Το ritiro του Μαρτίνς μετά την ήττα στο Ηράκλειο (vid)

Το ritiro του Μαρτίνς μετά την ήττα στο Ηράκλειο (vid)

Ήταν Οκτώβρης του 2018 όταν ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί από τον ΟΦΗ στο «Γεντί Κουλέ». Ένα αποτέλεσμα που είχε φέρει στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη το ritiro ή αλλιώς το... μάντρωμα των ποδοσφαιριστών από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Σε μία από τις πιο δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος καλείται να παίξει απόψε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι δοκιμάζονται στο «Γεντί Κουλέ» απέναντι στον ΟΦΗ και θα προσπαθήσουν να φύγουν με το διπλό, ώστε να έχουν ήσυχο το… κεφάλι τους εν όψει και του αυριανού αθηναϊκού ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

Οι Πειραιώτες θα πρέπει να βρεθούν σε πολύ καλή βραδιά και να μην αφήσουν περιθώρια, καθώς η προϊστορία έχει δείξει πως ο ΟΦΗ μπορεί να «χτυπήσει» και να… πληγώσει. Και μάλιστα… βαριά.

Όπως τον Οκτώβρη του 2018. Οι Κρητικοί είχαν επικρατήσει με 1-0 της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Ένα αποτέλεσμα που είχε φέρει την «έκρηξη» του Πορτογάλου τεχνικού ο οποίος προχώρησε σε μία πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Τι έκανε; Αποφάσισε να προχωρήσει σε ritiro. Μία απόφαση που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, με την οποία ωστόσο ο Professor θέλησε να αφυπνίσει τους ποδοσφαιριστές του. Τι είναι ωστόσο το ritiro;

Σε… απλά ελληνικά μεταφράζεται ως συγκέντρωση, απομόνωση ή πιο σωστά… μάντρωμα. Μία ιταλική «συνταγή». Δεν είναι λίγες οι φορές που οι προπονητές στην Ιταλία έχουν προχωρήσει σε ritiro μετά από μία μεγάλη «σφαλιάρα», ή μετά και από ένα μεγάλο αρνητικό σερί. Και συνήθως πιάνει… τόπο.

Ο εφευρέτης του ritiro

Αν και στην Ιταλία συμβαίνει περισσότερο από κάθε αλλού, ο άνθρωπος που ουσιαστικά δημιούργησε το ritiro ήταν ένας Αργεντινός. Ο λόγος για τον Ελένιο Ερέρα ο οποίος είχε δημιουργήσει το ritiro το «μάντρωμα» τον καιρό που ήταν προπονητής στην Ίντερ.

Εισήγαγε το ritiro, τη συγκέντρωση των παικτών σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα προπονητικό κέντρο για αρκετές ημέρες πριν και μετά από αγώνες. Μία τακτική που είχε ως πρωταρχικό στόχο βελτίωση της ψυχικής και πνευματικής κατάστασης της ομάδας και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ποδοσφαιριστών.

Όταν το εφάρμοσε ο Στραματσόνι

Πριν από τον Πέδρο Μαρτίνς το είχε δοκιμάσει και ο Αντρέα Στραματσόνι. Τον Νοέμβρη του 2016, ο Παναθηναϊκός είχε «κολλήσει» στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και έτσι ο Ιταλός είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ritiro.

Η ομάδα αποσύρθηκε τη Δευτέρα στο ξενοδοχείο της Νέας Ερυθραίας όπου κατέλυε η αποστολή του Παναθηναϊκού πριν από τους εντός έδρας αγώνες. Ο Ιταλός είχε προγραμματίσει να μείνει εσώκλειστη η ομάδα μέχρι και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Πριν το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως, το «τριφύλλι» είχε να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Ο ΟΦΗ εν τέλει νίκησε τον Παναθηναϊκό, ο Στραματσόνι αποτέλεσε παρελθόν και το ritiro τελείωσε με τον ερχομό του Μαρίνου Ουζουνίδη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ