Εθνική Σερβίας – Η επιστροφή της μεγάλης των «Πλάβι σχολή» (vids)

Εθνική Σερβίας – Η επιστροφή της μεγάλης των «Πλάβι σχολή» (vids)

To10.gr περνάει μέσα από το μικροσκόπιο την «ατσάλινη» Σερβία του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς που έχει κάθε λόγο να ονειρεύεται ενόψει του Μουντιάλ στο Κατάρ.

Μπορεί να έχουν περάσει λίγα 24ωρα από το τεράστιο διπλό της Σερβίας μέσα στο «Ντα Λουζ» επί της Πορτογαλίας(1-2), αλλά οι πανηγυρισμοί στη βαλκανική χώρα δεν λένε να κοπάσουν. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού οι Σέρβοι έγραψαν ιστορία, παίρνοντας απευθείας την πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και στέλνοντας παράλληλα τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την παρέα του, που ήταν το φαβορί του ομίλου, στα μπαράζ του Μαρτίου.

Η παρουσία στα τελικά μίας μεγάλης διοργάνωσης ήταν πρωταρχικός στόχος των «Πλάβι», οι οποίοι ήταν παρόντες και στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 χωρίς όμως να καταφέρουν τότε να περάσουν την φάση των ομίλων. Έκτοτε ακολούθησε ο αποκλεισμός τους από το Euro 2020. Για να δείτε μάλιστα τι περίεργα παιχνίδια παίζει η μοίρα, σ’ εκείνο το παιχνίδι των μπαράζ μοιραίος ήταν ο Αλεξάνταρ Μίτροβιτς. Ο 27χρονος επιθετικός που λύτρωσε με γκολ στο 90’ τη Σερβία μέσα στη Λισαβόνα στέλνοντάς την στο Κατάρ, είναι ο ίδιος παίκτης που στις 13 Νοεμβρίου του 2020, στον αγώνα με την Σκωτία για τα play off των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αστόχησε στη διαδικασία των πέναλτι, στερώντας από την ομάδα του την παρθενική πρόκριση σε Euro ως ανεξάρτητη χώρα.

Ας γυρίσουμε, όμως, στα τωρινά για να επικεντρωθούμε στην αρμάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, η οποία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στον όμιλο όντας αήττητη με έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και απολογισμό τερμάτων 18:9. To10.gr λοιπόν δράττεται της ευκαιρίας και σας παρουσιάζει τους παίκτες-κλειδιά των σκληροτράχηλων «πλάβι» που μόνο για τουρισμό δεν πρόκειται να πάνε το ερχόμενο καλοκαίρι στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.

Τα «πρώτα βιολιά»

Όπως αναμενόταν, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε από τον παίκτη, του οποίου το «χρυσό» γκολ χάρισε τη μεγαλειώδης πρόκριση στη Σερβία. Ο λόγος για τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος είχε φροντίσει να δώσει τα διαπιστευτήριά του, μερικούς μήνες πριν(27/3), στο πρώτο παιχνίδι με τους Πορτογάλους (2-2), όταν έγινε ο πρώτος σκόρερ της χώρας του, ξεπερνώντας τον Στιέφαν Μπόμπεκ (38 γκολ). Πλέον, ο διεθνής στράικερ της Φούλαμ μετράει 44 τέρματα σε 69 εμφανίσεις με το «εθνόσημο», ενώ ενδεικτικό της εξαιρετικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, είναι το γεγονός ότι έχει βρει δίχτυα στα οκτώ τελευταία παιχνίδια των Σέρβων στα προκριματικά.

Οι επιδόσεις του 27χρονου πάντως δεν περιορίζονται μόνο σε εθνικό επίπεδο, αφού σκοράρει ακατάπαυστα και στη Championship με τα χρώματα της Φούλαμ(από το 2018 αγωνίζεται), καταγράφοντας 20 γκολ σε μόλις 17 συμμετοχές. Οι «cottagers» μάλιστα φιγουράρουν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας και διεκδικούν με αξιώσεις την άνοδο. Παρεμπιπτόντως, του «Μίτρο» φαίνεται να του πηγαίνει η Championship, μιας και η σεζόν 2019-20 ήταν η πιο παραγωγική χρονιά της καριέρας του με 26 τέρματα σε 40 παρουσίες.

Επόμενος ηγέτης για την ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, ο αρχηγός της, Ντούσαν Τάντιτς. Ο 32χρονος μεσοεπιθετικός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχει βγάλει το σερβικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία. Ο ίδιος έγινε γνωστός στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό από την θητεία του στη Σαουθάμπτον, στην οποία αγωνίστηκε την τετραετία 2014-2018. Η παρουσία του (24 γκολ σε 162 συμμετοχές) στους «Αγίους» τον βοήθησε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, με την μεταγραφή του στον Άγιαξ, ο οποίος  για να τον αποκτήσει δαπάνησε το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ. Παρακολουθώντας μάλιστα τα νούμερα του Σέρβου άσου, ο οποίος τη φετινή σεζόν μετράει ήδη 6 γκολ και 11 ασίστ, διαπιστώνει κανείς ότι τα χρήματα που ξοδεύτηκαν ήταν μάλλον λίγα. Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία τριετία με τα χρώματα του «Αίαντα», ο Τάντιτς έχει ασύλληπτα νούμερα με 82 γκολ, 81 ασίστ σε 166 συμμετοχές.

Ο «κάπτεν» ήταν εκ των πρωταγωνιστών της Σερβίας στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία των «Πλάβι» να βρεθούν στο Κατάρ. Οι έξι ασίστ και τα 2 γκολ που σημείωσε (στο «Ντα Λουζ» είχε γκολ και ασίστ) αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δύο σημαντικά γρανάζια της σερβικής μηχανής

Μπορεί οι προαναφερθέντες παίκτες να αποτελούν τους «στυλοβάτες» της Εθνικής Σερβίας αλλά το σπουδαίο επίτευγμα των «Πλάβι» δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτούς τους δύο.

Ο παλαίμαχος αστέρας των Σέρβων, Στοΐκοβιτς έχει την τύχη να διαθέτει στις τάξεις του ποδοσφαιριστές με πλούσιες παραστάσεις από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, όπως οι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς και Φίλιπ Κόστιτς. Ο πρώτος αποτελεί τον «εγκέφαλο» των Σέρβων στον νευραλγικό χώρο του κέντρου με 1 γκολ και 2 ασίστ στη φάση των προκριματικών, ενώ με τη Λάτσιο φέτος (αγωνίζεται από το 2015), έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικό ξεκίνημα συνεισφέροντας τα μέγιστα με 3 τέρματα και 4 ασίστ σε 16 εμφανίσεις.

Όσον αφορά τον 29χρονο πολυθεσίτη (παίζει και ως χαφ και ως εξτρέμ), ο οποίος βρήκε δίχτυα στο πρώτο ματς με τους Πορτογάλους για τα προκριματικά, έχει καταγράψει αξιοζήλευτη πορεία στα γήπεδα της Bundesliga με τις φανέλες των Στουτγάρδη, Αμβούργο και Άιντραχτ. Ο μέχρι τώρα απολογισμός του διόλου ευκαταφρόνητος: 227 παρουσίες, 33 γκολ και 62 ασίστ.

Το next big thing των Σέρβων

Κλείνοντας, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στον Ντούσαν Βλάχοβιτς, ο οποίος θεωρείται αυτή τη στιγμή από τους καλύτερους νέους ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη στη θέση του στράικερ. Ο 21χρονος παίκτης της Φιορεντίνα διαθέτει όλα τα φόντα ώστε να πρωταγωνιστήσει στο άμεσο μέλλον σε κάποια πρωτοκλασάτη ομάδα. Τα κατορθώματά του άλλωστε με τους «βιόλα» το επιβεβαιώνουν, με τον ίδιο φέτος να έχει σε 12 αναμετρήσεις στη Serie A, οκτώ γκολ και 1 ασίστ.

Με το «εθνόσημο» δε, έβαλε κι αυτός το δικό του λιθαράκι, ώστε η Σερβία να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, σημειώνοντας 4 γκολ στην φάση των προκριματικών κόντρα σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Αζερμπαϊτζάν(σκόραρε δις).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ