
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι εδώ και μια δεκαετία σταθερά ο καλύτερος παίκτης μιας Εθνικής Ελλάδος που αδυνατεί να βρει τρόπο να τον «εκμεταλλευθεί» και να τον αξιοποιήσει. Το Ευρωμπάσκετ 2025 είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει η «Εθνική του Γιάννη».
Το πρωί της Τρίτης (22/7) ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε την προεπιλογή της Εθνικής ομάδας για το Eurobasket 2025 και όπως αναμενόταν, το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεσπόζει ανάμεσα στις κλήσεις του. Η προετοιμασία της «γαλανόλευκης» για τη σπουδαία διοργάνωση ξεκινά στις 28 Ιουλίου και μια ματιά στο ρόστερ της ομάδας, είναι αρκετή για να φέρει αισιοδοξία. Ένα μείγμα ταλέντου, νιάτων και εμπειρίας, με τον Greek Freak φυσικά να ξεχωρίζει, ως ο ηγέτης αυτής της «επίσημης αγαπημένης».
Όλοι, βεβαίως, κατά καιρούς μνημονεύουν τι έχει κάνει η Εθνική μπάσκετ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και η αλήθεια είναι ότι με τον Greek Freak στις τάξεις της, η Ελλάδα ακόμη δεν έχει καταφέρει να διακριθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση, μένοντας σταθερά μακριά από τα μετάλλια. Αντίστοιχα όμως, ο περισσότερος κόσμος ξεχνάει -ή «ξεχνάει»- να δει τα νούμερα, τις εμφανίσεις και τη συνολική παρουσία του σπουδαίου NBAer με το εθνόσημο. Όπως πρόχειρη είναι πάντα και η ατάκα: «Μα μονίμως λείπει από την Εθνική…»
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: «Στρατιώτης» ο Γιάννης
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι και πάλι διαφορετική από την… κοινή εντύπωση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την παρουσία του Γιάννη στην «επίσημη αγαπημένη». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει και… παραπαίζει με την Ελλάδα. Για την ακρίβεια, από το 2014 όταν και έκανε το ντεμπούτο του, μέχρι και φέτος, έχει δηλώσει «παρών» στα 7 από τα 10 μεγάλα «ραντεβού» της Εθνικής. Έχει χάσει μόνο το Ευρωμπάσκετ του 2017 (λόγω τραυματισμού), το Προολυμπιακό του 2021 (είχε υποχρεώσεις με τους Μπακς) και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 (λόγω τραυματισμού).
Επιπλέον, μετράει συνολικά 68 συμμετοχές με 1.072 πόντους (μ.ο: 15.76) και είναι ο εν ενεργεία πρώτος σκόρερ της ομάδας. Είναι ήδη τέταρτος στην Ιστορία της σε μέσο όρο πίσω μόνο από Γκάλη, Κολοκυθά και Αμερικάνο και 24ος σε σύνολο πόντων, στα 30 του. Όχι άσχημα για κάποιον που «μονίμως λείπει»!

Ανεξάρτητα από τις πορείες της Εθνικής, η παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην ομάδα είναι αδιαμφισβήτητα καταλυτική. Είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, είναι μια ηγετική φυσιογνωμία στο παγκόσμιο μπάσκετ και ένας μπασκετμπολίστας που όταν τελειώσει την καριέρα του θα είναι μέσα στο top-10 ολόκληρης της ιστορίας του NBA, αφού ήδη θεωρείται ο 2ος καλύτερος power forward της λίγκας, πίσω μονάχα από τον Τιμ Ντάνκαν. Η αφοσίωσή του στην Εθνική, ασχέτως του τι μπορεί να… νομίζει οποιοσδήποτε, είναι επίσης δεδομένη, όπως επίσης και το ότι δίνει πάντα την ψυχή του για την ομάδα. Είναι σταθερά ο καλύτερος παίκτης της, ο πρώτος της σκόρερ και ο πιο αποτελεσματικός αμυντικός της.

Αλλαγή ρητορικής
Τι προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Κάτι εξαιρετικά προφανές: το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. Και τα παραδείγματα κορυφαίων αθλητών ανά σπορ που δεν κατάφεραν για χ ή ψ λόγους να διακριθούν -ή έστω άργησαν να το κάνουν- με το εθνόσημο, γεμίζουν τόμους ολόκληρους.
Ο Γιάννης είναι (σχεδόν) πάντα εκεί και είναι πάντα ο πληθωρικός εαυτός του. Ίσως λοιπόν θα πρέπει να αλλάξει… ελαφρώς η όποια ρητορική γύρω από την παρουσία του στην Εθνική Ελλάδας. Ίσως το ερώτημα πρέπει να είναι «γιατί η Εθνική απογοητεύει τον Γιάννη» και όχι το αντίθετο. Γιατί η ομάδα δεν προσαρμόζεται στον Γιάννη και όχι το αντίθετο. Πιο απλά: Γιατί μια χώρα με τεράστια μπασκετική παράδοση και έμφυτο ταλέντο, αποτυγχάνει να αξιοποιήσει έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στην Ιστορία; Γιατί πρέπει η κουβέντα να είναι πάντα για τον «Γιάννη της Εθνικής» και όχι για την «Εθνική του Γιάννη»;

Όλα αυτά, με την ελπίδα να μείνουν απλά μια μπασκετική κουβέντα για τους… ιστορικούς του σπορ και σύντομα η Εθνική -με τον Γιάννη μπροστάρη- να επανέλθει στον δρόμο των επιτυχιών.
Για την Ιστορία, ακολουθεί η συνολική παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την Εθνική…
Οι παρουσίες του Γιάννη με την Εθνική:
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014: 6,3 πόντοι / 4,3 ριμπάουντ σε 6 ματς
Ευρωμπάσκετ 2015: 9,8 πόντοι / 6,9 ριμπάουντ / 1,1 ασίστ σε 8 ματς
Προολυμπιακό 2016: 15,3 πόντοι / 5,7 ριμπάουντ / 2 ασίστ σε 3 ματς
Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: 14,8 πόντοι / 8,8 ριμπάουντ / 2,4 ασίστ σε 5 ματς
Ευρωμπάσκετ 2022: 29,3 πόντοι / 8,8 ριμπάουντ / 4,7 ασίστ σε 6 ματς
Προολυμπιακό 2024: 22,7 πόντοι / 4,7 ριμπάουντ / 2,3 ασίστ σε 3 ματς
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: 25,8 πόντοι / 7,3 ριμπάουντ / 2,8 ασίστ σε 4 ματς

Οι απουσίες του Γιάννη από την Εθνική:
Ευρωμπάσκετ 2017
Προολυμπιακό Τουρνουά 2021
Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

Οι συμμετοχές του Αντετοκούνμπο σε μεγάλες διοργανώσεις με την Εθνική:
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 (Ισπανία)
Ατομικά στατιστικά: 6,3 πόντοι, 4,3 ριμπάουντ σε 6 ματς.
Πορεία Εθνικής: Η Ελλάδα έκανε 5 νίκες στον όμιλο, με Σενεγάλη, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο, Κροατία και Αργεντινή. Πέρασε ως 1η από τον Β’ όμιλο, ωστόσο στη φάση των «16», αποκλείστηκε από τη Σερβία (72-90). Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη διοργάνωση του Γιάννη, υπό τις οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη.
Ευρωμπάσκετ 2015 (Γαλλία/Κροατία/Γερμανία/Λετονία)
Ατομικά στατιστικά: 9,8 πόντοι, 6,9 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ, με 57,1% στα σουτ εντός παιδιάς, σε 8 ματς.
Πορεία Εθνικής: Η Ελλάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Ισπανία, τερματίζοντας στην 5η θέση του τουρνουά, με μόλις μία ήττα και πάλι (7-1). Ο Γιάννης είχε μια «γεμάτη» παρουσία στη διοργάνωση, με τρία νταμπλ-νταμπλ και 17 πόντους κόντρα στους Ισπανούς.
Προολυμπιακό Τουρνουά 2016 (Ιταλία)
Ατομικά στατιστικά: 15,3 πόντοι, 5,7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 τάπες σε 3 ματς.
Πορεία Εθνικής: Η Ελλάδα δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Νίκησε το Ιράν και το Μεξικό, όμως στον ημιτελικό έχασε 66-61 από την Κροατία και αποκλείστηκε. Πληθωρική ξανά η παρουσία του Αντετοκούνμπο, όμως και πάλι αυτό δεν ήταν αρκετό.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 (Κίνα)
Ατομικά στατιστικά: 14,8 πόντοι, 8,8 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ, 2,4 κλεψίματα, σε 5 ματς.
Πορεία Εθνικής: Η Ελλάδα κατετάγη 2η στον 6ο όμιλο, μετά από νίκη επί του Μαυροβουνίου, ήττα από τη Βραζιλία και νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας. Στη φάση των «16» (σ.σ. δεύτερη φάση ομίλων), όμως αποκλείστηκε, μετά από ήττα από τις ΗΠΑ και νίκη επί της Τσεχίας. Ο Greek Freak -στο ίδιο μοτίβο- είχε μια γεμάτη στατιστική, όμως συνολικά αντιμετωπίστηκε από πολύ σκληρές και προσαρμοσμένες πάνω του, άμυνες, με αποτέλεσμα να μην κάνει και πάλι τη διαφορά.

Ευρωμπάσκετ 2022 (Γερμανία/Ιταλία/Γεωργία/Τσεχία)
Ατομικά στατιστικά: 29,3 πόντοι, 8,8 ριμπάουντ, 4,7 ασίστ σε 6 ματς.
Πορεία Εθνικής: Η Ελλάδα έκανε 5-0 στον όμιλο, νικώντας κατά σειρά Κροατία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουκρανία και Εσθονία. Στους «16» πέρασε την Τσεχία και φτάνοντας πια στους «8», έδειξε έτοιμη για μια σπουδαία πορεία σε μεγάλο τουρνουά μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ωστόσο, στον προημιτελικό με τη διοργανώτρια Γερμανία, εμφανίστηκε κατώτερη της περίστασης και αποκλείστηκε (107-96). Ο Γιάννης ήταν πρώτος σκόρερ του τουρνουά, πρώτος σε efficiency rating (32.7) 6ος ριμπάουντερ και μέλος της Καλύτερης Πεντάδας.
Προολυμπιακό τουρνουά 2024 (Ελλάδα)
Ατομικά στατιστικά: 22,7 πόντοι, 4,7 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 63,9% στα δίποντα, σε 3 αγώνες.
Πορεία Εθνικής: Η Εθνική ομάδα ήταν εξαιρετική στο προολυμπιακό τουρνουά που φιλοξένησε, νικώντας και στους 4 αγώνες της για να προκριθεί έτσι στην μεγάλη διοργάνωση μετά από 16 χρόνια. Νίκησε Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο, Σλοβενία και στον τελικό την Κροατία με 82-78. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο -που δεν έπαιξε και σε ένα ματς, αυτό κόντρα στην Αίγυπτο- αναδείχθηκε MVP του τουρνουά, με σαρωτικές εμφανίσεις.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 (Γαλλία)
Ατομικά στατιστικά: 25,8 πόντοι, 7,3 ριμπάουντ, 2,8 ασίστ και 73,6% στα δίποτα, σε 4 αγώνες.
Πορεία Εθνικής: Η Εθνική τερμάτισε 3η στον όμιλό της με 1 νίκη (Αυστραλία) και 2 ήττες (Καναδάς, Ισπανία) και πέρασε στους «8» ως μια από τις καλύτερες τρίτες. Στον προημιτελικό όμως και πάλι γνώρισε την ήττα από την εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια, Γερμανία (63-76), όπως στο Ευρωμπάσκετ πριν μια διετία. Ο δε -σημαιοφόρος της αποστολής- Γιάννης, ήταν ξανά συγκλονιστικός. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 25,8 πόντους σε 33 λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι. Παράλληλα, με αυτή του την επιθετική συγκομιδή, έγινε και ο Έλληνας παίκτης με την κορυφαία ατομική επίδοση στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων σε πόντους ανά αγώνα.