Τα 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια «do or die» του Ολυμπιακού και οι 5 προκρίσεις!

Τα 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια «do or die» του Ολυμπιακού και οι 5 προκρίσεις!

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μπέτις στη Σεβίλλη και τώρα καλείται να επικρατήσει της Μίλαν με 2+ γκολ σε ακόμα έναν ευρωπαϊκό «τελικό» τους σε φάση ομίλων, με την παράδοση να του… κλείνει το μάτι!

Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται τη Μίλαν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Europa League με τη νίκη να είναι μονόδρομος αν θέλουν να είναι αυτοί, εκείνοι που θα συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι μετά τη Ρεάλ Μπέτις. Οι Πειραιώτες βέβαια δεν θα βρεθούν για πρώτη φορά με την πλάτη στον τοίχο. Αναγκασμένοι να τα παίξουν όλα για όλα, για να πάρουν το εισιτήριο.   Αφού έχουν δώσει ακόμα οκτώ ματς τελευταίας αγωνιστικής κατά τα οποία η πρόκριση στην επόμενη φάση κρίθηκε σε ένα 90λεπτο, χωρίς όμως να χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Αρχής γενομένης από την πρώτη συμμετοχή του Ολυμπιακού σε φάση ομίλων, τη σεζόν 1997-98, μέχρι φέτος, σε συνολικά δηλαδή 21 σεζόν οι Πειραιώτες έχουν διεκδικήσει πρόκριση σε δικό τους τελευταίο ματς σε 9 περιπτώσεις. Τελευταία χρονικά εξ αυτών η φετινή. Στις 13 Δεκεμβρίου οι Πειραιώτες υποδέχονται τη Μίλαν και ψάχνουν μονάχα νίκη με σκορ 2-0, 3-1 ή οποιαδήποτε άλλη νίκη με +3 γκολ. Ένα έργο πολύ δύσκολο όταν απέναντί τους έχουν μια από τις πιο σπουδαίες ομάδες της Ιταλίας (7 πρωταθλήματα) με πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ και παίκτες διεθνούς φήμης. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της, τις υπόλοιπες οκτώ φορές που στο παρελθόν έχει βρεθεί στην ίδια θέση, έχει προκριθεί τις 5! Αριθμοί που σε ποσοστό μεταφράζονται σε 62,5% επιτυχία.

Οι προηγούμενοι ευρωπαϊκοί «τελικοί» του Ολυμπιακού σε φάσεις ομίλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων:

2015-16 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-3 (Champions League): Σε 5 αγώνες ο Ολυμπιακός είχε 9 βαθμούς, η Άρσεναλ 6. Στο Λονδίνο είχε επικρατήσει με 3-2. Στο Φάληρο ήθελε νίκη με οποιαδήποτε σκορ, ισοπαλία ή ήττα με σκορ 0-1 και 1-2. Οι «κανονιέρηδες» εν τέλει επικράτησαν με το εμφατικό 3-0 με το χατ τρικ του Ζιρού (29′, 49′, 67′ πεν.) και πέρασαν στην επόμενη φάση.

2013-14 Ολυμπιακός – Άντερλεχτ 3-1 (Champions League): Σε 5 αγώνες ο Ολυμπιακός είχε 7 βαθμούς, όσους και η Μπενφίκα. Κόντρα στην Άντερλεχτ οι Πειραιώτες χρειάζονταν τη νίκη για να εξασφαλίσουν την πρόκριση ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στο έτερο ματς του ομίλου, αφού είχε υπέρ του την ισοβαθμία με τους Πορτογάλους (1-1 εκτός, 1-0 εντός). Η Μπενφίκα επικράτησε της αδιάφορης Παρί 2-1, όμως το 3-1 (33′, 58′ Σαβιόλα, 90+5 Ντομίνγκες – 39′ Κλιέσταν) επί των Βέλγων τον έστειλε στους «16» της διοργάνωσης των αστεριών.

2009-10 Ολυμπιακός – Άρσεναλ 1-0 (Champions League): Σε 5 αγώνες ο Ολυμπιακός είχε 7 βαθμούς και χρειαζόταν απλή νίκη επί της αδιάφορης Άρσεναλ, στο Φάληρο, ώστε να εξασφαλίσει την πρόκριση. Με γκολ του Λεονάρντο στο 47′, οι Ερυθρόλευκοι πήραν τη νίκη και πέρασαν στους «16» της διοργάνωσης.

2008-09 Ολυμπιακός – Χέρτα Βερολίνου 4-0 (Κύπελλο UEFA): Σε σύνολο 3 αγώνων οι Πειραιώτες είχαν 3 βαθμούς από το 5-1 επί της Μπενφίκα και ήθελαν νίκη επί της Χέρτα (τότε 2ης στο γερμανικό πρωτάθλημα) για να μην τον νοιάζει το αποτέλεσμα στο Μπενφίκα – Μέταλιστ. Ο Ολυμπιακός του Ερνέστο Βαλβέρδε διέσυρε τους Γερμανούς πετυχαίνοντας τέσσερα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο [ Ντουντού (55′), Γκαλέτι (68′ πεν.), Τοροσίδη (87′), Ντιόγκο (88′)] και πήρε την πολυπόθητη πρόκριση.

2007-08 Ολυμπιακός – Βέρντερ Βρέμης 3-0 (Champions League): Σε 5 αγώνες οι Ερυθρόλευκοι είχαν συλλέξει 8 βαθμούς, όσους και η Ρεάλ Μαδρίτης που είχε υπέρ της την ισοβαθμία και στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη απέναντι στη Βέρντερ έπρεπε απλά να μην χάσει για να περάσει στην επόμενη φάση. Η πρόκριση τελικά ήρθε με το εμφατικό 3-0, με τέρματα των Ιεροκλή Στολτίδη (12′, 74’ ) και Ντάρκο Κοβάσεβιτς 70′.

2004-05 Λίβερπουλ – Ολυμπιακός 3-1 (Champions League): Ο Ολυμπιακός σε 5 αγώνες ήταν πρώτος στον όμιλο με 10 βαθμούς και προκρινόταν με έναν μεγάλο συνδυασμό αποτελεσμάτων, ακόμη και με δική του ήττα και νίκη της αποκλεισμένης Λα Κορούνια επί της Μονακό στην Ισπανία. Από την στιγμή που οι Μονεγάσκοι διέσυραν με 5-0 τη Λα Κορούνια, οι Πειραιώτες ήθελαν στο Άνφλιντ νίκη, ισοπαλία, ή ήττα με ένα γκολ διαφορά εκτός του 1-0.Το απευθείας φάουλ του Ριβάλντο στο 26′ και το 0-1 τους έβαλε με το ένα πόδι στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ο Σιναμά-Πονγκόλ ισοφάρισε στο 47′ (1-1), ο Μέλορ έκανε το 2-1 στο 81′. Ενώ το τελικό 3-1 διαμόρφωσε ο Τζέραρντ στο 87′! Γκολ που έχει ψηφιστεί από τους οπαδούς των Reds ως το σημαντικότερο στην ιστορία της ομάδας.

2000-01 Λιόν – Ολυμπιακός 1-0 (Champions League): Οι Πειραιώτες είχαν σε 5 αγώνες, 9 βαθμούς και αντιμετώπιζε εκτός έδρας τη Λυών αναζητώντας νίκη, ισοπαλία ή ήττα με 1 γκολ διαφορά αλλά από 3-2 και πάνω (σ.σ. 2-1 στο ΟΑΚΑ). Οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ στο 2′ με τον Λεγκλ και το κράτησαν ως το τελευταίο σφύριγμα της λήξης. Πολλοί βέβαια θυμούνται την εν λόγω αναμέτρησης λόγω του Αυστριακού ρέφερι Μπένκο που αρχικά ακύρωσε -μετά από λάθος υπόδειξη του βοηθού- κανονικό γκολ του Τζιοβάνι και έπειτα αρνήθηκε καθαρό πέναλτι πάνω στον Γκάμπριελ Άλβες.

 1998-99 Κροάσια – Ολυμπιακός 1-1 (Champions League): Ο Ολυμπιακός μετά από 5 αγώνες είχε 10 βαθμούς και έπαιρνε το εισιτήριο με οποιαδήποτε νίκη. Αλλιώς με ισοπαλία ή ήττα μέχρι 2 γκολ διαφορά, αρκεί να μη νικούσε ο Άγιαξ στην Πορτογαλία (σ.σ. 3-0 η Πόρτο). Ο στόχος βέβαια θα είχε επιτευχθεί αν απλώς οι Πειραιώτες έπαιρναν τη νίκη στον δικό τους αγώνα. Μετά το 1-0 του Γιέλισιτς στο 35′ στο Μάξιμιρ, ήρθε τελικά η ισοφάριση από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στο 64′ για το τελικό 1-1 και την πρόκριση στους «8» της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωσης.

Συμπερασματικά, ο Ολυμπιακός επικράτησε στα πέντε από τα οκτώ παιχνίδια στα οποία διεκδίκησε την πρόκριση στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας δηλαδή ένα ποσοστό επιτυχίας 62,5%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ