Ολυμπιακός: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ολυμπιακός: Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Το 2013 ο Ολυμπιακός κατέκτησε τη Euroleague. Δέκα χρόνια αργότερα η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται καθώς οι ομοιότητες σε σχέση με τότε είναι πολλές.

«Το γενικότερο δίδαγμα της ιστορίας είναι: τα ίδια, με διαφορετικό τρόπο», έχει αναφέρει ο Γερμανός φιλόσοφος, Άρθουρ Σοπενχάουερ. Με δύο λόγια δηλαδή η ιστορία επαναλαμβάνεται και ουσιαστικά γίνονται τα ίδια. Κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε και για τον αθλητισμό. Και ειδικά για τη σεζόν 2012-13 στη Euroleague.

Μια σεζόν όπου ο Ολυμπιακός θυμάται με… χαμόγελο αφού είχε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής κατακτώντας τo δεύτερο σερί τρόπαιο και τρίτο της ιστορίας του. Με μια πρόχειρη ματιά παρατηρούμε πως εκείνη η περίοδος είχε πολλές ομοιότητες με την τωρινή. Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν, όχι όμως σαν φάρσα ούτε σαν τραγωδία, όπως ανέφερε ο Μαρξ, αλλά ως μια ωραία ανάμνηση. Κάτι που οι Ερυθρόλευκοι θα ήθελαν να ξαναζήσουν απόψε το βράδυ (21/5, 20:00) κόντρα στη Ρεάλ.

Ας πάρουμε τα πράγματα σχεδόν από την αρχή όμως. Σχεδόν γιατί η… παρόμοια ιστορία ξεκινά από τα πλέι οφ του 2013. Τότε οι Πειραιώτες είχαν αντιμετωπίσει την Αναντολού Έφες. Δηλαδή μια τουρκική ομάδα, όπως ακριβώς και φέτος που έπαιξαν με τη Φενέρμπαχτσε. Και οι δύο σειρές κρίθηκαν στα πέντε παιχνίδια. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που ήταν και τότε προπονητής, είχε επικρατήσει με 3-2, έχοντας τελευταίο ματς στο ΣΕΦ.

Μία μέρα πριν το πρώτο ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Βασίλης Σπανούλης είχε αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης μετά από εξαιρετική σεζόν. Μία μέρα πριν τον ημιτελικό με τη Μονακό ο Σάσα Βεζένκοφ πήρε επίσης το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης. Για να θυμηθούμε και τότε το παιχνίδι με τους Ρώσους, οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει εύκολα για να προκριθούν. Με τη Μονακό την Παρασκευή ήταν σαφώς πιο δύσκολο, αλλά με εκείνη την τρομερή τρίτη περίοδο τα πράγματα έγιναν απλούστερα για να έρθει η πρόκριση.

Φυσικά στον τελικό εμφανίστηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. Μια πολύ καλή ομάδα που όπως και φέτος είχε αποκλείσει τη μισητή αντίπαλο Μπαρτσελόνα. Άλλη μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως και τότε ο Ολυμπιακός είχε παίξει κατά κοινή ομολογία το καλύτερο μπάσκετ. Έργο φυσικά του Γιώργου Μπαρτζώκα που είχε δείξει ήδη εξαιρετικά δείγματα της δουλειάς του στο κορυφαίο επίπεδο.

Στις 12 Μαΐου του 2013, στην «O2 Arena» του Λονδίνου, οι Ερυθρόλευκοι θα έκαναν μια μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και θα σήκωναν το τρίτο ευρωπαϊκό της ιστορίας τους. Που είναι και το τελευταίο τους μέχρι σήμερα. Ευχή όλων φυσικά να τα καταφέρουν εκ νέου απέναντι στη «βασίλισσα» και να επανέλθουν στην κορυφή δέκα χρόνια μετά. Επιζητώντας βέβαια η ιστορία να επαναληφθεί, όπως μέχρι στιγμής γίνεται, για ακόμη μια φορά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ