Οι αθλητικές στιγμές που σημάδεψαν το 2018 (pics)

Οι αθλητικές στιγμές που σημάδεψαν το 2018 (pics)

Από τη Ρεάλ στην... ΑΕΚ και από τον Λευτέρη Πετρούνια στον Λούκα Μόντριτς. Το 2018 που φεύγει μας άφησε με πλούσιες αναμνήσεις και δυνατές συγκινήσεις, με αρκετό μάλιστα ελληνικό χρώμα.

Ξεχωριστή χρονιά το 2018 από αθλητικής άποψης. Όπως ξεχωριστή είναι κάθε χρονιά που περιλαμβάνει την διοργάνωση ενός Μουντιάλ, της μεγαλύτερης, λαοφιλέστερης και σημαντικότερης (μαζί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες), αθλητικής διοργάνωσης στον πλανήτη. Μια διοργάνωση που κατέκτησε η Γαλλία μετά από 20 χρόνια και το μακρινό 1998.

Σε… μικρότερη κλίμακα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την απόλυτη κυρίαρχο στην Ευρώπη, Ρεάλ Μαδρίτης που στέφθηκε πρωταθλήτρια σε ποδόσφαιρο (Champions League) και μπάσκετ (Euroleague), την ΑΕΚ που επέστρεψε εκκωφαντικά στην αφρόκρεμα με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Superleague στο ποδόσφαιρο και του Basketball Champions League αλλά και του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ, αλλά και τους… υπερπρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς που χτίζουν τη δικιά τους ηγεμονία στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Τέλος σε ατομικό επίπεδο δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο next best thing του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Κιλιάν Μπαπέ, την αναγνώριση μέσω της Χρυσής Μπάλας στη συγκλονιστική χρονιά του Λούκα Μόντριτς και στον ΛεΜπρον Τζέιμς που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά στο NBA. Όσο για τα καθ’ ημάς; Τρία ονόματα συγκρατήστε. Λευτέρης Πετρούνιας, Γιάννης Αντετοκούνμπο, Στέφανος Τσιτσιπάς…

Allez les Bleus και η Γαλλία πρωταθλήτρια κόσμου

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη… Σε ένα Μουντιάλ που είχε απογοητεύσεις (Γερμανία. Αργεντινή), τεράστιες επιστροφές (Αγγλία) και ξέφρενη πορεία ενός αουτσάιντερ (Κροατία), η Γαλλία παρουσίασε μια από τις πιο ολοκληρωμένες ομάδες των τελευταίων διοργανώσεων. Βάθος (δύο παίκτες σε κάθε θέση), απίστευτη ποιότητα, παίκτες ηγέτες και ο παίκτης αποκάλυψη που θα κυριαρχήσει την επόμενη δεκαπενταετία (Κιλιάν Μπαπέ). Όλα αυτά δεμένα με την τεχνική καθοδήγηση του Ντιντιέ Ντεσάμπ ο οποίος κατέκτησε το Μουντιάλ το 1998 ως παίκτης και 20 χρόνια αργότερα ως προπονητής.

Ρεάλ Μαδρίτης… über alles

Μοναδικό το επίτευγμα της Ρεάλ Μαδρίτης, που μέσα σε μια εβδομάδα του Μαΐου κατάφερε κάτι το μοναδικό. Να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Την αρχή έκαναν οι μπασκετικοί. Οι Μερένχες είχαν μια πλήρης ομάδα που κατάφερε να πορευθεί μέχρι τα playoffs χωρίς τον ηγέτη τους, Σέρχιο Γιουλ.

Ο Ντόντσιτς έκανε το step up και έδειξε γιατί θεωρείται ο νέος Νοβίτσκι, ο Γιούλ επέστρεψε την πιο κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν το Final 4 και τελικά η Ρεάλ Μαδρίτης του Πάμπλο Λάσο επικράτησε στον Τελικό επί της Φενέρ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και κατέκτησε το 10 τρόπαιο της Ιστορίας της, στις 20 Μαΐου.

 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 του μηνός, η ποδοσφαιρική Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε κάτι ασύλληπτο. Να κατακτήσει το τρίτο σερί Champions League και το τέταρτο σε πέντε χρόνια. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, από… υπηρεσιακός προπονητής ενέπνευσε τους αστέρες της Ρεάλ, παρουσίασε μια καλολαδωμένη ποδοσφαιρική μηχανή και βασιζόμενη σε παίκτες όπως ο ποιοτικός Μαρσέλο, ο δυναμικός Ράμος, ο… εγκέφαλος Μόντριτς και ο «κορυφαίος» Ρονάλντο, κατάφεραν να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Εκεί, στο Ολιμπίνσκι του Κιέβου περίμενε η φοβερή και τρομερή Λίβερπουλ που όμως υποκλίθηκε στην ανωτερότητα της Βασίλισσας η οποία κατέκτησε και πάλι την κούπα με τα αυτιά στο κύκνειο άσμα του Πορτογάλου σούπερ σταρ στη Μαδρίτη.

Η ΑΕΚ που… ήρθε για να μείνει

Το 2018 είχαμε την επιστροφή της ΑΕΚ στην αφρόκρεμα της αθλητικής επικαιρότητας, ένα γεγονός που είχε ανάγκη ο ελληνικός αθλητισμός. Το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ της Ένωσης που έφτασε στην κορύφωσή του αθλητικά (αφήνομε το γηπεδικό εκτός κουβέντας). Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, άφησε πίσω της τον εφιάλτη του υποβιβασμού «καθάρισε» από τα οικονομικά βαρίδια και το 2018 έμελλε να είναι η χρονιά της επιστροφής στην κορυφή της Ελλάδας κατακτώντας το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1993-1994, πορεία που μετέπειτα επιβραβεύτηκε με την είσοδο στους Ομίλους του Champions League.

Στο μπάσκετ είχαμε και εκεί τη ραγδαία άνοδο της ΑΕΚ που έδειξε ότι υπό την ηγεσία και την οικονομική στήριξη του Μάκη Αγγελόπουλου, βρίσκεται κοντά στο να σπάσει κάποια στιγμή το δίπολο των αιώνιων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Την πρόοδο αυτή επιβεβαιώνει η ΑΕΚ με την επιστροφή στους τίτλους, το οξυγόνο των μεγάλων ομάδων. Η Ένωση απέκλεισε τον Παναθηναϊκό και τον τελικό νίκησε τον Ολυμπιακό για να κατακτήσει το 4ο Κύπελλο Ελλάδος στην Ιστορία της. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, μιας και τον Μάιο οι παίκτες της ΑΕΚ θριάμβευσαν στη νεοσύστατη και δεύτερη τη τάξει μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη, το Basketball Champions League. Σε ένα Final 4 που έγινε στο ΟΑΚΑ η Ένωση των Ντράγκαν και Ντούσαν Σάκοτα θριάμβευσε και κατέκτησε τον Τίτλο σε ένα… ονειρικό 2018 για τους Ενωσίτες.

Και πως να χάσουν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς

Πλέον μπορούμε να μιλάμε για μια μπασκετική δυναστεία στα ξεκινήματα της. Ο Στιβ Κερ έχει φτιάξει μια ομάδα η οποία τα τελευταία 4 χρόνια έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και μοιάζει να μην έχει αντίπαλο. Ειδικά όταν οι παίκτες του Γκόλντεν Στέιτ μπαίνουν σε playoffs mode, είναι απολαυστικοί. Συνδυάζουν πηγαίο μπασκετικό ταλέντο και φονικούς εκτελεστές από τα 7.25μ (Κάρι, Τόμπσον), clutch παίκτες όπως ο Ντουράντ και αμυντικούς εξολοθρευτές όπως οι Ιγκουοντάλα και Γκριν. Η σκούπα επί των μόνιμων αντιπάλων τους, Κλίβελαντ Καβαλίερς ήταν… αναμενόμενη και ανάγκασε μάλιστα τον ΛεΜπρόν Τζέιμς να πάει στο πολύ πιο λαμπερό και μπασκετικό Λος Άντζελες για να ηγηθεί της πορείας των Λέικερς προς την κορυφή και την αποκαθήλωση της από αυτήν των Splash Brothers και της «συμμορίας» τους.

Το Χρυσό «Παιδί του Πολέμου» και το νέο… φαινόμενο

Μέσα στο 2018, έσπασε και το ακλόνητο επί μια δεκαετία δίδυμο της Χρυσής Μπάλας, Μέσι-Ρονάλντο. Οι δυο τους εναλλάσσονταν στην κορυφή έχοντας αμφότεροι από 5 κατακτήσεις του εν λόγω βραβείου. Φέτος όμως ήταν η χρονιά του Λούκα Μόντριτς. Στα 33 του ήταν ο ηγέτης και ιθύνων νους στις ομάδες που αγωνίστηκε. Συνέβαλε καθοριστικά στην κατάκτηση του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης και ήταν απλά συγκλονιστικός οδηγώντας την πατρίδα του, Κροατία, μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας όπου έχασε από τη Γαλλία.

Από κοντά και ο 20χρονος Κιλιάν Μπαπέ. Ο νεαρός Γάλλος ήταν η αποκάλυψη της χρονιάς, κάνοντας το «μπαμ» και αυτός στο Μουντιάλ με τους Τρικολόρ. Ψηλός, δυνατός, απίστευτα ταχύς με καλή ντρίπλα και καλά τελειώματα. Τα νούμερά του τρομάζουν και το γαλλικό πρωτάθλημα, ακόμα και αν αγωνίζεται στη Παρί σεν Ζερμέν, ήδη φαντάζει μικρή… σκηνή για το ασυγκράτητο ταλέντο ενός νεαρού που δίκαια θεωρείται από ειδικούς και μη ο διάδοχος των Μέσι και Ρονάλντο.

Ο Άρχοντας των Κρίκων, ο Τσιτσιφάστ και ο Greek Freak

Και πάμε τώρα και στην ελληνική εκπροσώπηση, που ξεπέρασε κατά πολύ τα στενά όρια της χώρας μας μιας και οι τρεις αθλητές που θα αναφέρουμε απολαμβάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Ο Λευτέρης Πετρούνιας στις 2 Νοεμβρίου 2018 κατέκτησε το Χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ντόχα, παρά το πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο του. Έγινε έτσι ο πολυνίκης Έλληνας στη διοργάνωση με τρία Χρυσά αλλά και ένας από τους τρεις μόλις αθλητές στην Ιστορία της ενόργανης που έχει κατακτήσει τρία Χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση. Τρέχει παράλληλα ένα εντυπωσιακό αήττητο σερί 2,5 χρόνων έχοντας κάνει το 9/9 σε όποιον αγώνα έχει συμμετάσχει.

Από την άλλη ο Τσιτσιπάς, κατά το 2018 είχε τη χρονιά της εκτόξευσής του. Αντιμετώπισε και νίκησε του κορυφαίους, έφτασε σε δύο τελικούς και πλέον είναι… μόνιμος στο top 20 της λίστας με τους καλύτερους του κόσμου (No.15 αυτόν τον καιρό). Το γεγονός ότι είναι μόλις 20 χρονών, το κορμί, η ωριμότητά του και η τεχνική των χτυπημάτων του, έχουν αναγκάσει την παγκόσμια κοινότητα του τένις να ασχοληθεί σοβαρά με το νέο μεγάλο ταλέντο του χώρου, με τον Στέφανο Τσιτσιπά να έχει βάλει πλέον το τένις σε κάθε ελληνικό σπίτι…

 

Και αφήνουμε για κλείσιμο τον δικό μας, Greek Freak. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην 6η του χρονιά στη Λίγκα δείχνει καλύτερος, ταχύτερος, δυνατότερος και πιο… τρομακτικός από ποτέ. Οδηγεί τους Μιλγουόκι Μπακς στην κορυφή του ΝΒΑ με το καλύτερο ρεκόρ ως ώρας και έχει κάνει την περσινή επιλογή του στη βασική 5άδα του All Star4 Game να μοιάζει φέτος δεδομένη. Είναι χαρακτηριστικός πως οι «ψίθυροι» που ανέφεραν το όνομά του της περσινή σεζόν ως διεκδικητή του τίτλου του MVP, φέτος έχουν γίνει… φωνές, μιας και η εξέλιξή του είναι τρομακτική και κάνει το Μιλγουόκι να μοιάζει μικρό για τις απίστευτες προοπτικές που έχει.

Η ερυθρόλευκη κυριαρχία του Ολυμπιακού

Για τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην εποποιία του Ολυμπιακού στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με το 2018 να είναι πραγματικά μαγικό και τους ερυθρόλευκους να συλλέγουν 27 τίτλους σε όλα τα αθλήματα με τις κατακτήσεις των ευρωπαϊκών τροπαίων από τη γυναικεία ομάδα βόλεϊ και την ανδρική ομάδα πόλο του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού να είναι τα πιο λαμπερά πετράδια στο στέμμα του… πρωταθλητή σε όλα τα σπορ Ολυμπιακού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ