Όταν ο Φάουλερ έδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα (pic, vid)

Όταν ο Φάουλερ έδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα άθλημα (pic, vid)

Όταν ο Ρόμπι Φάουλερ έθιξε την επιλεκτικά ηθικολόγο UEFA δείχνοντας την συμπαράστασή του σε 500 απολυμένους λιμενεργάτες!

Ήταν 20 Μαρτίου του 1997. Ένα παιχνίδι της Λίβερπουλ κόντρα στη νορβηγική Μπραν για το Κύπελλο Κυπελλούχων (3-0) μπορεί να είχε ξεχαστεί αν δεν είχε σκοράρει ο Ρόμπι Φάουλερ, κι αν δεν είχε τιμωρηθεί ύστερα από μία εβδομάδα (27/03) για τον πανηγυρισμό του. Δεν ήταν το γκολ του, ήταν η κίνηση που το ακολούθησε που κάνει την ημέρα ιδιαίτερη…

Ο θρυλικός επιθετικός των Reds γεννήθηκε στο Τόξτεθ του Λίβερπουλ. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που άνηκε στην εργατική τάξη και σιχάθηκε τις κοινωνικές ανισότητες. Ανδρώθηκε σε μία περίοδο όπου η Μάργκαρετ Θάτσερ έβαλε στόχο να εξαθλιώσει το εργατικό δυναμικό του μεγάλου λιμανιού. Μάθαινε μπάλα στις Ακαδημίες της Λίβεπουλ όταν η τραγωδία του Χίλσμπορο σόκαρε τον πλανήτη.

Όσα καταγράφηκαν στο υποσυνείδητό του, όσα κουβάλησε μέσα του, ήρθε η στιγμή να τα εκφράσει και στο χορτάρι. Εκεί είχε μάθει να κινείται. Πριν από 21 χρόνια, σε εκείνη την αναμέτρηση της Λίβερπουλ κόντρα στην Μπραν βρήκε δίχτυα στο 77ο λεπτό του αγώνα διαμορφώνοντας το τελικό 3-0, σήκωσε τη φανέλα του και αποκάλυψε το κόκκινο μπλουζάκι που φορούσε από μέσα. «Support The 500 Sacked DoCKers», έγραφε συγκεκριμένα. Ήταν ένα απλό μήνυμα συμπαράστασης στους 500 απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ. Ήταν ο τρόπος του να τους δείξει ότι ακόμα και το «Star System» δεν κλείνει τα μάτια στους αγώνες τους.

Δύο περίπου χρόνια πριν τον Μάρτη του 1997, υπήρξε μια μακριά περίοδος κινητοποιήσεων υπό τη μορφή απεργιών και διαδηλώσεων στο λιμάνι, που είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση των 500 λιμανεργατών. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπαψαν να παλεύουν για την επαναπρόσληψή τους, εμμένοντας στις θέσεις τους, σε έναν αγώνα που καθόρισε εν πολλοίς την κοινωνία του Λίβερπουλ.

Η κίνηση αυτή του κόστισε πρόστιμο ύψους 1.400 δολαρίων από την UEFA που μάλλον… ενοχλήθηκε από την πολιτική θέση και το αιχμηρό μήνυμα που εξέφρασε. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ρητοί: «Μπορεί να φαίνεται παράξενο ή ακόμη και άδικο, αλλά με το να σηκώσει τη φανέλα του και δείχνοντας το μήνυμα, ο Φάουλερ παραβίασε τους κανονισμούς της UEFA. Αν και μπορούμε να συμπάσχουμε με αυτή την στήριξη, είναι απαράβατος κανόνας ότι ένα γήπεδο ποδοσφαίρου δεν είναι το σωστό πεδίο για πολιτικές διαδηλώσεις».

Κάθε χρόνο η κίνησή του αξίζει να μνημονεύεται. Όσο ξεφτίζουν οι αξίες του ποδοσφαίρου. Όσο οι παίκτες θαμπώνονται από τα χρήματα και τη δόξα. Όσο οι φίλαθλοι τυφλώνονται από τον οπαδισμό. Όσο οι πολιτικές θέσεις στο χορτάρι θίγουν την ηθική της UEFA.

  • Ο Στιβ Μακ Μάναμαν φορούσε επίσης το ίδιο μπλουζάκι, αλλά αποκαλύφθηκε μόνο όταν άλλαξε φανέλες με έναν παίκτη της Μπραν μετά τη λήξη του αγώνα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ