Η μέρα που άλλαξε η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η μέρα που άλλαξε η ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια ανέλαβε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλάζοντας την ιστορία των κόκκινων διαβόλων και κυρίως τις ισορροπίες στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Η υπόσχεση που έδωσε και ο μύθος που δημιούργησε.

Στις 6 Νοεμβρίου του 1986 ένας 45χρονος τότε προπονητής από την Σκωτία, αφήνει την Αμπερντίν και το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο κι αναλαμβάνει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ενός ιστορικού συλλόγου της Αγγλίας, που όμως βρισκόταν στη σκιά της Λίβερπουλ, της κορυφαίας ομάδας του νησιού. Εκείνη την εποχή οι κόκκινοι διάβολοι είχαν αρκετά προβλήματα, όμως αυτός ο κύριος έμελλε να είναι εκείνος που θα βάλει την ομάδα στον ίσιο δρόμο και κυρίως ο άνθρωπος που άλλαξε όλη την ιστορία της. Ο λόγος φυσικά για τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος σαν σήμερα πριν από ακριβώς 32 χρόνια κάθισε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ κι έκανε την ομάδα του Μάντσεστερ την κορυφαία ομάδα όλων των εποχών στην Αγγλία και μία εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη.

Ο Σκωτσέζος έμεινε 27 χρόνια στο Ολντ Τράφορντ και κατάφερε να γίνει ένας μύθος. Ο κορυφαίος τεχνικός όλων των εποχών στο Νησί και όχι μόνο. Ο Σερ Άλεξ κατάφερε να κατακτήσει τα πάντα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όλα αυτά τα χρόνια, αριθμώντας 38 συνολικά τίτλους, εκ των οποίων τα 13 ήταν πρωταθλήματα. Το μεγαλύτερο επίτευγμα του όμως δεν ήταν ούτε οι τίτλοι, ούτε οι διακρίσεις, τίποτα από αυτά. Ήταν το γεγονός ότι έκανε πράξη τη μεγάλη υπόσχεση του, όταν είχε πάρει το «τιμόνι» του κλαμπ στα χέρια του. «Θα ρίξω τη Λίβερπουλ από τον γα@$@%@ θρόνο της» είχε πει ο πολυνίκης πρώην προπονητής και η μισητή αντίπαλος της Γιουνάιτεντ αγνοεί πρωτάθλημα εδώ και 28 χρόνια.

Ο Φέργκιουσον πήρε την ομάδα με 7 πρωταθλήματα στην ιστορία της και το 2013 πανηγύριζε το 20 τίτλο της, αποχαιρετώντας τον σύλλογο με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά πάνω από τη Λίβερπουλ. Πέρα όμως από τα πρωταθλήματα και το γεγονός ότι πέρασε τους κόκκινους, ο Σερ Άλεξ πήρε δύο Champions League, 5 FA, ενώ συνολικά σε 27 χρόνια και 1500 παιχνίδια, πήρε 895(!) νίκες έχοντας το απίθανο ποσοστό του 59,7 %. Ο «τσίχλας» δεν ήταν απλά ένας προπονητής, ήταν ιδέα τόσο για τον σύλλογο, αλλά και για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι τυχαίο πως το 1999 (λίγο μετά την κατάκτηση του Champions League επί της Μπάγερν) μπήκε στη λίστα Queen’s Birthday Honours για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο και πήρε τον τίτλο Σερ!

Τα δύσκολα πρώτα χρόνια

ΑΛΕΞ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Τα πρώτα χρόνια του Σκωτσέζου τεχνικού στον πάγκο των κόκκινων διαβόλων ήταν πολύ δύσκολα. Από το 1986 που ανελαβε, το πρώτο πρωτάθλημα της εποχής Σερ Άλεξ, ήρθε το 1993. Στα πρώτα εφτά χρόνια παρουσίας του Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία, τα πράγματα δεν ήταν πολύ εύκολα. Καθόλου. Τόσο που το 1990 έφτασε ένα βήμα από την απόλυση, αλλά τον… έσωσε η κατάκτηση του Κυπέλλου Αγγλίας σε διπλό τελικό με την Κρίσταλ Πάλας και έδωσε παράταση ζωής στον Σκωτσέζο ώστε να συνεχίσει το έργο του. Αξίζει να σημειωθεί πως η ζωή στο Ολντ Τράφορντ είχε ξεκινήσει με ήττα (2-0) από την Όξφορντ και ισοπαλία (0-0) με τη νεοφώτιστη Νόριτς με τον τσίχλα να μπαίνει εξαρχής στα δύσκολα.

«Δεν με απασχολεί τι συνέβαινε στον σύλλογο πριν από εμένα. Με όλο τον σεβασμό στο παρελθόν και τις επιτυχίες που έχει καταγράψει η ομάδα. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος να ακολουθήσουμε και αυτός είναι προς τα εμπρός. Ανέλαβα έναν μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο και θα “τρέξω” τα πράγματα όπως εγώ ξέρω και πιστεύω ότι είναι καλύτερα» είχε γράψει στο programme notes του αγώνα με την ΚΠΡ, στις 22 Νοεμβρίου του 1986, στο ματς όπου πήρε την πρώτη του νίκη (1-0) στη νέα του δουλειά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η δυναστεία και ο σεβασμός

Image result for united ferguson 1999

Ο Φέργκιουσον μετά την κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος με τη Γιουνάιτεντ κι αφού πέρασε τη δύσκολη περίοδο των επτά χρόνων χωρίς τίτλο, κατάφερε να αλλάξει τα πάντα. Μέσα στα επόμενα 11 χρόνια και μέχρι το 2003 πανηγύρισε 8 πρωταθλήματα Αγγλίας, αλλά κυρίως επανέφερε την αγγλική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Το 1999 η ομάδα του Μάντσεστερ σήκωσε το Champions League στη Βαρκελώνη απέναντι στην Μπάγερν σε έναν ανεπανάληπτο τελικό, όπου με 2 γκολ στις καθυστερήσεις των Σόλσκιερ και Σέριγχαμ  έκανε ολική ανατροπή και έστειλε τον Σερ Άλεξ στο πάνθεον των κορυφαίων.

Η κυριαρχία των κόκκινων διαβόλων ήταν καθολική, ενώ και ο ίδιος ο Σκωτσέζος μεγάλωσε. Ο σεβασμός που ενέπνεε με τα χρόνια και κυρίως ο τρόπος που διαχειριζόταν τους σταρ της ομάδας ήταν τόσο ευφυής που άπαντες γνώριζαν εντός κι εκτός συλλόγου ποιος είναι αφεντικό. Από τον Ερίκ Καντονά, τον Ρόι Κιν, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο ή τον Γουέιν Ρούνεϊ, όλοι οι σταρ έσταζαν μέλι για τον τσίχλα και ίσως ο τρόπος του να είναι από τα πλέον σημαντικά πράγμα στην αλλαγή του ρου της ιστορία στο Νησι.

Ο Σερ Άλεξ έφτιαξε έναν μύθο

Image result for sir alex ferguson

Πριν αναλάβει ο Σκωτσέζος τεχνικός η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, αν και είχε να κατακτήσει 26 χρόνια το πρωτάθλημα Αγγλίας. Από τα χρόνια του Φέργκιουσον και μετά έγινε μια ομάδα-μύθος. Δεν είναι μόνο τα 13 πρωταθλήματα και τα 2 Champions League και όλα τα υπόλοιπα τρόπαια και οι διακρίσεις. Οι κόκκινοι διάβολοι έγιναν η πιο δημοφιλής ομάδα στον κόσμο, ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες της 20ετιας και πλέον αντιμετωπίζεται εύλογα ως σύλλογος-κολοσσός.

Το brand της εκτοξεύτηκε, τα έσοδα της επίσης, ενώ διατήρησε ακέραια και τα όμορφα κομμάτια του ρομαντισμού. Όλα αυτά χάρη στον Σερ Άλεξ που με την παρουσία του έκανε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ότι είναι σήμερα. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω ο Φέργκιουσον δεν ήταν απλά ένας προπονητής, είναι μια ιδέα για όλο το ποδόσφαιρο. Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών που δημιούργησε δυναστεία με την καλύτερη ομάδα όλων των εποχών στην Αγγλία.

Οι τίτλοι και οι διακρίσεις

Image result for ferguson titles

Ο Φέργκιουσον μετά από 27 χρόνια αποφάσισε να αφήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον χώρο του ποδοσφαίρου το 2013 και φυσικά έφυγε όπως του αρμόζει. Ως νικητής. Πανηγύρισε τον τελευταίο τίτλο χρονικά της ομάδας και τον 13ο δικό του, ολοκληρώνοντας το έργο του με απολαυστικό τρόπο. Οι 38 τίτλοι του και τα βραβεία που σήκωσε πάμπολλα. Πέρα από τα 13 πρωταθλήματα, τα 2 Champions League και τα 5 FA πανηγύρισε ακόμη 4 Λιγκ Καπ Αγγλίας, 11 Κομιούνιτι Σιλντ, 1 Κύπελλο Κυπελλούχων, 1 Διηπειρωτικό και 1 Σούπερ Καπ.

Επίσης είχε πολλές ατομικές διακρίσεις, καθώς είχε ψηφιστεί προπονητής της χρονιάς στην Premier League 7 φορές (1993-94, 1995-96, 1996-97, 1998-99, 1999-2000, 2002-03, 2006-07), ενώ έχει επίσης ανακηρυχθεί προπονητής του μήνα στο πρωτάθλημα 21 φορές που αποτελεί μέχρι σήμερα και ρεκόρ. Έχει βγει επίσης προπονητής της χρονιάς από το περιοδικό World Soccer 3 φορές, αλλά και προπονητής της χρονιάς στην Ευρώπη δύο φορές (1999, 2007). Αναμφίβολα μιλάμε για έναν προπονητή που όμοιος του δύσκολα θα υπάρξει.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ