Νίκος Γόδας : Στο απόσπασμα, με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Νίκος Γόδας : Στο απόσπασμα, με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Η συγκλονιστική ιστορία του ήρωα Νίκου Γόδα, που αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό, πολέμησε κατά των Γερμανών και εκτελέστηκε στον εμφύλιο φορώντας την «ερυθρόλευκη».

Ο Νίκος Γόδας αποτελεί μία κορυφαία και ηρωική μορφή της αντίστασης, αλλά και της «ερυθρόλευκης» οικογένειας. Ενας άνθρωπος που πολέμησε κατά των Γερμανών και αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία, ιδανικό στενά συνδεμένο με τη φιλοσοφία και το «DNA» του Ολυμπιακού. Το πιο ανατριχιαστικό στοιχείο στην συγκινητική ιστορία που θα σας παραθέσουμε, είναι το γεγονός ότι ο 38χρονος άνδρας ζήτησε να φορέσει την φανέλα του Θρύλου ως τελευταία του επιθυμία, λίγο πριν εκτελεστεί τα χαράματα της 19ης Νοεμβρίου του 1948 από ελληνικά «χέρια»…

ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ

Ο Νίκος Γόδας γεννήθηκε το 1921 στο Αϊβαλί και σε πολύ νεαρή ηλικία αναγκάστηκε, μαζί με την οικογένειά του να εγκαταλείψουν τη μικρασιατική πόλη, με αφορμή τους διωγμούς των Τούρκων και την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή. Μετά τις προσφυγικές «περιπλανήσεις» στη Μυτιλήνη και στην Κρήτη, ο ήρωας του Ολυμπιακού βρέθηκε στην Κοκκινιά, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Εκεί έπαιξε ποδόσφαιρο για αρκετά χρόνια στην τοπική ομάδα της περιοχής ως δεξί εξτρέμ και πολύ γρήγορα το όνομά του έγινε γνωστό στις γειτονιές του Πειραιά για το ταλέντο του στο λαοφιλέστερο άθλημα. Ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του και με… συνοπτικές διαδικασίες τον «έντυσε» στα «ερυθρόλευκα».

ΠΟΛΕΜΟΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ… ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Γόδας τίμησε τα χρώματα του Θρύλου στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της κατοχής. Έπαιζε βασικός στην 11άδα της ομάδας και μάλιστα χρίστηκε σκόρερ σε σημαντικές αναμετρήσεις, όπως αυτή με τον Απόλλωνα και τον Εθνικό το 1942. Επιπλέον, είχε σκοράρει δύο φορές μέσα σε έναν χρόνο εναντίον του «αιωνίου αντιπάλου» Παναθηναϊκού! Μάλιστα, ο μεγάλος Ανδρέας Μουράτης είχε εντυπωσιαστεί τόσο με την τεχνική του κατάρτιση, τις φαντεζί ντρίμπλες, την ταχύτητα και τη δύναμή του, που του «κόλλησε» το παρατσούκλι «καλλιτέχνης».

Ταυτόχρονα ήταν λοχαγός στον περίφημο 5ο λόχο επίλεκτων του ΕΛΑΣ και συμμετείχε σε μάχες που έγραψαν ιστορία, όπως αυτή της Ηλεκτρικής και της 7ης Μαρτίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, κατέρριψε ένα γερμανικό μαχητικό αεροπλάνο από τα πυροβολεία του Αιγάλεω!

Η ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΠΑΡΑΓΜΟΣ

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζιστικό ζυγό, ο Νίκος Γόδας διατήρησε τις επαφές του με τους αντάρτες και ταξίδεψε μαζί τους στη Βοιωτία. Αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα, αφού πρώτα είχε προσβληθεί από πνευμονία (αρρώστια πολύ επικίνδυνη για εκείνη την εποχή) και συνελήφθη από τις Αρχές, την περίοδο του εμφύλιου σπαραγμού. Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής μάλιστα, ορισμένοι… καλοθελητές τον κατονόμασαν στην αστυνομία και ουσιαστικά οδήγησαν τον παίχτη του Ολυμπιακού στον θάνατο…

Η ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ «ΤΕΛΟΣ»

Τίποτε, όμως, δεν ήταν ικανό να αποπροσανατολίσει τον Γόδα από τα «πιστεύω». Και αυτό το πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή. Αρνήθηκε να υπογράψει την περιβόητη «δήλωση μετανοίας», ήρθε σε ανοιχτή ρήξη με το σαθρό σύστημα της εποχής και δεν δείλιασε ούτε στιγμή. Στη φυλακή έμεινε για τρία χρόνια και μια μέρα σαν σήμερα, το πρωί της 19ης Νοεμβρίου του 1948 (ήταν κρατούμενος στο σωφρονιστικό «κατάστημα» της Κέρκυρας) οδηγήθηκε, μετά από αμέτρητες κακουχίες και βασανιστήρια, στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Λίγο πριν την… τελική διαδρομή της ζωής του, όμως, ζήτησε κάτι αλλόκοτο, αναπάντεχο. στις τελευταίες στιγμές της ζωής του ζήτησε να φορέσει σορτσάκι και τη φανέλα του Ολυμπιακού. «Μην μου δέσετε τα μάτια. Θέλω να βλέπω τα χρώματα της αγαπημένης μου ομάδας την ώρα που πεθαίνω», η απαίτησή του. «Νενικήκαμεν! Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού! Γεια σας, συναθλητές μου», τα τελευταία του λόγια πριν το «πυρ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο βιβλίο «Ώσπου να ξημερώσει» ο Σταμάτης Σκούρτης (συγκρατούμενός του και ο άνθρωπος που έριξε φως σε αυτή την απίστευτη ιστορία)…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ