Το Cost Control της UEFA και η «παραβίαση» του Παναθηναϊκού

Το Cost Control της UEFA και η «παραβίαση» του Παναθηναϊκού

Τι είναι το Squad Cost Ratio; Πώς επηρεάζει το Cost Control; To10.gr καταγράφει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ελληνικές ομάδες, ενόψει της νέας σεζόν στις διοργανώσεις της UEFA και την ανάγκη του Παναθηναϊκού για πωλήσεις.

Η UEFA εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί και… τσεκάρει τα οικονομικά των ομάδων και έχει θέσει κάποια στάνταρ, με τα οποία πρέπει οι σύλλογοι να συμμορφώνονται, προκειμένου να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και οι ελληνικές ομάδες. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης, την επόμενη σεζόν θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ως εκ τούτου θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις αναφορικά με τα οικονομικά τους.

Μάλιστα, οι «πράσινοι» έχουν παραβιάσει το Cost Control της UEFA (τη νέα διαδικασία που αντικατέστησε το Financial Fail Play) και θα τιμωρηθούν σίγουρα με πρόστιμο, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να είναι απαραίτητες το προσεχές καλοκαίρι. Το Financial Control Body που είναι το αρμόδιο όργανο για να ελέγχει τα οικονομικά των συλλόγων, εξετάζει τα στοιχεία από το λογιστήριο της ΠΑΕ, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και αναμένονται οι αποφάσεις του.

Διαβάστε επίσης: Μήπως ήρθε η ώρα, έστω και αργά, να παίξουν μαζί Βεζένκοφ και Πίτερς;

Με αφορμή αυτό, to10.gr καταγράφει όσα πρέπει να ακολουθούν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμοι, σύμφωνα πάντα με τα κριτήρια της UEFA.

Τι είναι το Squad Cost Ratio; Πώς επηρεάζει το Cost Control; Πώς υπολογίζονται τα έσοδα και τα έξοδα μιας ομάδας; Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που πρέπει να καταθέσει κάθε ομάδα για να υπολογιστεί το Cost Ratio από την UEFA;

Αναλυτικά οι Κανονισμοί Αδειοδότησης Ομάδων και Οικονομικής Βιωσιμότητας της UEFA, ΕΔΩ

Το Squad Cost Ratio και πώς επηρεάζει το Cost Control

Το Squad Cost Ratio υπολογίζεται διαιρώντας το συνολικό κόστος της ομάδας με τα προσαρμοσμένα έσοδα λειτουργίας και κυρίως το καθαρό κέρδος ή τις ζημίες από μεταγραφές. Το ανώτατο επιτρεπτό όριο αυτής της αναλογίας είναι το 70% για τη σεζόν 2025-26, με τις ομάδες που το υπερβαίνουν να θεωρείται πως παραβιάζουν το Cost Control της UEFA.

Πώς υπολογίζονται τα έξοδα μιας ομάδας

  • Έξοδα παροχών προσωπικού: Οι δαπάνες της ομάδας για παίκτες, προπονητές, προσωπικό σε μισθούς, πριμ, παροχές, ασφαλιστικές εισφορές, μέχρι και ποσά για δικαιώματα εικόνας, μεταξύ άλλων.
  • Κόστος μεταγραφών: Εδώ συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα ποσά που δαπανούν για τους παίκτες, αμοιβές-προμήθειες των ατζέντηδων και γενικότερα όλων όσων σχετίζονται σε μετακινήσεις παικτών ή προπονητών.

Πώς υπολογίζονται τα έσοδα μιας ομάδας

  • Συνολικά όσα εισπράττει μια ομάδα από εισιτήρια, χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, εμπορικές δραστηριότητες και τα χρήματα από τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  • Το καθαρό κέρδος από μεταγραφές παικτών και έσοδα από δανεισμούς.
  • Έσοδα που δεν αφορούν ποδοσφαιρικές δραστηριότητες ή τα λεγόμενα «έκτακτα» έσοδα που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχου.

Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που πρέπει να καταθέσει κάθε ομάδα για να υπολογιστεί το Cost Ratio από την UEFA

Όλα τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία συγκεντρώνονται από τους συλλόγους και παρουσιάζονται στην UEFA. Οι ομάδες πρέπει να υποβάλλουν λεπτομερή οικονομικά στοιχεία, δηλαδή ετήσιες και ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, για τον υπολογισμό του Cost Ratio.

Τα στοιχεία θα πρέπει να είναι σύμφωνα με λογιστικές απαιτήσεις και κριτήρια που περιγράφονται αναλυτικά στους κανονισμούς της UEFA.

Παραβιάσεις – Πειθαρχικά

Τι συμβαίνει όμως αν κάποιες ομάδες δεν συμμορφώνονται και πώς παραβιάζουν τις οδηγίες της UEFA;

Αν η ομάδα υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό της υπέρβασης του κόστους. Εδώ εξετάζεται και η συχνότητα των παραβιάσεων τις τελευταίες τέσσερις σεζόν.

Επίσης, αν η ομάδα έχει υπερβεί το όριο πάνω από 20% και είναι υπότροπη και έχει παραβιάσει τον κανόνα ήδη δυο ή περισσότερες φορές και δεν έχει συμμορφωθεί, τότε οι οικονομικές κυρώσεις παρακρατούνται από τα έσοδα της UEFA (prize money) και ενδέχεται να επιβληθούν επιπλέον πειθαρχικές κυρώσεις, όπως περιορισμοί μεταγραφών.

Οι παράγοντες που εξετάζει η UEFA κατά την εξέταση των παραπάνω οικονομικών στοιχείων

  • Το μέγεθος της παράβασης και «μη συμμόρφωση».
  • Το πλεόνασμα στα ποδοσφαιρικά κέρδη
  • Επιπτώσεις από διακυμάνσεις συναλλάγματος
  • Βραχυπρόθεσμες προβλέψεις και μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά σχέδια
  • Την πραγματική κατάσταση του χρέους της ομάδας και την ικανότητα να εξυπηρετηθεί
  • Ανωτέρα βία ή απρόβλεπτες οικονομικές συνθήκες (Covid, πόλεμος Ουκρανιας-Ρωσίας)
  • Λειτουργία και ύπαρξη σε αναποτελεσματική αγορά

Κάπως έτσι, οι ελληνικές ομάδες θα πρέπει να πληρούν τις παραπάνω -οικονομικές- προϋποθέσεις ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμες και να μην κινδυνεύουν με κυρώσεις από την UEFA, ενώ την ίδια ώρα θα μπορούν να εισπράττουν κανονικά τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές πορείες τους (prize money).

Θυμίζουμε πως, ο Ολυμπιακός βρίσκεται απευθείας στρη League Phase του Champions League, ο Παναθηναϊκός ξεκινά από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, ο ΠΑΟΚ από τον 30 προκριματικό του Europa League, ενώ ΑΕΚ και Άρης από τον 2ο προκριματικό του Conference League.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ