Η εκκωφαντική εξιλέωση των λούζερς (vids)

Η εκκωφαντική εξιλέωση των λούζερς (vids)

Μέσα σε μία σεζόν η Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο ξορκίζει όλους τους δαίμονές της και γράφει ιστορία στο γερμανικό (και όχι μόνο) ποδόσφαιρο.

Είναι μερικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που μπορείς να τις πεις και καταραμένες. Σαν να έχουν ένα μαύρο σύννεφο από πάνω τους που δεν τις αφήνει να δουν άσπρη μέρα. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία καθώς σε 120 χρόνια ιστορίας (θα τα γιορτάσει την πρώτη Ιουλίου) οι πίκρες που γεύτηκε ήταν ασύγκριτα περισσότερες από τις χαρές και τις επιτυχίες.

Μόλις ένα τρόπαιο εντός των τειχών, το Κύπελλο το 1993, και ένας ευρωπαϊκός τίτλος, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1988. Αυτά. Και από εκεί και πέρα ταλαιπωρία, ανεκπλήρωτα όνειρα, τίτλοι που χάθηκαν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Από το βράδυ της Κυριακής η Λεβερκούζεν είναι και με τη βούλα η νέα πρωταθλήτρια Γερμανίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι «ασπιρίνες» ανέβηκαν στον θρόνο της Bundesliga και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν τι θα πει ήττα.

Διαβάστε επίσης: Ο Μέσι ετοιμάζει τον διάδοχό του: Ο γιος του σκόραρε 5 γκολ με την Κ9 της Ίντερ Μαϊάμι (vid)

Σε 29 ματς, μετρούν 25 νίκες και μόλις 4 ισοπαλίες. Σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους υποχρεώνοντας ακόμη και τον πρόεδρο της… αιώνιας πρωταθλήτριας Μπάγερν, Χέρμπερ Χάινερ, να τους βγάλει το καπέλο και να παραδεχτεί την ανωτερότητά τους. Μετά από έντεκα σερί πρωταθλήματα των Βαυαρών, βρέθηκε επιτέλους κάποιος να σηκώσει ανάστημα και να τους αμφισβητήσει.

Η ομαδάρα του Αλόνσο όμως δεν σταματά εδώ. Έχει μπροστά της έναν τελικό Κυπέλλου με αντίπαλο την Καϊζερσλάουτερν για να πάρει το νταμπλ ενώ βρίσκεται με το… 1,5 πόδι στα ημιτελικά του Europa League. Είναι αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις έχοντας δώσει 43 ματς και μοιάζει ικανή να εξιλεωθεί μονομιάς για τη λουζεριά 119 χρόνων. Να σβήσει τον εφιάλτη του 2002 και το κάζο του 2000. Δύο μυθικές αποτυχίες που στοίχειωσαν τα όνειρα των οπαδών της εδώ και δύο δεκαετίες.

Η πρώτη «αυτοκτονία» 

Να λυτρώσει μία γενιά παικταράδων που έφτασε στην πηγή, αλλά τα έχασε όλα στο τέλος. Τον Μπάλακ, τον Ζε Ρομπέρτο, τον Μπερντ Σνάιντερ, τον Νόιβιλ. Τη σεζόν 1999-2000 λοιπόν, η Λεβερκούζεν μπαίνει στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ως το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο. Έχει τρεις βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μπάγερν που υποδέχεται τη Βέρντερ και παίζει στην έδρα της βαθμολογικά αδιάφορης Ουντερχάκινγκ. Της αρκεί απλά μία ισοπαλία για να σηκώσει την περίφημη σαλατιέρα.

Κι όμως, καταφέρνει να χάσει με 2-0, σε ένα παίχνίδι όπου δέχθηκε το πρώτο γκολ με αυτογκόλ του Μπάλακ και έχασε αμέτρητες ευκαιρίες για την ισοφάριση μέχρι να δεχτεί τη χαριστική βολή. Την ίδια ώρα η Μπάγερν κάνει το αυτονόητο, νικά με 3-1 τη Βέρντερ και προσθέτει ακόμη ένα πρωτάθλημα στη συλλογή της.

Το απόλυτο Βατερλώ

Δύο χρόνια αργότερα, η Λεβερκούζεν φτάνει κοντά σε κάτι ακόμη μεγαλύτερο. Σε ένα ιστορικό τρεμπλ. Αφού είναι πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, στον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο τη Σάλκε και του Champions League με αντίπαλο τη Ρεάλ. Θα καταφέρει όμως να τα χάσει όλα. Στο πρωτάθλημα είναι στο +5 από τη δεύτερη Ντόρτμουντ και με τρεις στροφές να απομένουν δικαιολογημένα θεωρείται το απόλυτο φαβορί.

Την 32η αγωνιστική η Βέρντερ της κάνει… κηδεία με 1-2 και η Ντόρτμουντ νικά με 2-1 την Κολωνία. Σε δύο παιχνίδια που κρίθηκαν από δύο πέναλτι. Από το χαμένο της Λεβερκούζεν (Μπουτ) στο φινάλε για το 2-2 και από το εύστοχο της Ντόρτμουντ (Αμορόσο) στο 90′. Στους δύο πόντους πλέον η διαφορά. Την επόμενη αγωνιστική η ομάδα του Κλάους Τοπμέλερ αντιμετώπιζε στη Νυρεμβέργη την τοπική ομάδα που καιγόταν για βαθμούς στη μάχη που έδινε για παραμονή στην κατηγορία. Και θα τους πάρει καθώς επικρατεί με 1-0 της Μπάγερ και την αφήνει στο -1 από την Ντόρτμουντ που σε ένα ματς-θρίλερ επικράτησε με 4-3 στην έδρα του Αμβούργου.

Τελευταία αγωνιστική πλέον περίμενε ένα θαύμα αφού η κατάσταση δεν ήταν στα χέρια της. Ήθελε νίκη κόντρα στη Χέρτα και να μην νικήσει η Ντόρτμουντ τη Βέρντερ. Η Λεβερκούζεν νικά με 2-0 στο δικό της παιχνίδι, αλλά οι Βεστφαλοί παίρνουν το τρίποντο με 2-1 κόντρα στη Βέρντερ και κάνουν τον τίτλο δικό τους.

Μία εβδομάδα μετά η Λερβερκούζεν αντιμετώπιζε τη Σάλκε στον τελικό του Κυπέλλου. Προηγείται από νωρίς με τον Μπερμπάτοφ, αλλά στη συνέχεια τρώει τέσσερα (2-4) και χάνει και αυτόν τον τίτλο. Τρίτη και φαρμακερή λίγες μέρες αργότερα στον τελικό της Γλασκώβης με τη Ρεάλ. Θα το παλέψει, θα κοιτάξει στα μάτια τη «Βασίλισσα», αλλά θα υποκύψει και αυτή τη φορά. Το μαγικό γυριστό του Ζιντάν που έμεινε στην ιστορία της διοργάνωσης, έδωσε τη νίκη με 2-1 στους Μαδριλένους και άφησε τη Λεβερκούζεν άτιτλη σε μία σεζόν που μερικές εβδομάδες πριν έμοιαζε ονειρική.

Όλα αυτά μπορούν να αποτελούν πια μία κακή ανάμνηση. Χάρη στην ομαδάρα του Τσάμπι Αλόνσο που υπόσχεται ακόμη σπουδαιότερα πράγματα για το μέλλον και τρελαίνει τους οπαδούς της που δεν βλέπουν την ώρα να την ξαναδούν.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ