Το ντεμπούτο του Βιεϊρίνια «παρέα» με τον Μέσι!

Το ντεμπούτο του Βιεϊρίνια «παρέα» με τον Μέσι!

Πριν 15 χρόνια έπαιξαν αντίπαλοι σε ένα φιλικό της Πόρτο με την Μπαρτσελόνα

Σαν σήμερα (16/11) πριν από 15 χρόνια (το 2003), ο Λιονέλ Μέσι σε ηλικία 16 ετών και 145 ημερών, έκανε την πρώτη εμφάνιση με τη φανέλα της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα, έχοντας προπονητή τον Φρανκ Ράικαρντ.

Ήταν σε ένα φιλικό της ομάδας της Βαρκελώνης με την Πόρτο, όταν οι «Δράκοι» εγκαινίασαν το ανακαινισμένο «Ντραγκάο» ενόψει του Euro 2004, το οποίο κατέκτησε λίγους μήνες μετά η εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Για την ιστορία η Πόρτο (του Ζοζέ Μουρίνιο τότε) κέρδισε με 2-0, με γκολ του Ντερλέι και του Ούγκο Αλμέιδα, ο οποίος πέρυσι ήρθε στην ΑΕΚ αλλά αποχώρησε φέτος στα τέλη Αυγούστου.

Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με τον ΠΑΟΚ;

Έχουν, καθώς σε εκείνο το ματς στο νέο «Ντραγκάο» παρών ήταν και ο Βιεϊρίνια! Ο νυν αρχηγός του ΠΑΟΚ, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 18 του, ήταν ένα από τα μεγάλα ταλέντα της Πόρτο και μπήκε αλλαγή από τον Ζοζέ Μουρίνιο, στο ματς στο οποίο έκανε το «ανεπίσημο» ντεμπούτο του στην Μπαρτσελόνα και ο Λιονέλ Μέσι!

Ο Βιεϊρίνια σε εκείνο το παιχνίδι στις 16/11/2003 αγωνίστηκε με τη φανέλα με το «Νο 54», ενώ τα επόμενα χρόνια (πριν πάει δανεικός σε άλλες ομάδες) έπαιξε στους «Δράκους» με το «Νο 17».

Ο ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΤΟΠ ΤΑΛΕΝΤΟ!

Μπορεί να μοιάζει απίστευτο, αλλά τα πορτογαλικά ΜΜΕ εκείνης της εποχής, πριν 15 χρόνια, είχαν αφιερώματα για την κόντρα του Βιεϊρίνια με τον Μέσι, χαρακτηρίζοντας τους δύο νεαρούς τότε, ως δυο από τα πιο «hot» ανερχόμενα ταλέντα της εποχής!

Ναι, σήμερα αυτό φαντάζει υπερβολικό, καθώς ο Βιεϊρίνια εξελίχθηκε σε έναν εξαιρετικό παίκτη (κατέκτησε και το Euro 2016 με την εθνική Πορτογαλίας), αλλά ο Μέσι έφτασε σε σημείο να θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων παικτών στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Όμως το 2003, ο Πορτογάλος άσος του ΠΑΟΚ είχε οδηγήσει την Κ17 της χώρας του στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ήταν μεταξύ των κορυφαίων ταλέντων στην ηλικία του στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ο Βιεϊρίνια είχε δύο γκολ στην πορεία για την κατάκτηση του τίτλου της Πορτογαλίας (κέρδισε στον τελικό με 2-1 την Ισπανία του Νταβίντ Σίλβα), ενώ είχε σκοράρει το ένα από αυτά τα τέρματα στον ημιτελικό με την Αγγλία (2-2) του Μίλνερ, που κρίθηκε στα πέναλτι (ευστόχησε και στο 2ο πέναλτι της ομάδας του μετά από τον Μασάδο, που αγωνίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στον Ολυμπιακό, ενώ συμπαίκτης του σε εκείνη την Εθνική Νέων της Πορτογαλίας ήταν και ο Μπρούνο Γκάμα που ήρθε φέτος στον Άρη!).

Ο Βιεϊρίνια όταν ήταν πιτσιρικάς, μόνο τυχαίος παίκτης δεν ήταν. Κάθε άλλο… Είχε συμμετοχές σε όλες τις εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας μέχρι να φτάσει στην πρώτη, όπου μετράει 25 συμμετοχές και 2 γκολ (και κατάκτησε μαζί της και το Euro 2016).

Στην Κ16 είχε 6 ματς και 2 γκολ, στην Κ17 είχε 23 παιχνίδια και 10 γκολ, στην Κ19 είχε 24 ματς και 13 γκολ, στην Κ20 είχε 12 ματς και 1 γκολ και στην Κ21 είχε 17 παιχνίδια και 3 τέρματα.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Ο Βιεϊρίνια το πρώτο του επίσημο ματς στην Πόρτο το έκανε στις 11 Αυγούστου 2006, για το Super Cup της Πορτογαλίας, όταν μπήκε αλλαγή στη νίκη με 3-0 επί της Βιτόρια Σετούμπαλ (την ομάδα που πήγε δανεικός τη σεζόν 2014-15 ο Δημήτρης Πέλκας) και μάλιστα έβαλε γκολ στο 89’ διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Αυτό ήταν και το μοναδικό επίσημο γκολ με την πρώτη ομάδα της Πόρτο. Με τη Β’ ομάδα είχε 12 γκολ σε 38 συμμετοχές, αλλά μετά άρχισε τους δανεισμούς.

Πρώτα πήγε στη Μαρκό (2006-07) όπου είχε δύο γκολ σε 13 παιχνίδια, μετά στη Λεϊσόες (με την οποία είχε παίξει ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη το 2002!) όπου είχε ένα γκολ σε 22 ματς (2007-08) και μετά, το καλοκαίρι του 2008, ο Φερνάντο Σάντος τον έφερε στον ΠΑΟΚ, όπου ο Βιεϊρίνια αναγέννησε την καριέρα του και την απογείωσε!

Η συνέχεια είναι γνωστή…

Ο Βιεϊρίνια από 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2011 είχε με τον ΠΑΟΚ 28 γκολ και 24 ασίστ σε 129 επίσημα παιχνίδια, πριν πάρει μεταγραφή για τη Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία, όπου έμεινε και διέπρεψε έως το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στον Δικέφαλο. Στη Γερμανία είχε 7 γκολ και 23 ασίστ σε 163 ματς παίζοντας πολλά ματς ως δεξί μπακ. Μάλιστα έφτασε να μπει και στην καλύτερη 11άδα της Μπουσλίγκα για τη σεζόν 2014-15 (ως το καλύτερο δεξί μπακ), τη χρονιά που κατέκτησε και το Κύπελλο αλλά και το Super Cup. Το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε στον ΠΑΟΚ. Πέρυσι κατέκτησε το Κύπελλο και αναδείχθηκε MVP του τελικού, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ στη νίκη επί της ΑΕΚ με 2-0 στο ΟΑΚΑ. Φέτος φιλοδοξεί να κατακτήσει και το πρωτάθλημα και το Κύπελλο με τον Δικέφαλο!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ