Ατρόμητος ώρα μηδέν – Το μαύρο κουτί της αγωνιστικής καθίζησης

Ατρόμητος ώρα μηδέν – Το μαύρο κουτί της αγωνιστικής καθίζησης

Ατρόμητος σε... ελεύθερη πτώση. Η ομάδα του Περιστερίου, ουραγός στο πρωτάθλημα και εκτός Κυπέλλου ήδη αγνοεί τη νίκη εδώ και 5,5 μήνες. To10.gr αναλύει τους βασικούς λόγους της αγωνιστικής καθίζησης του Ατρόμητου.

H ήττα του Ατρόμητου (0-1) από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο(27/10), έχει εντείνει την εσωστρέφεια στo εσωτερικό της ομάδας. Οι «κυανόλευκοι» μπορεί να παρουσίασαν βελτιωμένο πρόσωπο σε σύγκριση με τα προηγούμενα ματς, αλλά το γεγονός ότι με «το καλημέρα» έμειναν εκτός ενός μεγάλου στόχου, σε συνδυασμό με το κάκιστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, όντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 2 βαθμούς, είναι λογικό να έχει φέρει προβληματισμό στην ομάδα του Περιστερίου.

Το προσεχές (31/10) εκτός έδρας παιχνίδι με την Λαμία για το πρωτάθλημα αποκτάει χαρακτήρα τελικού για τους παίκτες του Γιώργου Παράσχου που αναζητούν επειγόντως νίκη. Το τελευταίο τους νικηφόρο αποτέλεσμα ήταν στις 15 Μαΐου 2021 κόντρα στον Βόλο (1-0) για την τελευταία αγωνιστική των playout. Από τότε παραμένουν 5,5 μήνες δίχως νίκη. Είναι δεδομένο ότι ο Ατρόμητος των τελευταίων δύο χρόνων δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα-πρότυπο με τις συχνές ευρωπαϊκές παρουσίες που φιγούραρε τακτικά στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος.

Ενδεικτικό είναι ότι τελευταία φορά που εξασφάλισε ευρωπαϊκό εισιτήριο ήταν στο τέλος της σεζόν 2018-2019, όταν τερμάτισε τέταρτος στη Super League. Τότε είχε τον Νταμίρ Κάναντι στην άκρη του πάγκου, με τον Αυστριακό να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής της τότε (2017-19) εξαιρετικής πορείας του Ατρόμητου σημειώνοντας 30 νίκες και 18 ισοπαλίες σε 60 ματς. Έκτοτε, οι Περιστεριώτες δεν έχουν καταφέρει να αναρριχηθούν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, με την συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις να αγνοείται για κάτι παραπάνω από δύο χρόνια.

Με αφορμή, λοιπόν, την φετινή εικόνα του Ατρόμητου, το to10.gr σας παρουσιάζει δύο βασικούς παράγοντες που έχουν οδηγήσει τους «κυανόλευκους» σε αγωνιστικό τέλμα.

Οι συνεχείς εναλλαγές προπονητών
Αν δει κανείς πόσους προπονητές έχει αλλάξει ο Ατρόμητος μετά το επιτυχημένο πέρασμα του Νταμίρ Κάναντι, τότε θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη στήριξη και υπομονή από πλευράς διοίκησης. Η ομάδα του Περιστερίου την τελευταία διετία έχει προχωρήσει σε επτά αλλαγές προπονητών, με τον Γιάννη Αναστασίου να αναλαμβάνει το τιμόνι της ομάδας για την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

Με τον άλλοτε τεχνικό του Παναθηναϊκού, ο Ατρόμητος πανηγύρισε μια πρόκριση στο Europa League επί της σλοβακικής Ντούναϊσκα, αλλά στην συνέχεια ο αποκλεισμός από την Λέγκια Βαρσοβίας και οι μέτριες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα(3 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες) οδήγησαν τον Νοέμβρη του ’19 τον Έλληνα τεχνικό στην πόρτα της εξόδου. Την θέση του πήρε προσωρινά ο
Γιώργος Κορακάκης (έκατσε σε 2 μόλις παιχνίδια με ΟΦΗ, Ξάνθη) και στις 5 Δεκεμβρίου, ανακοινώθηκε ο Σάββας Παντελίδης.

Ο 56χρονος κόουτς, έχοντας στο βιογραφικό του άκρως πετυχημένες πορείες με Αστέρα Τρίπολης και Άρη, δεν κατάφερε να αλλάξει αισθητά την εικόνα του Ατρομήτου (10 νίκες, 14 ισοπαλίες, 14 ήττες), ο οποίος τερμάτισε στο τέλος της σεζόν στην 7 η θέση. Η αποτυχία των «κυανόλευκων» να εξασφαλίσουν κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο για την επόμενη σεζόν, έκανε τη διοίκηση να κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή του Κάναντι (καλοκαίρι του 2020), ώστε να επαναφέρει τον Ατρόμητο στα ευρωπαϊκά σαλόνια.

Η δεύτερη θητεία, όμως, του Αυστριακού δεν είχε την ανάλογη επιτυχία με την πρώτη (2017-2019), καθώς σε 22 ματς που έκατσε στον πάγκο των «κυανόλευκων» μέτρησε μόλις 6 νίκες. Η κακή πορεία των Περιστεριωτών δεν άφησε άλλα περιθώρια στους ιθύνοντες της ομάδας, με τον Παντελίδη να επιστρέφει μεσούσης της σεζόν (5/2/2021). Ο Έλληνας τεχνικός, όμως, δεν μπόρεσε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και με 2 νίκες σε 13 ματς, ο Ατρόμητος κατέλαβε την 10 η θέση στο πρωτάθλημα, όντας 17 βαθμούς πίσω από την πρώτη πεντάδα.

Οι αλλαγές στους προπονητές συνεχίστηκαν και την προσεχή σεζόν, με τον Άνχελ Λόπεθ να αναλαμβάνει το περασμένο καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία του συλλόγου. Ο Ισπανός πρώην προπονητής του Βόλου είχε θέσει εξαρχής ως πρωταρχικό στόχο την είσοδο της ομάδας στην πρώτη εξάδα. Πλήρωσε όμως το κακό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα (1 ισοπαλία, 2 ήττες στις 3 πρώτες αγωνιστικές), με τον ίδιο να αποχωρεί μετά από 86 μέρες παρουσίας στον κυανόλευκο πάγκο.

Και τώρα στην άκρη του πάγκου ο Γιώργος Παράσχος με μόλις 1 βαθμό σε 5 αγώνες και τον Ατρόμητο να μην μπορεί να ξεκολλήσει με τίποτα από τα χαμηλά πατώματα της βαθμολογίας.

 

Η αποχώρηση βασικών παικτών και η «κρίση ταυτότητας»

Το καλοκαίρι του 2019 από την τότε πετυχημένη ομάδα εκτός από τον Κάναντι, αποχώρησαν παίκτες βαρόμετρα όπως ο Ευθύμης Κουλούρης (πρώτος σκόρερ με 19 γκολ) και ο Μπρούνο Φελίπε (5 ασίστ), οι οποίοι είχαν αποτελέσει την No1 παραγωγική μηχανή των Περιστεριωτών της περασμένης σεζόν(2018-2019). Οι αντικαταστάτες τους (Βέλλιος, Γιακουμάκης, Ταλόχα)
δεν μπόρεσαν ποτέ να καλύψουν επάξια τα κενά των προκατόχων τους, με τους Μανούσο και Βέλλιο να είναι απελπιστικά μόνοι στη γραμμή κρούσης (15 γκολ οι δυο τους τη σεζόν 2019-20).

Έκτοτε μέχρι και σήμερα, διαπιστώνουμε ότι έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα στο ρόστερ του Ατρόμητου, καθώς τόσο ο Χριστοδουλόπουλος (έπαιξε τη σεζόν 2020-21 βρίσκοντας δίχτυα 3 φορές) όσο και ο Χουάν Μουνίθ δεν έχουν δώσει σε καμία περίπτωση το κάτι παραπάνω στην ομάδα του Περιστερίου. Αυτό έρχεται σε συνάρτηση και με την αδυναμία στο δημιουργικό κομμάτι, με τους «κυανόλευκους» να δυσκολεύονται χαρακτηριστικά στην παραγωγή φάσεων.

Ενδεικτικό είναι ότι ολόκληρη την περσινή σεζόν ο παίκτης με τις περισσότερες ασίστ ήταν το δεξί μπακ της ομάδας, ο Ροντρίγκο Γκάλο, ο οποίος σέρβιρε 3 γκολ. Επομένως, δεν μπορεί να παραμεριστεί και η αδυναμία στον χώρο της μεσαίας γραμμής, με τους Σάλομον και Χαρίση να μην έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Τέλος, για να πάμε και στα φετινά, μπορεί να έγιναν κάποιες σημαντικές κινήσεις για να τονωθεί το ελληνικό στοιχείο, όπως η επιστροφή του Κουλούρη(ελεύθερος από Τουλούζ) και η απόκτηση των Κυριάκο Παπαδόπουλο, Κλωναρίδη και Καρτάλη, αλλά η κρίση ταυτότητας που περνάει ο οργανισμός του Ατρόμητου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό που μένει λοιπόν να δούμε είναι αν ο «πιστός στρατιώτης», Γιώργος Παράσχος μπορέσει να αλλάξει αυτή τη δυσχερή κατάσταση και να κάνει τον Ατρόμητο, όπως τον είχαν συνηθίσει οι οπαδοί του, δηλαδή την σκληροτράχηλη ομάδα που διεκδικούσε πάντα με αξιώσεις την είσοδο στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ