Σάντι Καθόρλα – Ένας πραγματικός ήρωας (vid,pic)

Σάντι Καθόρλα – Ένας πραγματικός ήρωας (vid,pic)

Πόνεσε, έκλαψε, έχασε κάθε ελπίδα. Ο Σάντι Καθόρλα έμεινε δύο χρόνια μακριά από τα γήπεδα,έζησε μια περιπέτεια που παραλίγο να του κοστίσει την ίδια του την ζωή, όμως επέστρεψε όχι για να συγκινήσει αλλά για να πρωταγωνιστήσει.

 

Άγγιξα την μπάλα».

«Και πώς ήταν;»

«Πόνεσα, αλλά τι σημασία έχει. Ούρσουλα, το καταλαβαίνεις αυτό που σου λέω; Άγγιξα την μπάλα».

«Μα εγώ στο είχα πει Σάντι και δεν με άκουγες. Ότι υπάρχει Θεός. Και εάν δεν μπορείς να πιστέψεις σε εκείνον, άκου την κόρη σου με πόση πίστη σου διαβάζει τα παραμύθια της. Τουλάχιστον πίστεψε στη μαγεία των παιδιών σου».  

Πόσες φορές δεν σκέφτηκα να ουρλιάξω στην Ούρσουλα ότι τα παρατάω. Άλλωστε τι σημασία να είχε πια το ποδόσφαιρο; Αυτό που με ένοιαζε, ήταν μονάχα να μπορέσω να φτάσω ξανά στο σημείο να περπατήσω χέρι-χέρι με τα μικρά μου». 

Από τις συνολικά 635 ημέρες που ο άλλοτε χαφ της Άρσεναλ έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης, τα λόγια των γιατρών είχαν μείνει «καρφωμένα» στο μυαλό του. «Θα σε συμβούλευα να μην σε απασχολεί τώρα η μπάλα. Συγκεντρώσου καλύτερα στο να καταφέρεις τα βασικά. Όπως το να μπορείς να σταθείς όρθιος και να παίξεις για λίγο στην αυλή με τον γιο σου».  

Όλα ξεκίνησαν από μια φιλική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο του 2013 ανάμεσα στην Ισπανία και την Χιλή, όταν φαινομενικά μια απλή κλωτσιά θρυμμάτισε το κόκκαλο στον αστράγαλο. O Ισπανός συνέχιζε να αγωνίζεται κανονικά, όμως οι πόνοι δεν υποχωρούσαν. Μέχρι να φτάσουμε στον καταραμένο Οκτώβρη του 2016 όταν ο Σάντι Καθόρλα αγωνιζόταν με την φανέλα της Άρσεναλ  απέναντι στην Λουντογκόρετς για το Τσάμπιονς Λιγκ η κατάσταση έγινε αφόρητη. Μετά από δύο ημέρες πέρασε την πόρτα του χειρουργείου με την ελπίδα  να λύσει το πρόβλημα που τον ταλαιπωρούσε στον αχίλλειο, φτάσαμε τις 10 επεμβάσεις, στο φλερτ με την γάγγραινα και στον κίνδυνο να ζήσει χωρίς ένα από τα δύο του πόδια. 

Μέσα στο χειρουργείο εισέβαλε στον αστράγαλό του ένα βακτήριο, από την ανοιχτή πληγή της εγχείρησης. Δεν έμαθαν ποτέ πιο βακτήριο ήταν. Όταν τον έραψαν, φυλάκισαν μέσα στον οργανισμό του έναν αόρατο εχθρό που έμελλε να βάλει σε κίνδυνο τα πάντα. 

Η πληγή δεν έλεγε να κλείσει με τίποτα, τον έραβαν και η πληγή ξανάνοιγε το βακτήριο έτρωγε σιγά-σιγά τον αχίλλειο τένοντα του Ισπανού. Στην συνέχεια ακολούθησε ακόμη ένα σφάλμα καθώς οι γιατροί στην Αγγλία του έδωσαν αντιβιοτικό όμως όχι αυτό που έπρεπε, όταν πήγε στην Ισπανία να ζητήσει την γνώμη ενός ακόμη ειδικού τότε ήταν ήδη αργά…δέκα χιλιοστά από τον αχίλλειο τένοντα του είχαν φαγωθεί.  

«Υπήρξαν πολλές στιγμές που έφτασα στο σημείο να πω ότι δεν έχω πια δύναμη να συνεχίσω. Αλλά οι άνθρωποι που ήταν στο πλευρό μου με έκαναν να αλλάξω γνώμη, επειδή πίστευαν ότι θα παίξω ξανά», τονίζει. Οι γιατροί δεν το έβαλαν κάτω πάλεψαν με τα βακτήρια, πήραν μόσχευμα από το χέρι για τον τένοντα, το οποίο αντικατέστησαν με αντίστοιχο από τον μηρό. Όλα τα κομμάτια του «παζλ» ταίριαξαν σε μια διαδικασία που τράβηξε δύο χρόνια. 

 

Η ευκαιρία που του πρόσφερε η Βιγιαρεάλ και τα γκολ απέναντι στην «Βασίλισσα»  

«Δεν θα παίξεις ξανά ποδόσφαιρο;», τον ρωτούσε ο γιος του, Έντσο, ναι ναι φυσικά και θα παίξω του αποκρινόταν ο μπαμπάς και δεν άργησε η μέρα που ο Σάντι Καθόρλα θα τηρούσε την υπόσχεση του. 

Η Βιγιαρεάλ του έδωσε ξανά την ευκαιρία, και ο Έντσο ήταν στις κερκίδες με μια κίτρινη φανέλα που στο πίσω μέρος της έγραφε ‘’μπαμπάς’’ στον αγώνα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης. 

Ο άλλοτε χαφ της Άρσεναλ αισθανόταν και πάλι μέσα στα ποδοσφαιρικά παπούτσια του και υπό το βλέμμα χιλιάδων οπαδών του κίτρινου υποβρυχίου υπέγραφε την επιστροφή του στην δράση, με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. 

Ο Σάντι Καθόρλα χτύπησε δις στον αγώνα με την Ρεάλ Μαδρίτης στις 4 Ιανουαρίου του 2019,  και με δυο τέρματα του ένα στην αρχή(4’) και ένα προς το τέλος(82’) χάριζε τον βαθμό της ισοπαλίας στην Βιγιαρεάλ με τον Ισπανό χαφ να αφήνει αποσβολωμένους όχι μόνο τους συμπατριώτες, αλλά και ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.  

Η επιστροφή του στην Εθνική Ισπανίας  

 

Στις 17 Μαϊου του 2019 ο Σάντι Καθόρλα θα δει το όνομα του στις επιλογές του Λουίς Ενρίκε για τα παιχνίδια με τα Νησιά Φερόε, και την Σουηδία για τα προκριματικά του Euro 2020.

Πρωταθλητής Ευρώπης με την Ισπανία το 2008 και το 2012 (έχασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 λόγω τραυματισμού). 

Ο έμπειρος χαφ είχε επιστρέψει πλέον απόλυτα υγιής φορώντας ξανά την φανέλα της εθνικής Ισπανίας τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία φορά.  

Το κάλεσμα του Τσάβι και το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς 

Η Marca τον συμπεριέλαβε στην 11άδα της χρονιάς για την Primera Division, καθώς σε 40, συνολικά, εμφανίσεις, σημείωσε 15 γκολ. Το φινάλε γράφτηκε στο 4-0 επί της Εϊμπάρ, ελέω πανδημίας δεν υπήρξε μαζική αποθέωση, όμως όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο φρόντισαν να τον αποχαιρετήσουν συγκινημένοι. 

Στα 35 του και με το πόδι κατεστραμμένο πήρε τον δρόμο για το Κατάρ καθώς ο Τσάβι τον κάλεσε στην Αλ Σάντ, και όταν μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα σε καλεί να βρίσκεσαι υπό της οδηγίες του είναι δύσκολο να αρνηθείς. 

Ο 36χρονος πια χαφ φόρα την φανέλα της Αλ Σάντ από το περασμένο καλοκαίρι. Πριν λίγες ημέρες o Iσπανός αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς(2020/21) στο πρωτάθλημα του Κατάρ. Σε 34 συμμετοχές τη περσινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις σημείωσε 20 γκολ και 14 ασίστ.

Ο Σάντι Καθόρλα είναι ξανά εδώ, χάρης στο ποδόσφαιρό βγήκε από το σκοτάδι του, έσφιξε τα δόντια και αναγεννήθηκε από τις στάχτες του. Πλέον ζει την κάθε στιγμή του πάνω στο χορτάρι. Επέστρεψε  όχι για να επιστρέψει, αλλά για να γίνει σημαντικός. Όχι για να συγκινήσει αλλά για να πρωταγωνιστήσει. 

Άλλωστε όπως λέει και ο ίδιος: «Απλά ξύπνησα μία μέρα και είπα ότι θα το κάνω. Θα ξαναπαίξω. Το φοβερό είναι ότι δεν θυμάμαι καν ποια μέρα ήταν αυτή. Δεν είχε σημασία. Εκείνο που μετρούσε, ήταν το συναίσθημα της πίστης. 

Επιμέλεια: Mιχάλης Λυτρίβης

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ