Ομάρ Ελαμπντελαουί: Ένα πρότυπο για το νορβηγικό ποδόσφαιρο

Ομάρ Ελαμπντελαουί: Ένα πρότυπο για το νορβηγικό ποδόσφαιρο

Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί δεν έχει ξεχάσει τη γενέτειρά του. Γι' αυτό και τα τελευταία δύο χρόνια συμμετέχει σε μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Γιατί; Επειδή «είναι πραγματικό πρότυπο για τους νεότερους παίκτες». Ο λόγος που ασχολείται; «Αν καταφέρεις να δώσεις κίνητρο στους ανθρώπους, ανοίγεις πόρτες».

«Από τη Σλοβενία, στην Κύπρο. Από την Ελλάδα, στην Αγγλία. Η ποδοσφαιρική καριέρα του Ελαμπντελαουί τον πηγαίνει σε πολλά μέρη. Αλλά το παιδί του Όσλο δεν ξεχνάει ποτέ από που προέρχεται». Αυτό αναφέρει σε ένα κομμάτι του κειμένου της, με επίκεντρο τον Ομάρ Ελαμπντελαουί, η νορβηγική Aftenposten. Τι αφορά αυτό; Μία αθέατη, σαφώς πιο ανθρώπινη πλευρά του παίκτη του Ολυμπιακού.

Υπάρχει μια ομάδα στο Όσλο της Νορβηγίας. Το όνομά της είναι Κριστιάνα Μπολ-Κλαμπ και αγωνίζεται στην τέταρτη τη τάξει κατηγορία. Ο Ομάρ τη στηρίζει οικονομικά, αλλά η επιλογή του δεν είναι τόσο ρηχή. Δεν είναι μια ομάδα στην οποία ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, ούτε καν μία που εκπροσωπεί τη γενέτειρά του. Ένα κομμάτι του εαυτού, ίσως ναι, μπορούμε να πούμε ότι το εκπροσωπεί.

Δύο χρόνια πριν, ο Νορβηγός προσεγγίστηκε από τη διοίκηση αυτού του συλλόγου και του εξηγήθηκε πώς έχουν τα πράγματα: η Κριστιάνα είναι μια ομάδα που απαξιώνει την ψυχρότητα του επαγγελματισμού και θέτει το ποδόσφαιρο στις βάσεις που ανέκαθεν του έδινε το ίδιο το Όσλο. Βλέποντάς το ως διασκέδαση.

Πιο συγκεκριμένα, θέλει να προωθήσει στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας τα παιδιά που λαμβάνουν λιγότερες ευκαιρίες και έχουν τη διάθεση να δουλέψουν για να γίνουν καλύτεροι σε αυτό που αγαπούν. Η αιτία; Οι άνθρωποι που τρέχουν το πρότζεκτ παρατήρησαν χάσμα μεταξύ όσων αγωνίζονται σε τοπικές ακαδημίες και εκείνων που εγγράφονται σε ιδιωτικές. Πρωτίστως λοιπόν θέλουν να προσφέρουν στους νεαρούς τις ευκαιρίες που στερήθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω αυτής της πρακτικής, αλλά και να επιχειρήσουν να αναδείξουν νεαρούς προπονητές.

«Όταν το άκουσα, σκέφτηκα ότι ήταν ωραίο και καλό το να μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που ίσως βιώνει πιο δύσκολα από εσένα. Αν καταφέρεις να δώσεις κίνητρο στους ανθρώπους, αυτό μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες», δήλωσε ο Ομάρ, με την ευκαιρία της παρουσίας στην πατρίδα του για να συμμετάσχει στις υποχρεώσεις της εθνικής Νορβηγίας στο Nations League, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το γεγονός ότι οι καλοί Νορβηγοί προπονητές και ποδοσφαιριστές εργάζονται μακριά από τη χώρα τους:

«Δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί προπονητές, ίσως δεν υπάρχει κανένας για να θαυμάζεις. Δεν υπάρχει κανείς εκεί και κανείς δεν βλέπει τον εαυτό του να πηγαίνει εκεί. Αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά δεν είναι κάτι ωραίο».

«Την πρώτη φορά που τον είδα με το περιβραχιόνιο του αρχηγού της εθνικής Νορβηγίας, σκέφτηκα ότι είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που είχαμε τόσο καλό αρχηγό. Είναι πραγματικό πρότυπο για τους νεότερους παίκτες», ήταν η δήλωση της Φρόουντ Λία για τον Ομάρ, αρχισυντάκτριας του περιοδικού Josimar στη Νορβηγία.

Το κείμενο κλείνει υποστηρίζοντας πως, παρότι ο Ομάρ κατοικεί στην άλλη άκρη της Ευρώπης, εξακολουθεί να στέκεται στο πλάι της Κριστιάνα σε κάθε ευκαιρία. Όταν βρίσκεται στη χώρα του, επισκέπτεται την ακαδημία της. Τη βοηθάει οικονομικά και μιλάει στους μικρούς αθλητές της, με τους ανθρώπους της ομάδας να τον θεωρούν την τέλεια βιτρίνα για την ακαδημία τους και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε παιδί.

«Στη Νορβηγία το ποδόσφαιρο ήταν απλά διασκέδαση και διασκέδαση. Εξασφάλισα τον εαυτό μου και δεν το σκέφτηκα. Αλλά όταν έφυγαν νωρίς, ξαφνικά έγινε πολύ σοβαρό. Υπήρχαν νέοι παίκτες από όλο τον κόσμο που έβλεπαν το ποδόσφαιρο πολύ κυνικά. Ήθελαν να πετύχουν και δεν τους ένοιαζε πώς», ήταν η τελευταία δήλωση του Ομάρ, στην προσπάθειά του να συνοψίσει τη γοητεία του ποδοσφαίρου στις δικές του γειτονιές και το πώς κάθε βήμα προς στα έγκατα του επαγγελματισμού, σημαίνει ένα βήμα πιο μακριά από τη χαρά του παιχνιδιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ