Πέρο Άντιτς: Ο εκπρόσωπος του ερυθρόλευκου λαού στα παρκέ

Πέρο Άντιτς: Ο εκπρόσωπος του ερυθρόλευκου λαού στα παρκέ

Θα μπορούσες να τον βρεις στην κερκίδα, ανάμεσα σε ερυθρόλευκα κορμιά να ταλαιπωρεί τις φωνητικές του χορδές, τραγουδώντας για τα χρώματα που αγάπησε από μικρός. Ο Πέρο Άντιτς, είναι ο απεσταλμένος του ερυθρόλευκου λαού στα παρκέ και τη Δευτέρα (28/01) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση...

Δεν ήταν ο πιο αθλητικός, ο πιο γρήγορος, ο πιο ταλαντούχος άσος που πέρασε από τα ελληνικά (και μη) παρκέ. Πολλές φορές έγινε το κεντρικό πρόσωπο ενός αγώνα όχι για αμιγώς αθλητικούς λόγους. Έντονη προσωπικότητα ο Πέρο Άντιτς, κι όπως συμβαίνει συνήθως με τους παίκτες με έντονη προσωπικότητα αγαπήθηκε και μισήθηκε έντονα. Η ψυχή του υπερέβαινε κάποιες φορές της δυνατότητές του, αλλά κι αυτό έχει… ειδικό βάρος στις αναμνήσεις των οπαδών και για τον Άντιτς η «κερκίδα» ήταν πάντα σημαντικός παράγοντας για κάθε του απόφαση. Στις συνεντεύξεις του ανά καιρούς αναφέρεται στον κόσμο του Ερυθρού Αστέρα, σε εκείνον του Ολυμπιακού.

Ορόσημο οι οπαδοί και η αγάπη τους για τη ζωή του εντός παρκέ. Όταν γράψει και το τελευταίο κεφάλαιο, την τελευταία σελίδα, στο βιβλίο της καριέρας του θα δείτε, πάλι στον κόσμο θα αναφερθεί. «Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα, του Ολυμπιακού και της Φενέρ είναι μέσα στην καρδιά μου. Νιώθω τα συναισθήματά τους στη διάρκεια του αγώνα, την στήριξή τους, τα πάντα». Κάπου ανάμεσα στα τατουάζ που έχει «ζωγραφίσει» στο κορμί του, βρίσκεται κι ένα «Θύρα 7» κατακόκκινο.

ΚΑΙ για αυτό, ένας εκ των αγαπημένων του κόσμου του Ολυμπιακού λοιπόν. Σε ηλικία 36 ετών ο Πέρο αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Θα διοργανώσει ένα τελευταίο ματς στην ΠΓΔΜ εκεί που λέγεται πως θα δώσουν το παρών οι Λούκα Ντόντσιτς, Αλ Χόρφορντ και Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Μερικοί από τους φίλους που έκανε όσα χρόνια αγωνίστηκε. Κάποια δηλαδή από τα μεγαλύτερά του παράσημα. Τα πρόσωπα εντός κι εκτός παρκέ. Αυτά είναι τα «τρόπαιά» του.

«Έφυγα στα 16 μου και δεν γύρισα ξανά πίσω. Είπα «τώρα θα κάνω τα πάντα μόνος μου»», ανέφερε σε συνέντευξή του στην Euroleague πριν από μερικούς μήνες. Πράγματι, ο Άντιτς γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1982 στα Σκόπια, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ραμποντνίσκι Σκοπίων κι έκτοτε αγωνίστηκε για 11 διαφορετικούς συλλόγους.

Το 2001 ήρθε στη χώρα μας και φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ μέχρι το 2005. «Η ΑΕΚ μου πρόσφερε μία τετραετή συμφωνία, έπειτα κερδίσαμε το πρωτάθλημα και με την βοήθεια όλων των προπονητών, έγινα αυτός που είμαι». Ακολούθησε ο Ερυθρός Αστέρας (2005-2007), η Ακαντέμικ Σόφιας (2007-08), η Λοκομοτίβ Ροστόφ (2008-09), η Λοκομοτίβ Κουμπάν (2009), η Ακαντέμικ Σόφιας (2010), η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης (2010-11)…

Στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Με τους Ερυθρόλευκους κατέκτησε δύο φορές την κορυφή της Ευρώπης (2012, 2013) κι έπειτα έκανε το μεγάλο ταξίδι, αυτό που ονειρεύεται κάθε μπασκετμπολίστας. Άφησε την Γηραιά Ήπειρο και δοκίμασε την τύχη του στο NBA. Αγωνίστηκε με τη φανέλα των Ατλάντα Χοκς, έχοντας 135 συμμετοχές.Το 2015 επέστρεψε στην Ευρώπη και τη Φενέρμπαχτσε με την οποία σήκωσε ακόμα μία Ευρωλίγκα, ενώ το 2017 επέστρεψε στον Ερυθρό Αστέρα ή αλλιώς στο «σπίτι» του, επιλέγοντας πάλι με βάση την καρδιά.

«Η διοίκηση της Φενέρμπαχτσε, ήθελε την καλύτερη λύση για εμένα. Είχα ένα εγγυημένο συμβόλαιο, αλλά παράλληλα και ένα δίλημμα. Να μείνω σε ένα πλούσιο συμβόλαιο η να παίζω περισσότερο και να είμαι χαρούμενος κάπου αλλού. Προτίμησα την χαρά του παιχνιδιού από τα λεφτά. Όταν μου παρουσιάστηκε η δυνατότητα να παίξω στον Ερυθρό Αστέρα, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Θα μπορούσα να είχα κάνει μία καλύτερη οικονομικά συμφωνία, με άλλη ομάδα σε επίπεδο Ευρωλίγκας, αλλά πάντα ήθελα να αγωνιστώ και να επιστρέψω στον Ερυθρό Αστέρα. Επέστρεψα σπίτι μου».

Το 2014, όσο βρισκόταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η Euroleague κινούνταν σε ρυθμούς Ερυθρού Αστέρα – Ολυμπιακού, με τους Σέρβους να υποδέχονται τους Πειραιώτες στην Kombank Arena. Ο Άντιτς τότε έλεγε, «Η σύγκριση δεν έχει καμία σημασία! Οι φίλαθλοι και των δυο ομάδων είναι απίστευτοι, αγαπούν την ομάδα περισσότερο από τον εαυτό τους. Δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνεις ή να επιλέξεις κάποιον από τους δυο. Τους αγαπώ εξίσου! Δεν μπορείς να χωρίσεις την αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια»…

Τώρα θα μπορεί να πάρει θέση, εκτός παρκέ, στην κερκίδα. Να επιστρέψει εκεί από όπου εστάλη. Δεν θα χαϊδεύει πια την μπάλα, αλλά θα μπορεί να φωνάξει λιγότερο ένοχα, να αντιδράσει περισσότερο παθιασμένα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ