Trust the Math

Trust the Math

O Carmelo Antony στην ομάδα των analytics. Ποια στοιχεία θα κρίνουν την επιτυχία του πειράματος;

Όταν το περσινό καλοκαίρι οι Thunder έστελναν τον Enes Kanter, τον Doug McDermott και ένα pick δεύτερου γύρου στους Knicks, πίστευαν πως στην θέση τους αποκτούσαν τον Olympic Melo – ένα σπάνιο είδους μπασκετμπολίστα που εμφανίζεται σποραδικά, μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια για να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες με το εξαιρετικό περιφερειακό του σουτ. Στο μυαλό τους αυτός ήταν ο ιδανικός τύπος αθλητή για να πλαισιώσει τους δύο super star της ομάδας τους, στην προσπάθεια τους να επιστρέψουν στους τελικούς της λίγκας. Τα αποτελέσματα δεν τους δικαίωσαν, καθώς αποκλείστηκαν νωρίς από τους Utah Jazz στον πρώτο γύρο των playoffs. Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε δεν πήραν αυτό που ακριβώς έψαχναν, είτε ο Olympic Melo είναι ένα είδος που δεν μπορεί πια να επιβιώσει στο ΝΒΑ. Από την πλευρά του ο παίκτης δεν συμφιλιώθηκε ποτέ με τον νέο του ρόλο, με συνέπεια να πραγματοποιήσει την χειρότερη ίσως σεζόν της καριέρας του, καταγράφοντας career low στο σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων στατιστικών. Το κερασάκι στην τούρτα μπήκε βέβαια στο τέλος της χρονιάς, με τον Antony να δηλώνει πως «Έφτασα εδώ που έφτασα παίζοντας με ένα συγκεκριμένο τρόπο». Η μετάφραση; Αυτός είμαι και σε όποιον αρέσω.

Φέτος το εγχείρημα θα επαναληφθεί, αλλά αυτή την φορά στο μεγάλο πειραματικό εργαστήριο που οι Daryl Morey και Mike D ‘Antoni έχουν κατασκευάσει στο Houston. Οι δύο άνδρες έχουν δημιουργήσει μια αγωνιστική φιλοσοφία που βασίζεται κυρίαρχα στα lay ups και στα τρίποντα, εξαλείφοντας εντελώς το midrange (από μέση απόσταση) σουτ – που τυχαίνει να είναι το αγαπημένο του Carmelo. Αν λοιπόν υπάρχει κάποια ομάδα που μπορεί να διαφοροποιήσει το shot selection του συγκεκριμένου αθλητή, τότε αυτή είναι σίγουρα οι Rockets. Η είσοδος των data analytics στο μπάσκετ «σκότωσαν» τον midrange σκόρερ. Μπορούν τα μαθηματικά να σώσουν την καριέρα του Αμερικανού forward;

Οι Houston Rockets σκόραραν πέρσι 112,2 πόντους ανά 100 κατοχές, μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του ΝΒΑ. Η επίθεση τους δεν χρειάζεται αλλαγές, ούτε βελτιώσεις. Αντίθετα η επίθεση είναι αυτή που βελτιώνει και αλλάζει τους παίκτες. Κατά την διάρκεια των film sessions, το προπονητικό επιτελείο συνηθίζει να τοποθετεί ένα μεγάλο κόκκινο Χ στα πόδια οποιουδήποτε επιχειρήσει ένα ανεπιθύμητο midrange σουτ. Είναι ο τρόπος που διαθέτουν για να επισημαίνουν τις κακές συνήθειες. Κατά συνέπεια, το σύνολο των περιφερειακών που έχει καταφθάσει την τελευταία διετία στο Houston, έχει αναγκαστεί να μειώσει αισθητά τις προσπάθειες από το εν λόγω ύψος.

Συχνότητα midrange σουτ

ΠαίκτηςΠριν το HoustonΜετά το Houston
Chris Paul53%42%
Eric Gordon39%32%
Gerald Green37%15%
Ryan Anderson26%19%
P.J. Tucker24%13%
Luc Mbah a Moute23%5%

 

Ακόμα και ο Chris Paul – ένας από τους καλύτερους midrange scorers όλων των εποχών – δοκιμάζει πλέον περισσότερα τρίποντα και λιγότερα δίποντα, κάτι που του επέτρεψε να καταγράψει την περασμένη σεζόν career high επίδοση (57%) στα σουτ από τα 5-6 μέτρα.

Το αληθινά περίεργο με τον Antony είναι πως η αποτελεσματικότητα του, δεν συνάδει σε καμιά περίπτωση με την επιμονή του να εκτελεί από την ζώνη του midrange. Το 41% με το οποίο σούταρε πέρσι (σε 372 προσπάθειες από μέση απόσταση) ισοδυναμεί με μόλις 27,3% από το τρίποντο. Ποιος θα ήθελε στο ρόστερ του έναν τύπο με τόσο κακό ποσοστό πίσω από το τόξο, που ταυτόχρονα δοκιμάζει περίπου 4,5 προσπάθειες ανά αγώνα; Μάλλον κανένας. Οι Ρουκέτες σκοράρουν ακατάπαυστα, καθώς φροντίζουν σε κάθε κατοχή να τοποθετούν τους παίκτες τους στα πιο αποδοτικά σημεία του γηπέδου. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο ο Mike D’ Antoni έχει σχεδόν εξαλείψει κάθε κίνηση μακριά από την μπάλα – πέρσι το Houston είχε την λιγότερη και πιο αργή κίνηση μακριά από την μπάλα από οποιονδήποτε άλλον στο ΝΒΑ – πράγμα που ταιριάζει γάντι στον πρωταγωνιστή μας. Άλλωστε ποτέ δεν του άρεσε να κινείται χωρίς να την έχει στα χέρια του. Στην νέα του ομάδα κανείς δεν έχει να κερδίσει τίποτα με το να μετακινείται από τα προκαθορισμένα σημεία που αναφέραμε πιο πάνω.

Η φόρμουλα υπάρχει, είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Ο Carmelo πρέπει να εμπιστευτεί τα μαθηματικά και να ακολουθήσει το παράδειγμα των συμπαικτών του – ειδικά αυτών που αγωνίζονται στην ίδια θέση. Μόνο έτσι θα δει την αποτελεσματικότητα του να εκτινάσσεται στα ύψη.

 

Κατανομή προσπαθειών για την σεζόν 2017-2018

ΠαίκτηςΡακέταMidrangeΤρίποντο
Trevor Ariza27%6%69%
Ryan Anderson20%14%67%
Chris Paul11%42%46%
Carmelo Antony15%47%39%

 

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως έχει ξεχάσει πώς να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Σημαίνουν όμως ότι πρέπει να διαφοροποιήσει ριζικά το shot selection του.

https://streamable.com/nqw5e

Αυτές οι φάσεις αποτελούν ουσιαστικά χαμένες κατοχές για τους Rockets, ανεξάρτητα από την κατάληξη τους. Στο καινούριο του περιβάλλον θα έχει το ελεύθερο από τον πάγκο να πυροβολεί για τρείς κυριολεκτικά σε κάθε ευκαιρία. Πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Οι επιδόσεις του από το τρίποντο ήταν πάντοτε εξαιρετικές – την τελευταία πενταετία σουτάρει με 39,4% σε καταστάσεις catch and shoot – και αποτελούν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του.

https://streamable.com/a6j55

Από τις δηλώσεις του στην media day του οργανισμού φαίνεται πως επιτέλους ο Carmelo Antony έχει κατανοήσει την θέση του στο σύγχρονο ΝΒΑ. Το διακύβευμα φέτος είναι μεγάλο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πέρα από το ενδεχόμενο να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στους τελικούς, οι Houston Rockets του προσφέρουν την ευκαιρία να ξαναγράψει την δική του αφήγηση, αποτινάσσοντας την ταμπέλα του εγωιστή σκόρερ που αρνείται πεισματικά να θυσιαστεί για το καλό της ομάδας. Μακάρι να το καταφέρει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ