Ο Τζα Μοράντ βρήκε την ευκαιρία του χάρη σε… πατατάκια κι αναψυκτικό (pics, vids)

Ο Τζα Μοράντ βρήκε την ευκαιρία του χάρη σε… πατατάκια κι αναψυκτικό (pics, vids)

Ο Τζα Μοράντ είναι ένας από τους ανερχόμενους σταρ του NBA, όμως παραλίγο να μην έμπαινε ποτέ στον μαγικό κόσμο. To10.gr θυμάται πώς ανακαλύφθηκε από μια... λιγούρα.

Τα τελευταία πολλά χρόνια, από την εποχή του Άιβερσον έχει να βγει παίκτης στο NBA, που έχει το χάρισμα του απρόβλεπτου. Ευτυχώς, για τη λίγκα, τους θεατές και κυρίως τους Γκρίζλις, ο Τζα Μοράντ μπήκε στον «μαγικό κόσμο» από το 2019 κι έχει εξελιχθεί σε ένα φανταχτερό, ουσιαστικό και άλυτο «αίνιγμα» για κάθε άμυνα.

Υπήρξε όμως αρκετά μεγάλη πιθανότητα να περάσει απαρατήρητος και να μην του δοθεί η ευκαιρία να δείξει τα προσόντα του ούτε στο κολλέγιο. Μια… λιγούρα για πατατάκια και αναψυκτικό, που δεν ήταν καν δική του τον έσωσε.

Ο πατέρας του διέκρινε από νωρίς τη «σπίθα»

Όταν ένα παιδί ξεκινά την ενασχόληση με οποιοδήποτε σπορ, συνήθως αργεί να φανεί το ταλέντο του και χρειάζεται πίστη και υποστήριξη από τους οικείους του. Στην περίπτωσή του μπορεί να ένιωθε ότι βάδιζε στα «τυφλά», όμως για καλή του τύχη ο πατέρας του ήταν κάτι παραπάνω από δίπλα του σε όλα.

Υπήρξε συμπαίκτης με τον Ρέι Άλεν στο λύκειο και παίκτης στο «Claflin University» της Νότιας Καρολίνας, χωρίς να καταφέρει τελικά να παίξει στο NBA. Δε σήμαινε όμως ότι ο γιος του δε θα έφτανε μακρύτερα από εκείνον.

Πρώτος είδε κάτι ξεχωριστό στον μικρό και του έφτιαξε ένα γήπεδο μπάσκετ στην πίσω αυλή του σπιτιού. μετά από κάθε προπόνηση τον έβαζε να κάνει 25 άλματα πάνω σε ένα τεράστιο λάστιχο τρακτέρ για να δυναμώσει. Στο λύκειο έγινε συμπαίκτης του Γουίλιαμσον, αλλά για καιρό δεν ήταν ούτε το δεύτερο «βιολί», αφού δεν μπορούσε να καρφώσει και τα σουτ του μετά βίας έφθαναν τη στεφάνη, με αποτέλεσμα να τον περνά ακόμα κι ο Νικ Κλάξτον στο rotation.

Στην τελευταία του χρονιά δούλεψε μόνος με εντατικές προπονήσεις και βελτιώθηκε τρομερά. Ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα, όμως ο καιρός περνούσε χωρίς ενδιαφέρον από κάποιο κολλέγιο, μέχρι που συνέβη κάτι εντελώς αναπάντεχο.

Να ναι καλά το στομάχι του Τζέιμς Κέιν

Στη Νότια Καρολίνα διεξαγόταν εκείνο τον καιρό ένα Combine, όπου μαζεύτηκαν λυκειόπαιδα και ήλπιζαν με την απόδοσή τους να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τα κολλέγια να τους προσέξουν. Ο Μοράντ πήγε αργοπορημένος κι έτσι κατέληξε σε ένα court μακριά από τους υπόλοιπους. Πάνω που ήταν έτοιμος να τα παρατήσει το σύμπαν συνωμότησε, για να πάρει την ευκαιρία που άξιζε.

Ο Τζέιμς Κέιν, βοηθός προπονητή του Μάρεϊ Στέιτ είχε έρθει για να δει έναν άλλον παίκτη, τον Τέβιν Μπράουν και κάποια στιγμή πείνασε.

Ο ίδιος θυμάται τα εξής:

«Πήρα μια σόδα και μια σακούλα πατατάκια. Άκουσα μια μπάλα και πήγα να δω. Ήταν ένα 3on3 μακριά από το κεντρικό court. Αυτό που έβλεπα ήταν απίστευτο. Κάλεσα τον κόουτς, Ματ ΜακΜάχον να έρθει αμέσως στη Νότια Καρολίνα από την Ατλάντα».

Και όντως πήγε και πείστηκε πολύ γρήγορα. Αυτό ήταν, επιτέλους κάποιος τον ήθελε απεγνωσμένα στην ομάδα του. Μέχρι τότε στην κλίμακα αξιολόγησης των κολλεγίων που έχει ως ανώτερο τα 5 αστέρια για έναν παίκτη, εκείνος δεν είχε ούτε ένα, ήταν «αόρατος» από όλους, ήταν ένας κανένας, ένας άγνωστος. Δεν είχε να σκεφτεί και πολύ πριν ενδώσει στο ενδιαφέρον.

Λίγο καιρό μετά, όταν δέχθηκε κι επίσημα, θα πει:

«Δε διάλεξα το κολλέγιο που ήθελα, διάλεξα αυτό που με ήθελε», θέλοντας να δείξει ότι ήταν έτοιμος να ανταποδώσει την εμπιστοσύνη. Στα 2 χρόνια που έμεινε εκεί, άλλαξε. Από κανένας έγινε κάποιος και όχι ένας τυχαίος, αλλά ο Τζα Μοράντ που όλοι βλέπουν από το 2019. Δεν μπαίνει σε καλούπια, χαίρεται το κάθε παιχνίδι σαν να παίζει σε παιδική χαρά. «Ζωγραφίζει» με την μπάλα στα χέρια.

Δεν υπάρχει ντρίπλα που δεν μπορεί να εκτελέσει, μέρος που δεν μπορεί να ελιχθεί και πάσα που να μην μπορεί να βγάλει. Οι σπουδαίοι πασέρ πρώτα «εικονογραφούν» την πάσα στο μυαλό τους και μετά την εκτελούν ακριβώς όπως την φαντάστηκαν στο κεφάλι τους και το ίδιο κάνει κι εκείνος.

Ο Τζέι Μπάιλας έχει πει κι όχι άδικα, πως: «δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες που να μη μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους. Ο Μοράντ είναι ένας από αυτούς τους λίγους».

Φέτος για την ώρα «οργιάζει» με 30.4 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και 7.8 ασίστ, θέτοντας από νωρίς σοβαρή υποψηφιότητα τόσο για πρώτος σκόρερ, όσο και για πιο βελτιωμένος παίκτης της σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ