Κάθε πέρσι τέτοια μέρα… (Vids)

Κάθε πέρσι τέτοια μέρα… (Vids)

Η συνήθεια που έγινε... λατρεία για τις ελληνικές ομάδες που έχουν τουλάχιστον ένα «κάζο» τον χρόνο σε ετήσια βάση στα προκριματικά. Υποψήφιο φετινό θύμα ο ΠΑΟΚ...

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με το αριστερό τη φετινή σεζόν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa Conference League, καθώς ηττήθηκε από τη Λέφσκι Σόφιας με 2-0 και είναι με την πλάτη στον τοίχο. Ο Δικέφαλος του βορρά ήταν κατώτερος των περιστάσεων στο πρώτο παιχνίδι και ψάχνει υπέρβαση στη ρεβάνς στην Τούμπα και νίκη με καθαρό σκορ για να μην υποστεί μυθικό «κάζο» και αποκλειστεί πριν καν ξεκινήσει το «ταξίδι» του στην Ευρώπη.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν το ακλόνητο φαβορί από την ημέρα της κλήρωσης με τους Βούλγαρους, όμως η εικόνα στο γήπεδο έδειξε πως οι ασπρόμαυροι θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να μην πέσουν θύμα έκπληξης. Κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν τόσο με τον ΠΑΟΚ, αλλά και γενικότερα με τις ελληνικές ομάδες, καθώς τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον μια ομάδα του Big 5 την «πατάει».

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν από τη σεζόν 2017-18 και μετά βλέπει για τρίτη φορά το φάσμα του αποκλεισμού στα προκριματικά και μάλιστα από έναν αντίπαλο παρόμοιας δυναμικής με τους προηγούμενους. Ο Δικέφαλος του βορρά το καλοκαίρι του 2017 είχε «χαιρετήσει» πρόωρα την Ευρώπη, στο πιθανότατα μεγαλύτερο κάζο της ιστορίας του, αφού είχε μείνει έξω από την άσημη Έστερσουντ, παρότι μάλιστα είχε κερδίσει με 3-1 στο πρώτο ματς (2-0 η ρεβάνς). Δυο χρόνια μετά όμως ο ΠΑΟΚ πιστός στο… ραντεβού του αποκλείστηκε και από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας στα προκριματικά του Europa League (3-2 στην Τούμπα, 1-0 η Σλόβαν στη Σλοβακία).

Αυτή τη φορά πάει για… τριπλασιασμό, σε έναν πρόωρο αποκλεισμό που αν συμβεί θα ξυπνήσει… περσινές μνήμες στο ελληνικό ποδόσφαιρο όταν η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από τη Βελέζ στον δεύτερο προκριματικό στα πέναλτι. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν τουλάχιστον έναν «ταπεινωτικό» αποκλεισμό από το 2015 και μετά, ενώ ο ΠΑΟΚ θα φτάσει τους τρεις. Ο Άρης επίσης τα τελευταία χρόνια έχει 3 αποκλεισμούς, αλλά έπαιζε με πιο έμπειρες ομάδες στη διαδικασία των προκριματικών (Αστάνα, Μόλντε). Ο αποκλεισμός από την Κόλος Κοβαλίβκα είναι ανεπανάληπτο «κάζο» και για τους κίτρινους.

Τέλος, ο Ολυμπιακός μπορεί να γνώρισε πέρσι τον αποκλεισμό με δυο ισοπαλίες από τη Λουντογκόρετς στον τρίτο προκριματικό του Champions League, ή το 2016 από την Χάποελ Μπερ Σεβά, όμως σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συνέχισε κανονικά σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης και πιο συγκεκριμένα στο Europa League.

Οι αποκλεισμοί – σοκ που έχουν υποστεί εξάλλου τα τελευταία χρόνια ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός κατά κύριο λόγο, αλλά και ο Άρης την τελευταία τριετία, είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα έχει πέσει στην κατάταξη της UEFA και που δυο χρόνια βγάζει μόλις τέσσερις ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα τελευταία 7 χρόνια η Ελλάδα έβαζε συνήθως μόλις δυο ομάδες σε ομίλους, με εξαίρεση τρεις σεζόν που είχε τρεις. Ο Ολυμπιακός ήταν και είναι ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (κατά κύριο λόγο στο Champions League), ενώ μετά ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 5 παρουσίες. Και αυτό συνέβαινε και όταν η χώρα μας είχε στην Ευρώπη πέντε ομάδες, κάτι που θα γίνει και πάλι από την επόμενη σεζόν…

Οι αποκλεισμοί – σοκ των ελληνικών ομάδων

2015-16
προκριματικά Europa League: Παναθηναϊκός – Γκαμπάλα 2-2, 0-0

2016-17
προκριματικά Champions League: Ολυμπιακός – Χάποελ Μπερ Σεβά 0-0, 0-1
* οι ερυθρόλευκοι συνέχισαν στο Europa League

2017-18
προκριματικά Europa League: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 0-1, 0-1
προκριματικά Europa League: ΠΑΟΚ – Έστερσουντ 3-1, 0-2

2019-20
προκριματικά Europa League: ΠΑΟΚ – Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-2, 0-1
προκριματικά Europa League: ΑΕΚ – Τραμπζονσπόρ 1-3, 2-0
προκριματικά Europa League: Άρης – Μόλντε 0-3, 3-1 παράταση

2020-21

προκριματικά Europa League: Άρης – Κόλος Κοβαλίβκα 1-2

2021-22
προκριματικά Europa League: ΑΕΚ – Βελέζ 1-2, 1-0 (2-3 στα πέναλτι)
προκριματικά Europa Conference League: Άρης – Αστάνα 0-2, 2-1

Ο αποκλεισμός της ΑΕΚ από τη Βελέζ: 

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από την Έστερσουντ: 

Ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τη Σλόβαν: 

Ο αποκλεισμός του Παναθηναϊκού από την Γκαμπάλα: 

 

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ