδι κρίνει προφανώς πολλά. Ένα από αυτά είναι και το μέλλον του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Νορβηγός δεν περνάει τις καλύτερες ημέρες του στο «Ολντ Τράφορντ», καθώς η…γκρίνια έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Παρότι η νίκη με την Αταλάντα έδωσε «ανάσα» στον Σόλσκιερ, το ντέρμπι με τη Λίβερπουλ ίσως κρίνει πολλά για το μέλλον της ομάδας και φυσικά του ίδιου του Σόλσκιερ που σίγουρα θα θέλει τη νίκη για να αντιστρέψει εντελώς το κλίμα γύρω από το όνομα του.

*Μπόνους ένα φοβερό τρέιλερ για το μεγάλο ντέρμπι! Απολαύστε το, πριν από το κυρίως… γεύμα που ακολουθεί στις 18:30…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ