Ντάριλ Μέικον – Η… όαση του Παναθηναϊκού

Ντάριλ Μέικον – Η… όαση του Παναθηναϊκού

Ο Ντάριλ Μέικον αποδεικνύει σε κάθε παιχνίδι πως ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο και αποτελεί την… όαση στην «έρημο» του Παναθηναϊκού.

Ο Ντάριλ Μέικον δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό. Μπήκε στη ζωή μας τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η ΑΕΚ τον έφερε στην Αθήνα για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα. Ο Αμερικανός γκαρντ φρόντισε το όνομά του να μένει συνεχώς στην επικαιρότητα για τα κατορθώματά του στο παρκέ, έχοντας στη «βιτρίνα» τους 42 πόντους (5/5 δίποντα, 9/11 τρίποντα, 5/6 βολές) που πέτυχε στο πρώτο παιχνίδι της σειράς των μικρών τελικών της Basket League απέναντι στον Προμηθέα Πάτρας.

Ολοκλήρωσε την χρονιά έχοντας 18,2 πόντους (63,37 % δίποντα, 45,71 % τρίποντα,   90,24 % βολές), 2,1 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ, 2,2 λάθη, 0,8 κλεψίματα και 18,9 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης σε 26΄ μέσης συμμετοχής.

Ο Μέικον είχε στραμμένα πάνω του τα βλέμματα, με τον Παναθηναϊκό να είναι αυτός που κινήθηκε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, κάνοντάς τον δικό του και επίσημα στις 11 Ιουλίου. Ο 25χρονος από το Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας είπε το «ναι» στη μεγάλη ευκαιρία που του δινόταν να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και τέσσερις μήνες μετά, αποδεικνύει παιχνίδι με το παιχνίδι πως έχει ό,τι απαιτείται για να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague.

Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα, καθώς μετράει οχτώ ήττες σε δέκα αγωνιστικές στη διοργάνωση, βγάζοντας εικόνα μιας ομάδας που ακόμα ψάχνει να βρει τα πατήματά της, με τον χρόνο όμως αντί να την βελτιώνει, την κάνει ακόμα πιο άσχημη. Τελευταίο «χτύπημα» ήταν αυτό απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας, η οποία είχε μόνο ήττες πριν αντιμετωπίσει τους πράσινους, αλλά η κόρνα της λήξης την βρήκε να πανηγυρίζει τη νίκη με 76-69.

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει σαν μια «έρημο» που τίποτα δεν μπορεί να ανθίσει και αν δεν ήταν ο Μέικον ίσως να βρισκόταν στον «πάτο» της βαθμολογίας, σε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για το μέγεθος του συλλόγου.

Αυτή την στιγμή, ο Αμερικανός γκαρντ είναι η… όαση του τριφυλλιού, η μοναδική γόνιμη έκταση της πράσινης «ερήμου», που κάνει τα πάντα για την ομάδα και δείχνει ο μόνος που προσπαθεί σε κάθε παιχνίδι, με το επίπεδο απόδοσής του να βρίσκεται συνεχώς στα πιο ψιλά επίπεδα.

Ο 25χρονος αποτελεί την καλύτερη μεταγραφική κίνηση του Παναθηναϊκού το καλοκαίρι, χωρίς να μπορεί να γίνει καμία σύγκριση με τους άλλους παίκτες που ήρθαν στην ομάδα και ακόμα – οι περισσότεροι – κινούνται στη μετριότητα.

Μια ομάδα… μόνος του

Ο «D-Mac» ή «D4» μπορεί να μην αγωνίζεται με τον αγαπημένο του αριθμό στην πλάτη, αλλά αυτό καθόλου δεν τον εμποδίζει από το να «φορτώνει» τα αντίπαλα καλάθια με πόντους. Ο Μέικον, με τις οχτώ συμμετοχές στο ΝΒΑ με τους Ντάλας Μάβερικς τη σεζόν 2018-19, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως σε αυτό το κακό ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην EuroLeague, είναι μια ομάδα… μόνος.

Και αν κάποιος έχει αμφιβολίες επί τούτου, μπορεί να κοιτάξει τους αριθμούς ώστε να επιβεβαιώσει ιδίοις όμμασι πως ο 25χρονος από το Αρκάνσας έχει «διαλύσει» τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Ειδικότερα είναι πρώτος σε τρεις πολύ βασικές κατηγορίες του παιχνιδιού, όπως οι πόντοι, οι ασίστ και το σύστημα αξιολόγησης, με τα στατιστικά του να είναι παράλληλα από τα κορυφαία της EuroLeague.

Ο Μέικον μετρά 17,4 πόντους (70.3% δίποντα, 45.8% τρίποντα, 89.1% βολές), 2,4 ριμπάουντ, 2,7      ασίστ, 0,6 κλεψίματα, 2,2 λάθη και 17,2 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Όλα αυτά τα πετυχαίνει σε 26:42΄ συμμετοχής στους δέκα αγώνες της διοργάνωσης.

Η επίδρασή του στον Παναθηναϊκό φαίνεται και από το γεγονός πως είναι ο πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού στα εφτά τελευταία παιχνίδια της EuroLeague, στοιχείο που αποδεικνύει την σταθερότητά του στην επίθεση.

Ωστόσο, τα στατιστικά του καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις και ανάμεσα στους υπόλοιπους παίκτες, με τον Μέικον να είναι δεύτερος σκόρερ (17,4π.), πίσω μόνο από τον Οκόμπο (19,9π.), 4ος στο ποσοστό του στις βολές, 9ος στα τρίποντα και 8ος στην αξιολόγηση. Ο αριθμός όμως που ξεχωρίζει είναι το 70,3% (26/37) που σουτάρει στα δίποντα, όντας 4ος συνολικά, αλλά πρώτος όσον αφορά τους γκαρντ της διοργάνωσης, με τον Νέιτ Γουόλτερς του Ερυθρού Αστέρα να ακολουθεί (67,8%).

Η «ραψωδία» απέναντι στην Εφές

Ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Αναντολού Εφές στις 27 Οκτωβρίου για την 6η αγωνιστική της EuroLeague. Μια βραδιά που έμελλε να γραφτεί στην ιστορία με τα όσα έκανε στο παρκέ ο Ντάριλ Μέικον.

Ο «D-Mac» ήταν από άλλο… πλανήτη και «προσγειώθηκε» στο ΟΑΚΑ για να δώσει μια και μοναδική «παράσταση» στο κοινό που βρέθηκε στις κερκίδες και σε αυτό που παρακολουθούσε την αναμέτρηση από τη τηλεόραση. Το τριφύλλι πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στη σεζόν, επικρατώντας με 95-69, με τον 25χρονο να είναι όλα τα… λεφτά.

Στα 25:37΄ που έμεινε στο παρκέ, είχε 34 πόντους, με 2/2 δίποντα, 9/12 τρίποντα, 3/3 βολές, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 λάθος και 38 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, επιδόσεις που του χάρισαν το βραβείο του MVP της αγωνιστικής.

Ψάχνοντας συμπαραστάτη

Ο 25χρονος Αμερικανός μπορεί να υποπίπτει σε 2,2 λάθη ανά παιχνίδι, έχοντας απέναντι στη Ζαλγκίρις 5, αλλά δεν έχει την υποστήριξη των συμπαικτών του για να αποφύγει τα σφάλματα. Η επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού βασίζεται στο 1vs1, με την μπάλα να καταλήγει συνήθως στα χέρια του στο τέλος του χρόνου και να καλείται να πάρει μια απόφαση υπό μεγάλη πίεση.

Από την άλλη, μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το hero-ball των πρασίνων ευνοεί το στυλ παιχνιδιού του, αλλά τις δύο φορές που έπρεπε να πάρει την τελευταία επίθεση απέναντι σε Μπασκόνια και Ούνικς, αυτό δεν συνέβη ποτέ και ο Παναθηναϊκός γνώρισε ισάριθμες ήττες.

Πλέον, έχει μπροστά του το παιχνίδι με την Μπάγερν (18/11, 21:30) για να συνεχίσει τις υψηλές του… πτήσεις, με την ελπίδα να βρεθεί κάποιος για να μοιραστεί τις ευθύνες, ενώ ακολουθεί τη Δευτέρα (22/11, 19:30) το πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» απέναντι στον Ολυμπιακό για τη Basket League, με τον Μέικον να μην «τρομάζει» από προκλήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ