Υποφέρει μοναδικά, επικρατεί υπέροχα: Οι ευρωπαϊκοί τελικοί της Ατλέτικο Μαδρίτης

Υποφέρει μοναδικά, επικρατεί υπέροχα: Οι ευρωπαϊκοί τελικοί της Ατλέτικο Μαδρίτης

Η Ατλέτικο Μαδρίτης επιστρέφει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από «διάλειμμα» δύο χρόνων. Επιστρέφει για να γιατρέψει τις πληγές των χαμένων τελικών ή για να ξαναζήσει τις ένδοξες στιγμές της; Ένα είναι σίγουρο, θα υποφέρει ως το τέλος προσπαθώντας.

«Πάντα υποφέρουμε. Θα υποφέρουμε και στον τελικό κόντρα στην Μαρσέιγ», δήλωσε ο πολύπειρος δεξιός μπακ της Ατλέτικο Χουανφράν. Η ομάδα της Μαδρίτης σε λίγες ώρες στη Λυών θα δώσει το παρών στον πέμπτο της ευρωπαϊκό τελικό την τελευταία οκταετία (2 Champions League, 3 Europa League). Όσοι προηγήθηκαν ήταν γεμάτοι ένταση. Αυτό χαρακτηρίζει εξάλλου τους Κολτσονέρος. Σε κανέναν εξ’ αυτών δεν επικράτησαν με περίσσια άνεση, σε κανέναν δεν ηττήθηκαν με κατεβασμένα χέρια.

Πάντα υπέφεραν. Οι τρεις τελικοί Champions League, είχαν και οι τρεις την ίδια μοίρα, καθώς τόσο απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου το μακρινό 1974, όσο και απέναντι στη μισητή συμπολίτισσα Ρεάλ το 2014 και το 2016 οι Ροχιμπλάνκος δεν κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο. Ήταν τόσο κοντά και ταυτόχρονα απελπιστικά μακριά. Στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση η παράδοση είναι με το μέρος τους. Πέντε τελικοί, τρεις κούπες (1962, 2010, 2012). Ας κάνουμε, όμως, μια αναδρομή στο παρελθόν, στους ευρωπαϊκούς τελικούς της Ατλέτι, στις φορές που τσάκισε τους αντιπάλους της και σε εκείνες που συνετρίβη.

Ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο που… διέφυγε μέσα σε 40 δευτερόλεπτα: Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1, 4-0

Η κορυφαία ίσως φουρνιά της Ατλέτικο (μέχρι τη νεώτερη του Ντιέγκο Σιμεόνε) πάλεψε στο Χέιζελ κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου των Μπεκενμπάουερ, Μπράιτνερ, Μίλνερ, Χένες στον τελικό του 1974. Από τότε ξεκίνησε η… κατάρα της. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον «γερόλυκο» Λουίς Αραγονές στο 114ο λεπτό. Ωστόσο, στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα του αγώνα ο Γερμανός αμυντικός της Μπάγερν Χανς-Γκίοργκ Σβάρτσενμπεκ έφερε το παιχνίδι στα ίσα (1-1) νικώντας τον Ρέινα. Στον επαναληπτικό (δεν υπήρχαν πέναλτι), οι Ινδιάνοι ηττήθηκαν με το βαρύ 4-0.

Διηπειρωτικό Κύπελλο 1974

Οι πρωταθλητές Ευρώπης Βαυαροί αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και ως εκ τούτου τη θέση τους πήραν οι Μαδριλένοι. Η Ατλέτι αντιμετώπισε την Ιντεπεντιέντε σε διπλά παιχνίδια. Στο πρώτο οι Αργεντίνοι επικράτησαν με 1-0 χάρη στο τέρμα του Βαλμπουενά, στον επαναληπτικό όμως οι Ροχιμπλάνκος επικράτησαν 2-0 (Ιρουέτα και Αγιάλα οι σκόρερ) και πρόσθεσαν το βαρύτιμο τρόπαιο στο παλμαρέ τους.

Η Ιστορία επαναλήφθηκε το 2014, 40 χρόνια μετά: Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1 (καν. διάρκεια), 4-1 (παρ.)

Στον τελικό του Champions League το 2014, ο αγώνας κάθε άλλο παρά ιδανικά ξεκίνησε για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε καθώς ο Ντιέγκο Κόστα τραυματίστηκε αμέσως και αντικαταστάθηκε. Ο τραυματισμός του κόστισε πολύ την Ατλέτικο, καθώς έχασε τον πιο επικίνδυνο στράικερ, αλλά ο πανταχού παρών Ντιέγκο Γοδίν άνοιξε το σκορ (1-0) και έφερε πίσω τα χαμόγελα στα πρόσωπα των Ροχιμπλάνκος οι οποίοι κρατούσαν το προβάδισμα μέχρι το 93ο λεπτό του αγώνα! Μέχρι την στιγμή που ο αρχηγός της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, με κεφαλιά διαμόρφωσε το 1-1 και οδήγησε το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί οι παίκτες του Σιμεόνε κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια συνετρίβησαν με 4-1.

Δύο χαμένα πέναλτι σε έναν τελικό (2016): Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-1

Ο Αντούαν Γκριεζμάν είχε σημαδέψει το δοκάρι στο 47ο λεπτό του τελικού του Champions League αστοχώντας από την άσπρη βούλα. Το 1-1 είχε παραμείνει ως το τέλος. Με την Ρεάλ να προηγείται στο 15′ με τον Ράμος και την Ατλέτι να ισοφαρίζει στο 79′ με τον Καράσκο. Όπως το 1974, όπως και το 2014, ο αγώνας πήγε σε παράταση χωρίς να αλλάξει το σκορ. Στη διαδικασία των πέναλτι ο Χουανφράν απέβη μοιραίος, αστοχώντας. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν λάθεψε από την άσπρη βούλα κι ήταν εκείνος που σφράγισε την επιτυχία των Μερένχες.

Πρωταθλητές … στον επιπλέον χρόνο: Ατλέτικο Μαδρίτης – Φούλαμ 2-1 (παρ.) – Europa League 2010

«Μέχρι να κερδίσετε, να υποφέρετε». Μεταφερόμαστε στη σεζόν 2009-2010. Στον τελικό του Europa League αυτή τη φορά. «Μονομάχοι» η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Φούλαμ. Οι Ισπανοί ευτύχισαν να ανοίξουν το σκορ στο 32ο λεπτό του αγώνα με τον Ντιέγκο Φορλάν, οι Άγγλοι ισοφάρισαν όμως λίγα λεπτά αργότερα με τον Ντέιβις (1-1) κι έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε σε παράταση, τι έκπληξη! Αυτή τη φορά όμως η κούπα πήγε σε… ροχιμπλάνκο χέρια, χάρη στο δεύτερο προσωπικό τέρμα του Ντιέγκο Φορλάν (2-1)!

Η Ατλέτικο σταμάτησε το τρεμπλ της Ίντερ

Ήταν ένας δύσκολος τελικός. Η Ίντερ του Ζοσέ Μουρίνιο έμοιαζε παντοδύναμη. Είχε κερδίσει το Champions League (επικρατώντας 2-0 της Μπάγερν Μονάχου στον τελικό του Champions League) και το Κύπελλο Ιταλίας (κόντρα στη Ρόμα, 1-0). Ήθελε όσο τίποτα το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ της σεζόν 2009-2010. Τα τέρματα των Αντόνιο Ρέγες στο 63ο λεπτό και Σέρχιο Αγουέρο στο 83′ έδωσαν όμως την κούπα στην Ατλέτι (2-0) στο Λουί II του Μονακό και την έχρισαν «αφεντικό» της Ευρώπης!

Με τον Φαλκάο ήταν όλα πιο εύκολα: Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπιλμπάο 3-0, Τσέλσι – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-4

Δύο γκολ στον τελικό του Europa League το 2012 κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (είχε και δοκάρι) οδήγησαν σε νίκη τους Ινδιάνους επί των Βάσκων με 3-0. Δύο γκολ στο πρώτο μισό και άλλο ένα στα τελευταία πέντε λεπτά (συν δύο δοκάρια) κόντρα στην Τσέλσι το ίδιο έτος, της έδωσαν και το ευρωπαϊκό Super Cup (4-1). Με τον Κολομβιανό άσο, Ρανταμέλ Φαλκάο, όλα ήταν… πιο εύκολα για την ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε.

https://www.youtube.com/watch?v=KHVdoHhhan8

Κύπελλο Κυπελλούχων: Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος και οι δύο χαμένοι

Αντίθετα με αυτό που είναι σύνηθες για την Ατλέτικο των τελευταίων χρόνων, εκείνο το τρόπαιο, το πρώτο στην ευρωπαϊκή της συλλογή, ήρθε χωρίς πολύ κόπο το 1962. Τα τέρματα των Μιγκέλ Τζόουνς, Χόρχε Αλμπέρτο Μεντόνκα και Χοακίν Πεϊρό διαμόρφωσαν το τελικό (3-0) επί της Φιορεντίνα πριν καν συμπληρωθεί μία ώρα παιχνιδιού στον επαναληπτικό τελικό εκείνης της χρονιάς (το πρώτο παιχνίδι είχε λήξει ισόπαλο, 1-1). Η ιστορία στη συνέχεια βέβαια άλλαξε, καθώς οι Ροχιμπλάνκος ηττήθηκαν σε δύο τελικούς πριν επανέλθουν στις επιτυχίες. Ο πρώτος εναντία στην Τότεναμ (5-1) το 1963 και ο δεύτερος με αντίπαλο την Ντιναμό Κιέβου (3-0) το 1986. Ο τελικός κόντρα στην Ντιναμό πραγματοποιήθηκε μάλιστα στη Λυών, εκεί όπου η Ατλέτικο επιστρέφει την Τετάρτη (16/05)…

Αναλυτικά οι ροχιμπλάνκο ευρωπαϊκοί τελικοί:

Κύπελλο Πρωταθλητριών/ Champions League
1973-1974 – φιναλίστ
2013-2014 – φιναλίστ
2015-2016 – φιναλίστ

Διηπειρωτικό, 1974 – νικήτρια

Κύπελλο Κυπελλούχων/ Europa League
1961-1962 – νικήτρια
1962-1963 – φιναλίστ
1985-1986 – φιναλίστ
2009-2010 – νικήτρια
2011-2012 – νικήτρια

Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ
2010 – νικήτρια
2012 – νικήτρια

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ