Αντετοκούνμπο : O Διάδοχος

Αντετοκούνμπο : O Διάδοχος

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Milwaukee Bucks δείχνουν έτοιμοι να αφήσουν πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος, σε μια Ανατολή που δείχνει φέτος πιο ανοιχτή από ποτέ.

Οι Milwaukee Bucks έχουν κάθε λόγο να χαμογελάνε. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει εξελιχθεί περίπου από το πουθενά, σε έναν από τους πιο κυρίαρχους μπασκετμπολίστες σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Οι παραστάσεις του περιέχουν κάτι το μοναδικό, ενώ τα κατορθώματα του γίνονται αντικείμενο συζήτησης από φιλάθλους και αναλυτές σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πρόσφατα μάλιστα το ESPN τον κατέταξε στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων αθλητών της λίγκας, ανάμεσα σε ονόματα όπως ο James, o Curry ή ο Harden – και όλα αυτά μόλις στα 23 του χρόνια. Το γεγονός πως είναι τόσο μικρός σε ηλικία σε κάνει να αναρωτιέσαι ποιο μπορεί να είναι το πραγματικό ταβάνι αυτού του παιδιού.

Ο οργανισμός των Bucks έπειτα από μια σειρά άστοχων επιλογών, δείχνει επιτέλους να έχει βρει τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκλειδώσει στο μέγιστο βαθμό τις θεόσταλτες ικανότητες του Γιάννη. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις κινήσεις του στην φετινή offseason. Πριν όμως φτάσουμε εκεί, ας δούμε ποια στοιχεία κάνουν τον Greek Freak τόσο ξεχωριστό.

Athleticism

Ξεκινάμε από τα προφανή δηλαδή τα τρομακτικά αθλητικά του προσόντα: μακριά άκρα, άλμα, τεράστιο άνοιγμα χεριών και γρήγορα πόδια τον καθιστούν κυριολεκτικά ασυναγώνιστο εντός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ. Είναι επομένως λογικό το παιχνίδι του να περιστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά γύρω από τα φυσικά του χαρίσματα. Για να μην μακρηγορώ ας περάσουμε στο βίντεο. Άλλωστε όπως λένε και οι Κινέζοι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Πόσο μάλλον ένα βίντεο.

https://streamable.com/lmazd

Ο διασκελισμός του είναι τεράστιος – χρειάζεται μόλις μια ντρίπλα για να ταξιδέψει από το κέντρο του γηπέδου προς το καλάθι.
Β) Αντίστοιχα η απόσταση τρίποντο – ρακέτα καλύπτεται με μόλις δύο βήματα.
Γ) Όταν τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο κάθε του βήμα ισοδυναμεί με περίπου 2,7 μέτρα – απόσταση δηλαδή μεγαλύτερη από το μήκος ενός ενήλικου ελαφιού. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πόσο θεόρατα ζώα είναι τα ελάφια, ειδικά αυτά που κυκλοφορούν στο Milwaukee.

Transition

Ο πρωταγωνιστής μας σκοράρει 1,20 πόντους ανά κατοχή στον αιφνιδιασμό, μια επίδοση καλύτερη από το 70.3% των παικτών που αγωνίζονται στο ΝΒΑ. Υψηλό είναι επίσης και το 6,7 που εμφανίζεται στους πόντους που πετυχαίνει ανά παιχνίδι στο transition. Για την ακρίβεια τόσο υψηλό που τον κατατάσσει στην δεύτερη θέση πίσω μόνο από τον Russel Westbrook. Οι Bucks αντιλαμβάνονται απόλυτα το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του Αντετοκούνμπο, για αυτό φροντίζουν να τρέχουν κυριολεκτικά σε κάθε ευκαιρία . Την χρονιά που μας πέρασε ξόδευαν το 19,4% των κατοχών τους σε τέτοιου είδους καταστάσεις, ένα νούμερο αρκετό για να τους φέρει στην δεύτερη θέση της λίγκας.

Inside Scoring

Είναι γεγονός πως η σχέση του Greek Freak με το τρίποντο αποτελεί μια πονεμένη ιστορία, κατά συνέπεια δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιτίθεται συνέχεια και με μανία προς το αντίπαλο καλάθι. Το μενού περιέχει σχεδόν τα πάντα: εντυπωσιακά καρφώματα, lay ups, floaters ή spin moves. Για του λόγου το αληθές:

https://streamable.com/7i97f

Η αθλητικότητα αποτελεί ξανά το κλειδί. Το 50,7% με το οποίο εκτελεί εντός του restricted area, τον τοποθετεί στην κορυφαία δεκάδα των αθλητών που επιχειρούν τουλάχιστον 10 drives ανά παιχνίδι. Διόλου άσχημα. Ακόμα και όταν οι αντίπαλες άμυνες του αφήνουν χώρο στην περιφέρεια (λόγω της αδυναμίας του στο σουτ τριών πόντων), ο ίδιος φροντίζει να τον εκμεταλλεύεται για να εφορμήσει προς τα μέσα, να κερδίσει φάουλ και να σκοράρει 15,7 πόντους στην ρακέτα ανά αγώνα– τους περισσότερους από οποιονδήποτε άλλον στο ΝΒΑ. Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στην πιο σημαντική ερώτηση του σημερινού κειμένου. Πως ακριβώς μπορεί να βοηθήσουν οι Bucks;

Οι κινήσεις του οργανισμού στην φετινή offseason δείχνουν ότι άπαντες φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη τα λάθη του παρελθόντος. Το πρώτο βήμα έγινε με την πρόσληψη ενός αληθινά αξιόλογου προπονητή – η δουλειά του Mike Budenholzer στους Hawks αποτελεί το μεγαλύτερο πειστήριο για τις ικανότητες του. Επιπλέον οι μπασκεμπολίστες που κατέφθασαν το καλοκαίρι στο Milwaukee, έχουν μεταξύ τους ένα κοινό χαρακτηριστικό: το τρίποντο.

Αποστολή τους; Να ανοίξουν το γήπεδο με το μακρινό τους σουτ, έτσι ώστε ο Greek Freak να συνεχίσει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να επιτίθεται σαν οδοστρωτήρας προς το καλάθι. Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Γιάννης πλαισιώνεται με το κατάλληλο spacing, μια συνθήκη που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις το βραβείο του MVP. Το timing φαντάζει ιδανικό.

Η φυγή του Lebron James τον καθιστά αυτομάτως, ως έναν από τους βασικούς υποψήφιους για τον θρόνο της Ανατολής. Η ώρα είναι τώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ