2018 : Ένας χρόνος «ασπρόμαυρης» κυριαρχίας!

2018 : Ένας χρόνος «ασπρόμαυρης» κυριαρχίας!

Το έτος που μας «αποχαιρετά» είχε ξεκάθαρα Ασπρόμαυρο χρώμα, με τον ΠΑΟΚ να κατακτά και τους δυο εγχώριους τίτλους, αλλά τον έναν αποφάσισαν Κόμινης και δικαστήρια να τον δώσουν αλλού. Ο τελικός του ΟΑΚΑ ήταν η μεγαλύτερη στιγμή σε ένα 2018 που δύσκολα θα ξεχάσουν όχι μόνο οι οπαδοί του Δικεφάλου, αλλά και οι αντίπαλοι του.

Μέσα σε 365 μέρες ο ΠΑΟΚ μέτρησε εντός συνόρων μόλις μια ήττα και μια ισοπαλία, ενώ στην Ευρώπη έφτασε μια ανάσα από την υπέρβαση και την συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Το 2018 είναι μια χρονιά που ανεβάζει μια για πάντα το επίπεδο για τους Ασπρόμαυρους. Ας κάνουμε ένα review σε ένα άκρως ΠΑΟΚτσήδικο έτος με… 2018 και κάτι λέξεις.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Το σίριαλ με τον Μολέδο και οι προτάσεις για τον Πρίγιοβιτς

Ο πρώτος μήνας του 2018 είναι άκρως απαιτητικός για την ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου, που φαίνεται να βρίσκει τα «πατήματα» της εντός αγωνιστικού χώρου. Ο Γενάρης που παραδοσιακά έχει ένα μεταγραφικό σίριαλ για τον ΠΑΟΚ, αυτή την φορά είχε κεντρικό πρόσωπο τον Ροντρίγκο Μολέδο σε ότι αφορά τα… εισερχόμενα, ενώ τα δημοσιεύματα για τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς συνεχίζονταν.
Μέσα στον Ιανουάριο ο Δικέφαλος έκανε το 6/6 σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με την νίκη επί του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο χάρη στο πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 87ο λεπτό να συζητιέται έντονα για μέρες. Μολέδο μπορεί να μην ήρθε, όμως ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Μάρτσιο Αζεβέδο για να ενισχύσει το αριστερό άκρο της άμυνας του, ενώ οι κινήσεις των Μουλέν και Μιχόγεβιτς βοήθησαν μόνο στις προπονήσεις τον Λουτσέσκου.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Το ντέρμπι που δεν ξεκίνησε ποτέ

Είναι μια από τις πιο περίεργες περιόδους γενικότερα στην ιστορία της ομάδας, που φυσικά επηρεάζεται από τα όσα αστεία έγιναν από πλευράς Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Τούμπας στις 25 του μήνα. Μέχρι εκείνη την μέρα, βέβαια, ο ΠΑΟΚ δεν έχει αφήσει κανέναν… παραπονεμένο. Κάνει μεγάλο διπλό στα Γιάννενα, προκρίνεται ουσιαστικά τον τελικό του Κυπέλλου μετά το 3-1 στην Νέα Σμύρνη.
Και φτάνουμε στο βράδυ της 25ης Φλεβάρη, εκεί όπου ο Δικέφαλος υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, σε ένα ντέρμπι πολύ σημαντικό για την συνέχεια. Ποδόσφαιρο δεν παίχτηκε, ποτέ. Ένα ρολό ήταν η αιτία να αναβληθεί η αναμέτρηση, με τον Γκαρσία να φεύγει από το γήπεδο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με κολάρο στον αυχένα μετά από ώρες.

ΜΑΡΤΙΟΣ: Η νύχτα του… Αγίου Βαρθολομαίου

Ο τρίτος μήνας του 2018 μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα και αυτός του… Αγίου Βαρθολομαίου. Ότι έγινε σε αυτό το μήνα, άλλαξε μια για πάντα τις ισορροπίες και τις σχέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο μετά από το βράδυ της 11ης Μαρτίου στην Τούμπα και την απόφαση των Κομίνη-Ποντίκη να μην μετρήσουν το πεντακάθαρο γκολ του Φερνάντο Βαρέλα στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης με την ΑΕΚ.

Η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη με το όπλο στο αγωνιστικό χώρο, το «πόσο είναι το σκορ για να βγούμε» της Ένωσης και όλο το σκηνικό στα δικαστήρια ανάμεσα στις δυο ομάδες, δημιούργησε μια «βεντέτα» που θα μείνει για πάντα ως ένα ακόμα «σημάδι» στο ταλαιπωρημένο σώμα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Ιβάν Σαββίδης τιμωρείται με αποκλεισμό από τα γήπεδα και έκτοτε έχει δει τον ΠΑΟΚ δια ζώσης μόνο σε ευρωπαϊκά εκτός έδρας παιχνίδια.

Ο Δικέφαλος γνωρίζει την μοναδική του ήττα εντός συνόρων τον Μάρτιο, από τον Αστέρα στην Τρίπολη, σε ένα παιχνίδι όπου λίγες ώρες νωρίτερα γίνεται γνωστό ότι η ΑΕΚ κερδίζει το τρίποντο στα χαρτιά για ότι έγινε στην Τούμπα, ενώ αφαιρούνται συνολικά πέντε βαθμοί (-3 για την σεζόν 2017-18 και -2 για την επόμενη).

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά έχασε το πρωτάθλημα, αλλά βγήκε κερδισμένος αφού τα επίπεδα συσπείρωσης του οργανισμού σε σημεία που δεν έχουν φτάσει ποτέ ξανά στο παρελθόν και όλοι περίμεναν να έρθει ο Μάιος για να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ στον τελικό του ΟΑΚΑ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Τα δικαστήρια αποφάσισαν…

Το πρωτάθλημα καταλήγει στην ΑΕΚ που είχε ως MVP τους Κομίνη-Ποντίκη-Σκουτέρη, την ίδια περίοδο όπου ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να κερδίζει τους πάντες. Μέσα σε 15 μέρες εντός του Απρίλη ο Δικέφαλος 11 γκολ, με «κερασάκι» την νίκη με 3-0 μέσα στην Λεωφόρο επί του Παναθηναϊκού, χάρη σε ένα ακόμα σόου του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο προτελευταίος μήνας της σεζόν, ήταν μια «προετοιμασία» για τον Μάη οι Ασπρόμαυροι θα παρέδιδαν μαθήματα ποδοσφαίρου και κερκίδας στο ΟΑΚΑ, στον τελικό του Κυπέλλου.

ΜΑΪΟΣ: Ο τελικός με την ΑΕΚ, ο Μπορμπαλάν και η Θεσσαλονίκη που «κάηκε»

Το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά στην σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. Ο τελικός του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ μέσα στην έδρα της, με το κλίμα τεταμένο ανάμεσα στις δυο πλευρές, κάνει όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα να έχει τα μάτια στραμμένα στην αναμέτρηση. Μετά από μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι η ελληνική διαιτησία… πάσχει (sic), η ΕΠΟ παίρνει την απόφαση να φέρει ξένο διαιτητή για τον τελικό και ο κλήρος πέφτει τον Φερνάντεθ Μπορμπαλάν, που θα «σφυρίξει» στο ΟΑΚΑ για τελευταία φορά στην καριέρα του.

Η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου εντός αγωνιστικού χώρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης και το τελικό 2-0 αποτελεί… κομπλιμέντο για την ΑΕΚ.
Τα μπλουζάκια των παικτών του ΠΑΟΚ μετά το τέλος του αγώνα έγραφαν «Double 2018» και η έκρηξη χαράς ήταν τέτοια στο ΟΑΚΑ, με στιγμές πρωτόγνωρες στην Θεσσαλονίκη, αφού για πρώτη φορά ο Δικέφαλος κατακτά τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν μετά από το Κύπελλο στον Βόλο.

ΙΟΥΝΙΟΣ: Τίναξε την μπάνκα στο αέρα με Ζαμπά

Η προετοιμασία αρχίζει για την νέα σεζόν και ο ΠΑΟΚ από νωρίς δείχνει τις προθέσεις του στην μεταγραφική περίοδο, φέρνοντας τον Λέο Ζαμπά από την Αχμάτ Γκρόζνι αντί του ποσού των 3.000.000 ευρώ. Ο Βραζιλιάνος ήρθε να αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Τζάλμα Κάμπος που προτίμησε να πάρει ένα «μεγάλο» συμβόλαιο από την Αλάνιασπορ.

Η κλήρωση γίνεται και ο Δικέφαλος μαθαίνει ότι θα αντιμετωπίσει την Βασιλεία, με το πρώτο παιχνίδι στην Τούμπα και ο Ράζβαν Λουτσέσκου ποντάρει στους «παλιούς» για την πρόκριση. Μεγάλη η συζήτηση για τα μεταγραφικά όπως κάθε χρόνο και τα διαρκείας αρχίζουν να «φεύγουν» ενόψει των «μαχών» με τους Ελβετούς…

ΙΟΥΛΙΟΣ: Ο Χατσερίντι και η Βασιλεία

Η αποστολή του ΠΑΟΚ επιστρέφει στην Θεσσαλονίκη στις 17 του μήνα, μετά από ένα επεισοδιακό φιλικό με την Ντε Γκράαφτσαπ και μια εβδομάδα αργότερα η Βασιλεία έρχεται στην Τούμπα. Μια αναμέτρηση που διαχειρίστηκε σχεδόν σε σεμιναριακό επίπεδο ο Λουτσέσκου, έληξε 2-1, με τους Ασπρόμαυρους να έχουν ένα μικρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ». Μεταγραφικά δεν κινείται… φύλλο εκτός της απόκτησης του Εβγέν Χατσερίντι, παρά το γεγονός ότι το «κυνήγι» στον Βέρνμπλουμ συνεχίζεται, ωστόσο η πίστη για την πρόκριση από όλους είναι πολύ μεγάλη.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε

Την πρώτη μέρα του μήνα, στην καρδιά του καλοκαιριού ο Δικέφαλος κάνει μια από τις πιο σπουδαίες ευρωπαϊκές του εμφανίσεις και παίρνει την πρόκριση, κερδίζοντας την Βασιλεία με 3-0 στην έδρα της. Βαρέλα, Πρίγιοβιτς και Ελ Καντουρί οι σκόρερ και επτά μέρες αργότερα ο ΠΑΟΚ πέτυχε άλλη μια τεράστια υπέρβαση απέναντι στην Σπάρτακ Μόσχας.

Στην Τούμπα που «βράζει» από νωρίς η ομάδα του Ράζβαν Λούτσεσκου βρίσκεται στο «καναβάτσο» με 0-2 από τους Μοσχοβίτες μετά από 20 λεπτά αγώνα, όμως βγάζει αντίδραση και επιστρέφει πετυχαίνοντας τρία γκολ μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους (!), ενώ στο δεύτερο μέρος χάνει τεράστιες ευκαιρίες για το 4-2, με τον Πασχαλάκη να αποκρούει το πέναλτι του Πρόμες, στέλνοντας τον ΠΑΟΚ στην Μόσχα με προβάδισμα.

Στην «Οτκρίτιε Αρένα» ο Δικέφαλος αποδεικνύει ότι δεν είναι τυχαία η πορεία του και παίρνει την πρόκριση στα πλέι οφ των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σφύριγμα του Γάλλου Μπουκέ, ηχεί σαν την μελωδία της ευτυχίας για τους παίκτες του ΠΑΟΚ, που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα βρουν μπροστά τους, την Μπενφίκα.

Το ημερολόγιο δείχνει 21 Αυγούστου και το «Ντα Λουζ» περιμένει τον ΠΑΟΚ. Μετά από ένα «εφιαλτικό» πρώτο ημίχρονο, όπου ο Πασχαλάκης κάνει την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του το σκορ είναι 1-0 μετά από ένα «τραβηγμένο» πέναλτι που υπέδειξε ο Μάζιτς. Στο δεύτερο μέρος, ο Δικέφαλος ισορροπεί και βρίσκει τον τρόπο να πάρει αποτέλεσμα, με το γκολ του Ουάρντα και όλα έδειχναν ότι ήρθε η ώρα του Δικεφάλου για να πάρει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Στην Τούμπα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη για μια ακόμα φορά, ο ΠΑΟΚ κάνει το 1-0 με τον Πρίγιοβιτς από νωρίς και το μομέντουμ φαίνοταν… Ασπρόμαυρο. Ένα λάθος του Λημνιού που δεν δίνει στον Πρίγιοβιτς για το 2-0 και ένα του Πασχαλάκη που δίνει δώρο το πέναλτι για το 1-2, αλλάζει την ροή του αγώνα και ο ΠΑΟΚ μένει εκτός, αν και η πορεία του ήταν υπερβατική. Απογοήτευση σκόρπισε ο – φθηνός – αποκλεισμός, την ίδια στιγμή που ο Σεπτέμβρης ερχόταν… αγριεμένος.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Καρέλης, διαιτητικά εγκλήματα και οι γκολάρες του Πρίγιοβιτς

Ο ΠΑΟΚ τελειώνει τις μεταγραφές του, αποκτώντας την τελευταία μέρα τον Νίκο Καρέλη και ο Ράζβαν Λουτσέσκου έχει μια ακόμα λύση στην επίθεση. Ο Ρουμάνος προπονητής είχε να διαχειριστεί ένα σκληρό πρόγραμμα με έξι παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, ανάμεσα τους τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, αλλά και την πρεμιέρα των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ με την Τσέλσι.

Στην Νέα Σμύρνη, ο βοηθός Καμπούρης με απόφαση μνημείο ακυρώνει καθαρό γκολ του Άκπομ, αλλά ο ΠΑΟΚ περνάει με γκολ του Ελ Καντουρί, στο Ηράκλειο δεν δίνεται μαρς πέναλτι σε ανατροπή του Ζαμπά από τον Στρέζο με τον Δικέφαλο να επιστρέφει από το 1-0 του Παπαστεριανού, κερδίζοντας με 3-1.

Η ήττα από την Τσέλσι με 1-0 ήταν… τιμητική για τον ΠΑΟΚ που είχε στο μυαλό του το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Με τον Φινλανδό Γκεστράνιους να σφυρίζει, ο Δικέφαλος με δυο γκολάρες του Πρίγιοβιτς βάζει… από κάτω την Ένωση και μια εβδομάδα αργότερα παίρνει διπλό τέραστιας σημασίας στο «Καραϊσκάκης» με το αυτογκόλ του Βούκοβιτς.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Το ντέρμπι στο Χαριλάου που «βάφτηκε» Ασπρόμαυρο και οι εξελίξεις για το γήπεδο

Εν μέσω δαιμονιώδους φόρμας ο μήνας αρχίζει με το παιχνίδι στην Λευκορωσία με την ΜΠΑΤΕ, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 4-1, ενώ μετά την διακοπή του πρωταθλήματος υπάρχει το τοπικό ντέρμπι με τον Άρη.

Μια ακόμα απόδειξη χαρακτήρα για τον Δικέφαλο, το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω στο σκορ από νωρίς, αλλά παίρνει την νίκη με τα δυο γκολ του Πρίγιοβιτς, έχοντας και την αμέριστη βοήθεια του Πασχαλάκη που απόκρουσε το πέναλτι του Γιουνές.

Η ήττα από την Βίντι με 2-0 εντός Τούμπας, έδειξε ότι η συνέχεια στην Ευρώπη δεν είναι εύκολη, ενω στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό κατάφερε να κερδίσει, κάνοντας την καλύτερη του εμφάνιση μέχρι τότε εντός συνόρων.

Εντός του Οκτώβρη οι εξελίξεις με το γήπεδο είναι ραγδαίες, αφού περνάει από την Βουλή το νομοσχέδιο και πλέον όλα εξαρτώνται από τις ενέργειες του ΠΑΟΚ και τις επιτροπές που συστήθηκαν από τον Δήμο και την Περιφέρεια.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Η πρώτη ισοπαλία, η ήττα από τη Βίντι και το +8 από τον Ολυμπιακό

Η πρώτη απώλεια βαθμών έρχεται στο ντέρμπι βάσει βαθμολογίας παιχνίδι, απέναντι στον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Το τελικό 1-1 ήρθε μετά από πολύ μεγάλες χαμένες ευκαιρίες στο δεύτερο μέρος και ένα καθαρό πέναλτι που δεν δόθηκε από τον Τζήλο σε ανατροπή του Καντουρί από τον Ρισβάνη. Η ήττα στην Ουγγαρία από την Βίντι, έφεραν τον ΠΑΟΚ με το ένα πόδι εκτός Γιουρόπα Λιγκ, στην χειρότερη εμφάνιση του 2018 και το αποτέλεσμα αυτό έφερε δυσαρέσκεια στον Ιβάν Σαββίδη, που είδε από κοντά την κακή απόδοση όλων.

Οι νίκες με Παναιτωλικό και Ξάνθη ήρθαν με τρόπο άκρως επαγγελματικό αλλά τα τρίποντα διατήρησαν τον ΠΑΟΚ στο +8 από τον Ολυμπιακό, ενώ στο Κύπελλο ο Πόντους Βέρνμπλουμ γλίτωσαν τον Δικέφαλο από ανέλπιστη γκέλα κόντρα στον Εργοτέλη.

Το 4-0 από την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ», ήταν κάτι φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Χατσερίδης αποβλήθηκε μόλις στο 7ο λεπτό του αγώνα…

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Το βαρίδιο που λεγόταν Ευρώπη

Ανάμεικτα συναισθήματα για τον ΠΑΟΚ στον τελευταίο μήνα του χρόνου. Από την μια ο αποκλεισμός από την Ευρώπη με μια «κακή» ήττα από την ΜΠΑΤΕ με 3-1 σκορ, αλλά από την άλλη ο «καλπασμός» στην πρώτη θέση και το κλείσιμο του πρώτου «κύκλου» αγώνων για την Super League στο πρωτάθλημα με το εντυπωσιακό 13-1-0.

Το γκολ του Βαρέλα έδωσε την λύση στην Λαμία, ενώ ο Άκπομ λύτρωσε τον ΠΑΟΚ απέναντι στην Λάρισα, που προηγήθηκε με 1-0 στην Τούμπα, λίγες ώρες μετά την νέα γκέλα του Ολυμπιακού στην Ξάνθη. Σίγουρα ένα παιχνίδι που στο τέλος της σεζόν θα θεωρείται εφαλτήριο, είναι αυτό στην Λιβαδειά. Οι Ασπρόμαυροι μετά το κάζο απέναντι στην ΜΠΑΤΕ, κέρδισαν τον Λεβαδειακό και έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο το 2018.

Ο ΠΑΟΚ κλεινει το 2018 σίγουρα με πρόσημο θετικό, αφού μέσα σε 365 μέρες πήρε το Κύπελλο, πήρε το πρωτάθλημα στους αγωνιστικούς χώρους και στο τρέχον πρωτάθλημα στο +8 από τον Ολυμπιακό, περιμένοντας τον σε 1,5 μήνα στην Τούμπα. Στοίχημα για όλους στον ΠΑΟΚ στο τέλος του 2019 να είναι ακόμα πιο ψηλά σε όλους τους τομείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ