Οι καλύτερες χειμερινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού (pics & vids)

Οι καλύτερες χειμερινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού (pics & vids)

To10.gr με αφορμή την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, παραθέτει τις καλύτερες μεταγραφές που έγιναν στον Παναθηναϊκό τον μήνα Γενάρη, την τελευταία 20ετία.

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου μόλις ξεκίνησε και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, όλες οι ομάδες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, «σκανάρουν» την αγορά προκειμένου να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις για την ενίσχυση του ρόστερ.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος σχεδιάζει να κινηθεί για τουλάχιστον δύο παίκτες (αμυντικό χαφ και αριστερό μπακ), χωρίς φυσικά να αποκλειστεί η πιθανότητα επιπλέον προσθηκών στο κέντρο της άμυνας ή στην μεσαία γραμμή.

Άλλωστε, η φετινή χρονιά είναι από τις κρισιμότερες στην ιστορία του «τριφυλλιού», με τον τερματισμό στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος και την επιστροφή μετά από 4 χρόνια σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις να θεωρείται αυτοσκοπός.

To10.gr, λοιπόν, δράττεται της ευκαιρίας και σας παρουσιάζει τις καλύτερες μεταγραφές των «πρασίνων» τον Ιανουάριο μήνα, από το 2000 έως και σήμερα.

 Σεζόν 2000-2001: Εμάνουελ Ολιζαντέμπε, Γιούρκας Σεϊταρίδης

Ο Παναθηναϊκός μπορούμε να πούμε ότι τη σεζόν εκείνη πέτυχε διάνα στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, καθώς απέκτησε δύο ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έμελλαν να αποδειχτούν καθοριστικοί στην πορεία των «πρασίνων» τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος για τους Εμάνουελ Ολιζαντέμπε και Γιούρκα Σεϊταρίδη. Ξεκινώντας από τον Νιγηριανό με πολωνικές ρίζες επιθετικό, το «τριφύλλι» τον αγόρασε σε ηλικία 23 ετών από την Πολόνια Βαρσοβίας έναντι 3.000.000 €.

Μία επένδυση που άξιζε τον κόπο, αφού ο αγαπημένος «Μανώλης» του ελληνικού ποδοσφαίρου σε 111 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό, μέτρησε 36 γκολ, συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2004 ( με τα γκολ του στα τελευταία λεπτά κόντρα σε ΠΑΟΚ, Προοδευτική, Πανηλειακό), όσο και στις πορείες των πρασίνων στην Ευρώπη.

Το μοναδικό «αγκάθι» βέβαια ήταν οι συχνοί τραυματισμοί, οι οποίοι τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου τον Ιανουάριο του 2006.

Όσον αφορά την περίπτωση του άλλοτε Έλληνα διεθνή, η σεζόν 2000-2001 ήταν η εποχή που ο Παναθηναϊκός αναζητούσε εναγωνίως έναν δεξιό μπακ.

Και τον βρήκε στο πρόσωπο του νεαρού Γιούρκα Σεϊταρίδη, ο οποίος αγωνιζόταν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι «πράσινοι» τον αγόρασαν έναντι μόλις 172.000 ευρώ και ο τότε 20χρονος φρόντισε να δικαιώσει με το καλημέρα τους ανθρώπους του «τριφυλλιού» για την επιλογή τους.

Το πρώτο του τέρμα μάλιστα με την πράσινη φανέλα το πέτυχε στο ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στο Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον ίδιο να συστήνεται καταλλήλως στο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος πριν το παιχνίδι παίρνοντας στα χέρια του τις συνθέσεις είχε αναρωτηθεί «Who is Giourkas?»

Ο Σεϊταρίδης έκατσε στον Παναθηναϊκό μέχρι τον Ιούνιο του 2004, όταν και πωλήθηκε στην Πόρτο, βοηθώντας κι αυτός με την σειρά του στην κατάκτηση του νταμπλ.

Σεζόν 2003-2004: Εζεκιέλ Γκονζάλες

Ο Αργεντινός ήρθε στον Παναθηναϊκό ως ελεύθερος τον Ιανουάριο του 2004, χρονιά που όπως προείπαμε οι πράσινοι πανηγύρισαν το νταμπλ, κόβοντας απότομα την κυριαρχία των «ερυθρόλευκων» από το 1996.

Ο ίδιος, αγωνιζόμενος στην θέση του κέντρου, κυρίως ως «δεκάρι», ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, που βάσει των συνθηκών θεωρούνταν ένας από σημαντικότερους στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Οι αριθμοί άλλωστε μιλάν από μόνοι τους, αφού στο πρώτο εξάμηνο με τον Παναθηναϊκό πέτυχε 6 γκολ σε 12 συμμετοχές, «ξεσηκώνοντας» παράλληλα τον κόσμο της ομάδας τόσο με την τεχνική του κατάρτιση, όσο και με τις περίτεχνες ενέργειές του στον αγωνιστικό χώρο.

Την επόμενη σεζόν (2004-2005) μάλιστα, ο «Έκι» ξεδίπλωσε το ταλέντο του και στους ομίλους του Champions League, προσελκύοντας όλα τα βλέμματα επάνω του, ειδικά με τα τρία πανέμορφα γκολ που σημείωσε κόντρα σε Ρόζενμποργκ και Άρσεναλ.

Ωστόσο, την αγωνιστική περίοδο 2006-2007, ο Γκονζάλες υπέστη δύο φορές ρήξη χιαστού, με αποτέλεσμα να χάσει σε μεγάλο βαθμό την «σπιρτάδα» που τον διέκρινε. Το καλοκαίρι του 2008 ο Αργεντινός ολοκλήρωσε την θητεία του στους «πρασίνους», με τον ίδιο να επιστρέφει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Ροζάριο Σεντράλ.

 

Σεζόν 2007-2008: Νίκος Σπυρόπουλος

Στις 25 Ιανουαρίου του 2008, ο Παναθηναϊκός έκλεινε τον Νίκο Σπυρόπουλο για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Ο διεθνής αριστερός μπακ έπειτα από 4 χρόνια στον Πανιώνιο, αποκτήθηκε από τους «πρασίνους» έναντι  του ποσού των 2.000.000 ευρώ, με τους ανθρώπους της ομάδας να βλέπουν στο πρόσωπό του τον παίκτη που θα πάρει στις πλάτες του την αριστερή πλευρά του «τριφυλλιού».

Και εντέλει δεν είχαν άδικο, μιας και ο Σπυρόπουλος κάθισε στον Παναθηναϊκό μια πενταετία καταγράφοντας συνολικά 175 συμμετοχές, 14 ασίστ και 1 γκολ.

Ασφαλώς μεγαλύτερή του επιτυχία δεν θα μπορούσε να είναι η χρονιά του νταμπλ το 2010, όταν και αποτέλεσε βασικό συντελεστή σε μια ομάδα με σπουδαίους παίκτες, η οποία επέστρεψε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από έξι χρόνια.

 Σεζόν 2012-13: Λουτσιάνο Φιγκερόα

Μπορεί η συγκεκριμένη χειμερινή μεταγραφική περίοδος να ήταν μακράν η πιο αποτυχημένη στην ιστορία του συλλόγου σε επίπεδο κινήσεων, υπήρξε όμως μια φωτεινή εξαίρεση.

Ο λόγος για τον Λουτσιάνο Φιγκερόα, ο οποίος αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Έμελεκ, την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου. Ο Αργεντινός στράικερ με το «καλημέρα» αγαπήθηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού τόσο για το πάθος του, όσο και για την αποτελεσματικότητά του, προσόν απαραίτητο για επιθετικό.

Ενδεικτικό είναι ότι σε 15 παιχνίδια που αγωνίστηκε, σημείωσε 5 γκολ και 1 ασίστ, αναγκάζοντας μάλιστα την μαλαισιανή Τζοχόρ Νταρούλ Τακζίμ να καταθέσει πρόταση ύψους 750.000 ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον χρεοκοπημένο τότε Παναθηναϊκό (25 Νοεμβρίου 2013).

 

Σεζόν 2015-2016: Οδυσσέας Βλαχοδήμος, Ροντρίγκο Μολέδο

Οι «πράσινοι» την χρονιά εκείνη έκαναν αρκετές κινήσεις στο χειμερινό παζάρι, με τις περιπτώσεις των Οδυσσέα Βλαχοδήμο και Ροντρίγκο Μολέδο να ξεχωρίζουν.

Ο Έλληνας πορτιέρο ήρθε ως ελεύθερος από την Στουτγκάρδη, στις 26 Γενάρη, όταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού καθόταν ο Αντρέα Στραματσόνι και λίγο πριν την απόλυση του Ιταλού είχε προλάβει να γίνει βασικό και αναντικατάστατο μέλος της ενδεκάδας.

Mε την φανέλα του «τριφυλλιού» κάθισε κάτω από τα δοκάρια σε 63 παιχνίδια έχοντας 34 clean sheets, με αποτέλεσμα να μην αργήσει να έρθει η μεταγραφή του στην Μπενφίκα (καλοκαίρι 2018), με τον Παναθηναϊκό να βάζει τότε στα ταμεία το ποσό των 2,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Όσον αφορά τον Βραζιλιάνο, ήρθε κι αυτός τον χειμώνα του 2016 και αμέσως αποτέλεσε τον ηγέτη και τον «ογκόλιθο» της πράσινης άμυνας, βοηθώντας παράλληλα και στο επιθετικό κομμάτι. Ενδεικτικό είναι ότι σε 65 συμμετοχές βρήκε δίχτυα 6 φορές, με τον Παναθηναϊκό όμως να κάνει ολέθριο λάθος και να τον παραχωρεί στην βραζιλιάνικη Ιντερνασιονάλ για μόλις 200.000 ευρώ.

 

*Στην λίστα με τις καλύτερες χειμερινές μεταγραφές θα μπορούσαν να προστεθούν και τα ονόματα των Κουρμπέλη, Καρλίτος αλλά αποφασίσαμε να μην τους συμπεριλάβουμε, διότι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τη θητεία τους στον Παναθηναϊκό.

 

 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ