Ο γεμάτος… ευχάριστα ερωτηματικά Ζακ ΛεΝτέι

Ο γεμάτος… ευχάριστα ερωτηματικά Ζακ ΛεΝτέι

Από το Ισραήλ στην Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά. Ένα παιδί που στα 24 του έχει την ευκαιρία να γίνει ο παίκτης του Μπλατ. Μπορεί; Τα διαπιστευτήριά του πέρσι δείχνουν τον δρόμο…

Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον μεταγραφικό σχεδιασμό του γρήγορα το φετινό καλοκαίρι. Πολλοί νιώθουν γεμάτοι από τις κινήσεις του Ντέιβιντ Μπλατ, αρκετοί έχουν αμφιβολίες για το εάν κάποιοι παίκτες που έπιασαν λιμάνι, πρέπει να θεωρούνται ως «λαχεία» με ότι και να σημαίνει αυτό.

Ένας από αυτούς, ο Ζακ ΛεΝτέι. Ο απόφοιτος του Virginia Tech το 2017 δεν κατάφερε να μπει στα draft γιατί ουσιαστικά για τον κόσμο του ΝΒΑ δεν είχε ακριβή θέση. Έπαιζε ως πάουερ φόργουορντ; Επαιζε ως σέντερ; Στην μία θέση δεν είχε το καλό σουτ για να σταθεί, στην άλλη του έλειπε το ύψος και ο όγκος για το ΝΒΑ. Δεν έλεγαν κάτι οι αριθμοί του στην senior year του στο κολλέγιο και οι 16,4 πόντοι κατά μέσο όρο, τα 7,3 ριμπάουντ και 1,2 ασίστ ανά παιχνίδι.

Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη είναι αμείλικτο αναφορικά με το κομμάτι που υστερούσε, την… αβεβαιότητα δηλαδή για το που θα μπορέσει να καθιερωθεί.

ΧΑΠΟΕΛ ΓΚΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΟΑ: Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ…

Και αφού δεν μπόρεσε να περάσει στις 60 προνομιούχες θέσεις που δίνουν ελπίδα συμμετοχής στο ΝΒΑ, η Ευρώπη ήταν η μοναδική οδός για να παίξει επαγγελματικά μπάσκετ. Από τα χαμηλά πρέπει να ξεκινήσει κάποιος για να επιστρέψει στα υψηλά και η Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα ήταν η σωσίβιος λέμβος του για να μην «θαλασσοπνιγεί» στην πρώτη του μετάβαση από τη μία άκρη του Ατλαντικού στην άλλη.

Το πρωτάθλημα του Ισραήλ του ταίριαζε απόλυτα, καθώς οι undersized ικανότητές του θα ήταν ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τους αθλητές αυτού του πρωταθλήματος.

Εκεί λοιπόν έπρεπε να δείξει τις πραγματικές του ικανότητες. Η μετάβαση από το μπάσκετ του κολεγίου σε εκείνου της Ευρώπης, σίγουρα ήταν δύσκολη. Για αυτό και το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα ήταν μέτριο, αφού έμεινε στα 1/6 δίποντα (3 πόντοι) σε 17 λεπτά. Τα 4 ριμπάουντ του όμως και οι 2 τάπες του, προσέδωσαν στοιχεία που χρειάστηκε η ομάδα του για να κερδίσει στην παράταση με 84-77 την Μακάμπι Άσχντόντ.

Σιγά σιγά, έπρεπε και ο Ζακ να βρει τον ρυθμό του και τον εαυτό που περίμεναν να δουν στη νέα του στάση της καριέρας του.

Τρεις σερί ήττες για την Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα (εκτός με την Νες Ζιόνα, εντός από την Μακάμπι Τελ Αβίβ, εκτός από την Ουνέτ Χολόν), όμως ο ΛεΝτέι τελείωσε και τα τρία ματς διψήφιος. Πέρα από τους 14, 12 και 18 πόντους, ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ είχε 7 τάπες σε σύνολο και 5 ριμπάουντ ανά ματς.

Οι αριθμοί του ανέβαιναν διαρκώς, μόνο η Χάποελ Ελιάτ τον κράτησε μονοψήφιο και με λίγα λεπτά στο παρκέ, για να έρθει το ματς ορόσημο στην καριέρα του στο Ισραήλ.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ…

Παρότι είχε φανερώσει με εμφατικό τρόπο τα δείγματα γραφής του, απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ του δικού μας, Στράτου Περπέρογλου, ο ΛεΝτέι ήταν «κτήνος».

Κάθε κατοχή ήταν δική του, οι αντίπαλοί του ήταν λίγοι μπροστά του και ο Άριελ Μπετ Χαλαχμί, ο προπονητής του, ένιωθε δικαιωμένος για την επιλογή του. Ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού «καταβρόχθισε» την Χάποελ Ιερουσαλήμ. Σε 36 λεπτά συμμετοχής είχε 22 πόντους με 9/19 δίποντα και 4/6 βολές. Δεν ήταν αυτό που τον έκανε να ξεχωρίσει. Οχι.. Το ομολογουμένως απίθανο στατιστικό του επίτευγμα ήταν τα 20 ριμπάουντ που μάζεψε (10 επιθετικά), όντας πλέον κάτοχος ενός ρεκόρ (20 πόντοι και 20 ριμπάουντ) που κατείχε μόνο ο Ντίαμον Σίμπσον το 2014 με την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πρωτάθλημα του Ισραήλ..

Η πορεία του; Ανάλογη αυτής της εμφάνισης, στην οποία μάζεψε 33 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης.

Αν και εξωπραγματικό, το πρώτο του νταμπλ νταμπλ στην λίγκα, ήταν η απαρχή ενός απόλυτου σόου. Συνέχισε λοιπόν με 13 ακόμα ματς με διπλούς αριθμούς σε πόντους και ριμπάουντ, ενώ σε δύο έκανε άτυπο νταμπλ νταμπλ, καθώς ήταν διψήφιος σε πόντους και σε κερδισμένα φάουλ (10 με την Μακάμπι Χάιφ και 10 με την Χάποελ Ιερουσαλήμ).

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ τον είδε να την φορτώνει με 30 πόντους στην 31η αγωνιστική του πρωταθλήματος (38 στο σύστημα αξιολόγηση) και της έκανε απευθείας κλικ, η Ούνετ Χολόν νωρίτερα είχε δεχτεί άλλους τόσους με τον ΛεΝτέι να είναι… κολλάει το ράνκινγκ στο 42 στο σύστημα αξιολόγησης και η ρούκι του σεζόν σε επαγγελματική λίγκα τον βρήκε να έχει 19,5 πόντους κατά μέσο όρο στην κανονική διάρκεια, με το φοβερό 8,2 ριμπάουντ ανά ματς και 5,2 κερδισμένα φάουλ σε κάθε παιχνίδι. Σημειώστε δε στον τελευταίο αριθμό, ότι επειδή δεν μπορούσαν να τον σταματήσουν, ήταν πολλές φορές που εκτελούσε διψήφιο αριθμό βολών σε ένα ματς. Απέναντι στην Μακάμπι Χάιφα είχε 11/11 από την γραμμή, με την Χάποελ Τελ Αβίβ 10/11 δύο φορές!

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ τον απέκλεισε, όμως με τέτοια πλέι οφ, είχε μπει σφήνα σε κάθε μυαλό σκάουτερ και ομάδας που ήθελε να αρπάξει ένα τέτοιο ρίσκο. Σε 4 ματς με την παρέα του Πεπέρογλου, είχε 19,8 πόντους μέσο όρο και 7,5 κερδισμένα φάουλ. Τι άλλο να κάνει ένα παλικάρι μόλις 23 χρονών στην πρώτη του χρονιά μακριά από το σπίτι του;

ΑΛΛΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΑΛΛΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

Βέβαια εδώ μπαίνουν και τα ερωτηματικά στην περίπτωσή του. «Θα βγει ο ΛεΝτέι;», εύλογα μπορεί κανείς να αναρωτηθεί.

Δεν είναι λάθος αυτό το σκεπτικό. Έχει δόσεις αλήθειας, καθότι είναι διαφορετικό το επίπεδο της Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα που αποκλείστηκε από την Χάποελ Ιερουσαλήμ από την πρώτη φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος Ισραήλ από εκείνο του Ολυμπιακού της Ευρωλίγκας και της ανάγκης των τίτλων και του κυνηγιού των στόχων.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι μπροστά σε τρία μεγάλα στοιχήματα. Πως θα περιορίσει τον χρόνο του (32.2 λεπτά στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και 33.3 στα πλέι οφ), πως θα αποκομίσει τα ίδια (ή και περισσότερα) από όσα έπραξε στο Ισραήλ και πως εννοείται θα τον μετατρέψει σε παίκτη επιπέδου Ευρωλίγκας.

Το στενό περιβάλλον του ΛεΝτέι μιλάει για ένα παιδί συνεσταλμένο, που λατρεύει τη δουλειά, είναι σφουγγάρι σε όσα λέει ο άνθρωπος που έχει τα γκέμια του και είναι ο τέλειος συμπαίκτης. Πειράζει όποιον βρει μπροστά του, έχει ένα τεράστιο χαμόγελο και συχνά είναι ο αποδέκτης των προσωπικών του καθενός γιατί είναι συζητήσιμος.

Δεν τον πήρε για αυτό όμως ο Ολυμπιακός. Τον έφερε για να παίξει μπάσκετ και όχι να έχει αυτή την θέση στα αποδυτήριά του.

Οι Ερυθρόλευκοι διαθέτουν πλέον στις τάξεις τους έναν σέντερ τσέπης, με απίστευτη έκρηξη, πόδια ελατήρια, οξυδέρκεια στο παιχνίδι του (συστατικό που το λατρεύει ο Μπλατ), αδυναμίες αναφορικά με υψηλότερους αντιπάλους καθώς σωματικά δεν είναι ένα.. τοίχος, που καλύπτονται αυτές βέβαια από τον τέλειο συγχρονισμό που έχει στα άλματά του (είναι στιγμές που ο τρόπος που ίπταται επιτόπια, θυμίζει Θανάση Αντετοκούνμπο).

Τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του πάντως που προείπαμε, σε συνδυασμό με το work ethic του, είναι ικανά να προσπεράσουν κάθε σκόπελο και να γίνει παίκτης-Μπλατ. Να αναδειχθεί μέσα από τον Αμερικανοϊσραηλινό τεχνικό όπως έκαναν τόσοι συμπατριώτες του και σε συνάρτηση με το χάρισμα που έχει ο Ολυμπιακός σε παίκτες της θέσης του, να πραγματοποιήσει το ξεπέταγμα και να γίνει «κλειδί» για τους Ερυθρόλευκους.

Τα υπόλοιπα; Στο παρκέ.. Μέχρι τότε, δείτε μερικά από τα κατορθώματά του Ζακ ΛεΝτέι σε βίντεο…

https://www.youtube.com/watch?v=t4aiDDCMW6o

https://www.youtube.com/watch?v=p8fJRac81xo

https://www.youtube.com/watch?v=XJRR_UU-FdM

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ