Ζιλ Ντίας: Καλλιτέχνης, αναζητά πηγή έμπνευσης

Ζιλ Ντίας: Καλλιτέχνης, αναζητά πηγή έμπνευσης

Ο Κιλιάν Μπαπέ του έχει βγάλει το καπέλο, στην Πορτογαλία είχαν μαγευτεί από το ταλέντο του, στο Νότιγχαμ είδαν στο πρόσωπό του τον δικό τους «Ντιόγκο Ζότα». Ο Ολυμπιακός φέρνει τον Ζιλ Ντίας, για να ξεδιπλώσει το σπουδαίο ταλέντο του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος. Δεν θέλει έναν παίκτη απλά για να κλείσει το ρόστερ. Θέλει έναν ποδοσφαιριστή με χαρακτηριστικά που εκλείπουν από το υπάρχον και τα έχει βρει στο πρόσωπο του 22χρονου διεθνή με όλες τις «μικρές» ομάδες της Πορτογαλίας Ζιλ Μπαστιάο Ντίας. Με παραστάσεις από Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία. Ο Ντίας είναι ένας καλλιτέχνης, που αναζητά την δική του πηγή έμπνευσης. Και ο Ολυμπιακός θα του την προσφέρει. Άλλωστε ο Πειραιάς προσφέρει άπλετες ομορφιές για να εμπνεύσουν έναν βιρτουόζο της τέχνης του ποδοσφαίρου, όπως ο 22χρονος Πορτογάλος.

Πριν από περίπου τρία χρόνια, τη σεζόν 2016/2017, τη δεύτερη του Κιλιάν Μπαπέ στη Μονακό, ο «Γολγοθάς» των δανεισμών είχε ξεκινήσει για τον Ντίας με προορισμό του τότε την Ρίο Άβε. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν πια, είχε κάνει ειδική μνεία στον Πορτογάλο άσο μιλώντας για έναν παίκτη που μελλοντικά θα γίνει πολύ συζήτηση γύρω από το όνομά του! Την ίδια χρονιά, σε μια εντός έδρας επικράτηση της Ρίο Άβε επί της Μπελενένσες (2-0), ο Ντίας είχε σκοράρει ένα τέρμα εξαιρετικής ομορφιάς, εκκινώντας από το κέντρο και προσπερνώντας 2-3 αντιπάλους του μέχρι να φτάσει στην εστία, «αναγκάζοντας» τον Τύπο της Πορτογαλίας να προβεί σε αναφορές στον Ντιέγκο Μαραντόνα και στο «γκολ του αιώνα»!

Βέβαια, στην μέχρι τώρα καριέρα του ο 22χρονος εξτρέμ δεν έχει «δέσει» σε κάποια ομάδα. Δεν έχει φτάσει ακόμα τα στάνταρ για τα οποία ανέκαθεν τον προόριζαν. Όμως κάθε άλλο παρά απαρατήρητος περνά. Ο γεννημένος στην πόλη Ναζαρέ της Πορτογαλίας τον Σεπτέμβριο του 1996 υψηλόσωμος άσος (1,83), στα πρώτα του βήματα στον ποδοσφαιρικό χάρτη, πέρασε από διάφορους συλλόγους, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και της Μπράγκα. Το 2014 έπαιξε το πρώτο του παιχνίδι ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, με την δεύτερη ομάδα της Μπράγκα με την οποία μέτρησε συνολικά δύο συμμετοχές, πριν μετακομίσει τον Ιανουάριο του 2015 στη Μονακό έναντι 5 εκατομμυρίων.

Το 2016 επέστρεψε στην πατρίδα του για λογαριασμό της Βαρζίμ με την οποία αγωνίστηκε 15 φορές (όλες ως βασικός), πέτυχε 6 γκολ και μοίρασε 1 ασίστ αγωνιζόμενος κυρίως ως δεύτερος επιθετικός. Το 2016/17 ανέβηκε στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας, όταν πάλι υπό τη μορφή δανεισμού, αποκτήθηκε από τη Ρίο Άβε. Εκεί πήρε χρόνο συμμετοχής σε 39 παιχνίδια, (στα 35 ως βασικός). Αγωνίστηκε ως «10αρι», πριν μεταβεί στη δεξιά πτέρυγα. Πέτυχε 8 γκολ και μοίρασε 7 ασίστ και το «ταξίδι» συνεχίστηκε…

Σειρά είχε το ιταλικό πρωτάθλημα και Φιορεντίνα, τον Αύγουστο του 2017. Από τους Βιόλα αποκτήθηκε ως δανεικός με οψιόν αγοράς ύψους 20 εκατομμυρίων. Πραγματοποίησε 28 συμμετοχές, 9 ως βασικός. Σκόραρε 2 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ σε μία σεζόν που μπορεί να μην κρίθηκε άκρως επιτυχημένη, αλλά είδε την χρηματιστηριακή του αξία να ανέρχεται στα 17,5 εκατομμύρια και τον οδήγησε σε ακόμα έναν δανεισμό, στη Νότιγχαμ Φόρεστ αυτή τη φορά. Οι φίλοι της ομάδας του Νότιγχαμ είδαν αρχικά την έλευσή του με δισταγμό. Οι εμφανίσεις του όμως κατά τη διάρκειας της προετοιμασίας και τα γκολ του κόντρα στη Μάλαγα και τη Μπόρνμουθ τους έδωσαν τις απαντήσεις που ζητούσαν.

https://twitter.com/harrygbm/status/1023224927091142656?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1023224927091142656&ref_url=https%3A%2F%2Ftbrfootball.com%2Fdias-bournemouth-twitter-reaction%2F

https://twitter.com/LStaniforth92/status/1023223538143178753?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1023223538143178753&ref_url=https%3A%2F%2Ftbrfootball.com%2Fdias-bournemouth-twitter-reaction%2F

Φέτος στη Νότιγχαμ έχει συνολικά 23 συμμετοχές σε ένα πρωτάθλημα «μεγάλης ταχύτητας» και σε μία ομάδα που κυνηγάει μία από τις θέσεις των πλέι οφ ανόδου. Στο «βιογραφικό» του πρόσθεσε επίσης και τρεις συμμετοχές στην Εθνική Ελπίδων της Πορτογαλίας, για τα προκριματικά του Euro U-19 2019. Ο 22χρονος Πορτογάλος εξτρέμ όμως αγνοείται εδώ και ένα μήνα από την ενδεκάδα της ομάδας.

Πολλοί αποδίδουν τον παραγκωνισμό του στο στιλ παιχνιδιού που επέλεγε ο μέχρι πρότινος τεχνικός της ομάδας Άιτορ Καράνκα. Η ιστορία που τον ακολουθεί στο Νησί έχει περίπου ως εξής.  O Ζόρζε Μέντες έδωσε στη Νότιγχαμ πρόσβαση σε παίκτες που ποτέ δεν θα είχαν ονειρευτεί αλλιώς. Ο Ντίας πήγε στη Νότιγχαμ για να γίνει ο δικός της Ντιόγο Ζότα, δηλαδή ένα μεγάλο ταλέντο πάνω στον οποίο θα μπορούσε να στηθεί ολόκληρη εκστρατεία ανόδου. Γιατί δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που μόνος του ανέπτυξε στην προετοιμασία; Το στυλ παιχνιδιού του Καράνκα δεν τον βοήθησε καθόλου. Η ρεαλιστική του προσέγγιση δεν θα επέτρεπε ποτέ στον Ντίας να εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο που το έκανε ο Ζότα στο Μολινό! Ο Ντίας έχει το ταλέντο, αλλά ο Καράνκα δεν κατάφερε ποτέ να το ξεκλειδώσει.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο αναλυτή ποδοσφαίρου, Alex Goncalves, ο Ντίας είναι ένας παίκτης με ταχύτητα, ταλέντο και ικανότητα να περάσει τον αντίπαλό του στο ένα εναντίον ενός. Μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση της επίθεσης, στα άκρα, και ως «10αρι», ενώ είναι πολύ συνεπής και στα ανασταλτικά του καθήκοντα. Το αρνητικό που σημειώνεται είναι το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη πετύχει το επιθυμητό επίπεδο συνέπειας στο παιχνίδι του. Αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι από το 2015 όταν και τον απέκτησε η Μονακό μέχρι σήμερα, έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες, σε τρία εντελώς ανόμοια πρωταθλήματα (πορτογαλικό, Serie A, Championship).

Ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς ίσως είναι αυτό που ψάχνει και αντίστροφα… Σίγουρα, πάντως, αυτή η συνύπαρξη, μόνο κερδισμένους μπορεί να τους βγάλει. Και τους δύο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ