Μπόντο Γκλιμτ – Η ομάδα-έκπληξη που σόκαρε τον Μουρίνιο (vids & pic)

Μπόντο Γκλιμτ – Η ομάδα-έκπληξη που σόκαρε τον Μουρίνιο (vids & pic)

To10.gr σας συστήνει την «σταχτοπούτα» του Europa Conference League που έγινε εφιάλτης για τον Ζοσέ Μουρίνιο και την Ρόμα.

Αναμφίβολα, η ευρωπαϊκή βραδιά σε Europa και Conference League επισκιάστηκε από τις ήττες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ κόντρα σε Άινχτραχτ και Κοπεγχάγη αντίστοιχα. Ωστόσο, κοιτώντας τα προχθεσινά αποτελέσματα δεν μπορείς να μην σταθείς στην ξέφρενη πορεία της Μπόντο Γκλιμτ, η οποία κατάφερε και έφυγε αλώβητη από την Ρώμη με τον βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στην Ρόμα (2-2).

Και αυτό αφού είχε προηγηθεί η εξάρα (6-1) των Νορβηγών στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι για τους ομίλους του Conference League. H ομάδα έκπληξη από το Νόρντλαντ, βρίσκεται με το πέρας της 4ης αγωνιστικής στην 1η θέση με 8 βαθμούς, με Ρόμα και  Ζόρια να ακολουθούν από κοντά με 7 και 6 βαθμούς αντίστοιχα.

Με αφορμή την νέα εντυπωσιακή εμφάνιση της Μπόντο Γκλιμτ, to10.gr σας παρουσιάσει όσα πρέπει να ξέρετε για τον σύλλογο της Βόρειας Νορβηγίας, που από το 2019 έχει μπει για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Λίγα λόγια για το κλαμπ

Η Μπόντο Γκλιμτ εδρεύει στο Μπούντε, που είναι πόλη και δήμος της περιφέρειας Νόρντλαντ στη Βόρεια Νορβηγία, με πληθυσμό 55.000 κατοίκους. Ιδρύθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 1916 και έχει για έδρα της το στάδιο Ασμπίρα με χωρητικότητα 7.354 θεατές. Με την προσέλευση όμως του κόσμου να είναι φτωχή και να φτάνει κατά μέσο όρο τους 3.400 φιλάθλους, η Μπόντο βρίσκεται στην 13η θέση της σχετικής λίστας από τις συνολικά 16 ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Από την αφάνεια…στο πρώτο της πρωτάθλημα

Πρόκειται για μια ομάδα που πριν από μερικά χρόνια οι περισσότεροι, ίσως, να μην γνώριζαν την ύπαρξή της. Και απολύτως φυσιολογικό, αφού βολόδερνε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, σε σημείο να την αποκαλούν «ομάδα ασανσέρ».

Έχοντας στη συλλογή της μόλις δύο Κύπελλα Νορβηγίας (1975, 1993) και κάποιες λίγες ευρωπαϊκές παρουσίες, η Μπόντο επέστρεψε δυναμικά στα εγχώρια σαλόνια το 2018, δύο χρόνια μετά τον υποβιβασμό της(2016). Στην επάνοδό της (2018-19) στην πρώτη κατηγορία η Μπόντο, με άψογο πλάνο και άρτια οργάνωση, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.

Την επόμενη σεζόν (2019-20) μάλιστα κατάφερε να σπάσει το «δίπολο» που κυριαρχούσε στο Νορβηγικό πρωτάθλημα, με τις Ρόζενμποργκ και Μόλντε να σαρώνουν τους τίτλους την τελευταία δεκαετία (2009-2019), και κατέκτησε το παρθενικό της πρωτάθλημα μετά από 104 χρόνια ιστορίας. Το αξιοσημείωτο, δε, είναι ότι το πήρε με χαρακτηριστική άνεση, τερματίζοντας 19 βαθμούς πάνω από την 2η Μόλντε. Η διαφορά τερμάτων (103 γκολ υπέρ-32 κατά) πραγματικά εντυπωσιάζει αποδεικνύοντας του λόγου το αληθές.

Το μυστικό της επιτυχίας                                                                  

Σε τρία πρόσωπα οφείλει πολλά η Μπόντο για την αλματώδη πορεία της. Αυτοί είναι οι Κιέτιλ Κνούτσεν (προπονητής), Μπιέρκαν (τεχνικός διευθυντής) και Μπιορν Μάνσβερκ (ψυχολόγος). Για τον τελευταίο, ο οποίος είναι πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, ο πρόεδρος της ομάδας είχε δηλώσει:

«Χάρη σε αυτόν οι παίκτες νιώθουν ελεύθεροι στο να εκφραστούν και να λειτουργήσουν σωστά».

Και οι τρεις ήρθαν στο κλαμπ το 2017 και η αρμονική συνεργασία τους, οδήγησε τους Νορβηγούς στην εκτόξευση. Χωρίς να χρειαστεί μάλιστα κάποιος τρελός επιχειρηματίας να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ενδεικτικό του μεγέθους του επιτεύγματος της Μπόντο είναι ότι έχει το 1/10 από το μπάτζετ των μεγάλων νορβηγικών σωματείων, με την συνολική αξία της να ανέρχεται στα 14,6 εκατ. ευρώ. Σε ελληνικά δεδομένα, ο προϋπολογισμός της είναι λίγο πιο πάνω από αυτόν του ΟΦΗ (14,15 εκ.).

Η παρθενική της παρουσία σε ομίλους διασυλλογικής διοργάνωσης

Το πρώτο πρωτάθλημα για την Μπόντο Γκλιμτ φαίνεται πως μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς και την τρέχουσα σεζόν προπορεύεται στο νορβηγικό πρωτάθλημα με 54 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, Ρόζενμποργκ και Μόλντε στο -12 και -7 αντίστοιχα.

Εκτός όμως από τα πρωτεία στα εγχώρια, απολαμβάνει και ακόμα μία πρωτιά, που δεν είναι άλλη από την παρθενική της παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Η Μπόντο ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι το περασμένο καλοκαίρι, αποκλείοντας κατά σειρά τις Βαλούρ, Πριστίνα και Ζαλγκίρις. Κατάφερε έτσι να φτάσει στην φάση των ομίλων του νεοσύστατου UEFA Conference League, όπου εκεί μόνο τον ρόλο «κομπάρσου» δεν έχει. Είναι αήττητη και μετρώντας δύο εντός έδρας νίκες (Ζόρια και Ρόμα) και ισάριθμες εκτός έδρας ισοπαλίες (ΤΣΣΚΑ και Ρόμα), οδηγεί την κούρσα του Γ’ ομίλου.

Ο ηγέτης της ομάδας

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του Νορβηγικού Βορρά ακούει στο όνομα Έρικ Μποτέιμ. Ο 21χρονος επιθετικός, ο οποίος αποκτήθηκε από την Ρόζενμποργκ ως ελεύθερος τον Φλεβάρη του 2021, αποτελεί το σημείο αναφοράς στη γραμμή κρούσης της Μπόντο. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν σε συνολικά 39 παρουσίες με τα «κιτρινόμαυρα» μετράει 19 γκολ και 9 ασίστ. Την φετινή σεζόν, δε, σε 27 συμμετοχές έχει βρει δίχτυα 13 φορές.

Αποκορύφωμα ήταν η εμφάνισή του στην προ δύο εβδομάδων επιβλητική νίκη επί της Ρόμα(6-1), με 2 γκολ και 3 ασίστ. Ο Νορβηγός, ο οποίος σκόραρε και χθες μέσα στο «Ολίμπικο» αποτελεί αναμφίβολα το «next big thing» του Νορβηγικού ποδοσφαίρου. Στις μικρές εθνικές μάλιστα συνέθετε ένα «φονικό» ντουέτο με τον σταρ της Ντόρτμουντ και κολλητό του φίλο, Έρλινγκ Χάαλαντ.

Στην εθνική ανδρών, έχοντας να συναγωνιστεί τον επιθετικό των Βεστφαλών αλλά και τον Σορλόθ της Λειψίας, μπορεί να μην έχει πάρει ακόμα χρόνο συμμετοχής, αλλά με τις εμφανίσεις του στο Conference League και στο νορβηγικό πρωτάθλημα, δεν θα αργήσει και πολύ η στιγμή που θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με το «εθνόσημο».

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ