Ποιος είναι ο «Θεός» του μπάσκετ; 10 «ημίθεοι» λύνουν κάθε απορία, ο Μάικλ Τζόρνταν (vids)

Ποιος είναι ο «Θεός» του μπάσκετ; 10 «ημίθεοι» λύνουν κάθε απορία, ο Μάικλ Τζόρνταν (vids)

Οι συγκρίσεις του ΛεΜπρόν Τζέιμς με τον Μάικλ Τζόρνταν δεν σταματούν ποτέ, αντίθετα φουντώνουν το τελευταίο διάστημα, μήπως όμως είναι χωρίς νόημα; 10 μεγάλες μορφές του μαγικού κόσμου του NBA έχουν δώσει ήδη τον τίτλο του κορυφαίου στον MJ.

Ο Μάικλ Τζόρνταν θεωρείται ο κορυφαίος όλων των εποχών, βέβαια η κυριαρχία του δεν είναι πια χωρίς συζήτηση, κυρίως από τους νεότερους, που βλέπουν στα μάτια του ΛεΜπρόν Τζέιμς έναν αντάξιο διεκδικητή της μπασκετικής κορυφής.

10 Θρυλικές μορφές του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος επιχειρούν να βάλουν για ακόμη μια φορά τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας το για κάποιους, θωλό τοπίο που υπάρχει γύρω από το νούμερο 1 του αθλήματος. Παίκτες που έπαιξαν συμπαίκτες και αντίπαλοι του «Βασιλιά», άλλοι που βρέθηκαν στο έλεος του MJ και το… logo του NBA επιχειρηματολογούν υπέρ του «αέρινου».

Ο Λάρι Μπερντ με τον Μάτζικ υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του και μάλιστα όπως κι επόμενοι, η άποψη των οποίων εξετάζεται στη συνέχεια, ο «AIR» ήταν η αιτία που στερήθηκαν τίτλους. Στο δεύτερο παιχνίδι του πρώτου γύρου το 1986 οι Μπουλς μπορεί να ηττήθηκαν μετά από δύο παρατάσεις με 135-131, όμως ο Λάρι ορκίστηκε ότι δεν έπαιζε απέναντι στον Τζόρνταν, αλλά στον Θεό, μεταμφιεσμένο σε Τζόρνταν. Από τότε μέχρι σήμερα επιμένει στο ότι του ανήκει δικαιωματικά η κορυφή του αθλήματος, ξεκαθαρίζοντας πως «Δε θα τον έλεγα ποτέ κορυφαίο αν δεν σοβαρολογούσα».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» κινείται και ο Μάτζικ. Ο άσος των Λέικερς των αντιμετώπισε μάλιστα στους τελικούς του 1991, στο πρώτο πρωτάθλημα της «Windy City» και των είδε να παραλαμβάνει τα «ηνία» ως το πρόσωπο του NBA και να ξεκινά τον μύθο του, με εκείνον στην θέση του… θύματος. Παραδέχθηκε την ανωτερώτητα του αντιπάλου του και τότε κσι στο πέρασμα των χρόνων, μιλώντας χωρίς ίχνος κόμπλεξ για… πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων: «Υπάρχει ο Μάικλ Τζόρνταν και μετά ακολουθούμε όλοι οι υπόλοιποι.»

Ο Άλεν Άιβερσον έγινε ο ήρωας των Σίξερς για μια δεκαετία και μπορεί να μην πήρε τίτλο, όμως ενθουσίασε τα πλήθη όσο λίγοι. Ήθελε ν τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο, να μην μοιάσει στον MJ, ή στους δύο προαναφερθέντες, να είναι απλά ο Άλεν, αυτό δε σημαίνει όμως πως δεν έβλεπε αυτό πουυ έβλεπαν όλοι, το μεγαλείο του. Είναι από αυτούς που όταν αναφέρονται στον Μάικλ χρησιμοποιούν τη φράση «Black Jesus».

Όταν τον αντιμετώπισε εντός έδρας ήθελε να δείξει τι μπορεί να κάνει απέναντι στον καλύτερο. Έκανε μια μικρή ντρίμπλα, κι όταν… ο Θεός τσίμπησε, έκανε και μια δεύτερη, ελευθερώθηκε κι ευστόχησε, προκαλώντας φρενίτιδα στους θεατές, σε μια στιγμή που θα θυμάται για πάντα, η οποία όμως επ ουδενί δεν αφαιρεί από τον Τζόρνταν την κατάκτηση της κορυφής, την οποία θα έχει αιώνια, όπως είπε:

«Ο Τζόρνταν είναι ο καλύτερος, πάντα θα είναι».

Ο Σακίλ είναι από τους λίγους που τον έχουν κερδίσει σε σειρά playoffs, στην επιστροφή του από την πρώτη απόσυρση το 1995, παρόλα αυτά ξέρει πως ακόμα «ψαχνόταν μέχρι να επανέλθει την επόμενη χρονιά, όπως κι έγινε, με την έναρξη της επόμενης δυναστείας. Ο πρήν άσος των Μάττζικ και πρωταθλητής με Λέικερς και Χιτ στέκεται κάπου αλλού για να αιτιολογήσει γιατί του δίνει το χρήσμα του κορυφαίου, στο «Last Dance».

«Το Last Dance απλά σφράγισε μια για πάντα τη διαφωνία για το ποιος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών» έχει πει χαρακτηριστικά, ενώ δεν έχει διστάσει να παραδεχθεί πως φοβόταν να τον αντιμετωπίσει.

Ο Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος μπήκε στο πρωτάθλημα τέσσερα χρόνια μετά τον ΛεΜπρόν και είναι πλέον ο μόνος ενεργός από τους 10 που μιλούν, ψηφίζει Τζόρνταν «δαγκωτό, έχοντας ζήσει τον Τζέιμς από πρώτο χέρι: «Ο MJ είναι μια κατηγορία μόνος του, δεν υπάρχει άλλος, βρίσκεται σε θεϊκό επίπεδο. Δεν συγκρίνεται με κανέναν, έχει τελειοποίησει το άθλημα. Ακόμα βλέπω παιχνίδια του ια να μαθαίνω, να βελτιώνομαι».

Ο Ντουέιν Γουέιντ έχει ιδιαίτερη σημασία στα όσα λέει, αφού δεν υπήρξε απλά αντίπαλος με τον ΛεΜπρόν, όπως ο KD, αλλά συμπαίκτης από το 2010, μέχρι και το 2014 στο Μαϊάμι, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα στο πλευρό του. Τα λόγια του ήταν σαφή, λιτά και περιεκτικά: «Ο Τζόρνταν γεννήθηκε για να γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών».

Ο Τζέρι Γουέστ δεν είναι γνωστός μόνο για τα όσα κατάφερε στο παρκέ, αλλά και λόγω του γεγονότος, ότι αποτελεί το logo του NBA», κυρίως για τις νεότερες γενιές. Έζησε τον Τσάμπερλεν, τον Ράσελ, είδε από άλλο πόστο τους Λέικερς και τους Σέλτικς στα 80s’, τους Μπουλς στη συνέχεια, τον Κόμπι και τον Σακ, τα πάντα μέχρι και τους Γουόριορς. Γι’ αυτό τα λόγια του έχουν ένα ειδικό βάρος: «Είναι ο καλύτερος αθλητής, ο καλύτερος παίκτης που έχω δει να παίζει μπάσκετ».

Ο Πάτρικ Γιούινγκ με τον Χακίμ Ολάζουον υπήρξαν δύο από τους καλύτερους σέντερ, όχι μόνο στην εποχή τους αλλά γενικότερα στο άθλημα. Ο ψηλός των Νικς είδε τον Τζόρνταν να του «φράζει τον δρόμο» ουκ ολίγες φορές στα playoffs και ήταν ο κύριος λόγος που δεν πήρε ποτέ του τίτλο, με τις αναμετρήσεις μεταξύ Μπουλς και Νικς να είναι γεμάτες ένταση.

Και εκείνος επέλεξε τον μεγάλο του αντίπαλο για κορυφαίο, χωρίς να παραγνωρίσει την αξία του ΛεΜπρόν: «Ο ΛεΜπρόν είναι απίστευτος, αλλά δεν είναι Μάικλ Τζόρνταν».

Ο Χακίμ ευτύχησε να πάρει δύο πρωταθλήματα back to back τη διετία 1994-1995, με τον Τζόρνταν όμως να είναι εκτός μπάσκετ στο πρώτο και να έχει μόλις επιστρέψει στο δεύτερο. Έχει δώσει την πιο κατατοπιστική και αιτιολογημένη απάντηση αναφορικά με την επιλογή του Μάικλ ως του καλύτερου όλων:

Όταν ξεκινούν οι συγκρίσεις μεταξύ ΛεΜπρόν και Τζόρνταν δεν είναι δίκαιες, ποτέ δεν θα είναι. Ο Τζόρνταν ήταν πολύ ανώτερος παίκτης σε ένα πολύ πιο σκληρό και ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, είχε περισσότερη φαντασία στο παιχνίδι του.

Αυτό βέβαια δε μειώνει σε τίποτα τα όσα έχει καταφέρει ο ΛεΜπρόν, αφού είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά δεν είναι δίκαιη σύγκριση. Ο Τζόρνταν υπερέχει κατά πολύ.»

Ο Βινς Κάρτερ ξεκίνησε την καριέρα του στο NBA από τα μέσα της δεκαετίας του 90′ και αποσύρθηκε μόλις πρόπερσι, με «βίαιο» τρόπο, τη σεζόν που διεκόπη λόγω κορωνοϊού. Έζησε Τζόρνταν και ΛεΜπρόν στην ακμή τους λέγοντας μάλιστα πως ο Τζέιμς δεν είναι καν ο δεύτερος καλύτερος στο δικό του μυαλό:

«Ο καλύτερος; Σίγουρα πρέπει να πω τον Τζόρνταν, ο Κόμπι Μπράιαντ ακολουθεί αμέσως μετά».

Είναι εμφανής λοιπόν οι προτίμηση των θρύλων, οι οποιοι έχουν ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με το κοινό, αλλά και τους δημοσιογράφους. Ζουν τους παίκτες από πολύ κοντά, έχουν μοιραστεί το παρκέ μαζί τους, ή ως αντίπαλοι. Ακόμα κι ο Γουέστ που δεν πρόλαβε κανέναν στην δική του εποχή τάσσεται υπέρ του ηγέτη των «Ταύρων», ενώ εύκολα θα μπορούσε να κάνει το αντίθετο.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι ίδιοι οι παίκτες ψηφίζουν Τζόρνταν. Προφανώς οι συγκρίσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν όμως η διαφορά μεταξύ των δύο είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ