Ανάλυση: Που θα κριθεί το αποψινό Παναθηναϊκός-Εφές (pic/vid)

Ανάλυση: Που θα κριθεί το αποψινό Παναθηναϊκός-Εφές (pic/vid)

To «10» αναλύει την πολύ σημαντική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Εφές Αναντολού και τονίζει τα σημεία κλειδιά που πρέπει να προσέξουν οι πράσινοι για να πάρουν τη νίκη.

Απόψε το βράδυ ο Παναθηναϊκός παίζει κυριολεκτικά τα ρέστα του για την υπόθεση της οκτάδας. Με νίκη διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες του για πρόκριση στα playoffs της Ευρωλίγκας. Βέβαια χθες η κατάσταση περιπλέχθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από την επικράτηση της Bayern – παρόλα αυτά άπαντες στο σύλλογο πρέπει να έχουν στραμμένη την προσοχή τους, αποκλειστικά στις δικές τους υποχρεώσεις. Οι υπολογισμοί μπορούν να περιμένουν.

Η ελληνική ομάδα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής. Δυστυχώς δεν κατάφερε να αποδράσει με το ροζ φύλλο σε κανένα από τα τρία συνεχόμενα ταξίδια των προηγούμενων αγωνιστικών – επομένως το σημερινό παιχνίδι αποκτά ένα χαρακτήρα επιβίωσης. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες εντός έδρας απώλειες και εφόσον το Τριφύλλι δεν έχει αποκλειστεί ακόμη, οφείλει να παλέψει μέχρι τέλους ώστε να υλοποιήσει τους στόχους του.

Αντίπαλος είναι η εξαιρετική Εφές, η οποία διανύει ίσως την καλύτερη σεζόν των τελευταίων ετών. Νομίζω πως δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε, πως μέχρι στιγμής αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Ο οργανισμός φέτος επέλεξε ένα αρκετά διαφορετικό τρόπο δόμησης του ρόστερ, εγκαταλείποντας τις σπατάλες σε πανάκριβους Αμερικανούς με δυσκολίες προσαρμογής στο ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις αποφάσεις του front office, καθώς η αρμάδα του Αταμάν στρογγυλοκάθεται στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και έχει κάθε λόγο να φιλοδοξεί για τη συνέχεια.

Οι Τούρκοι παίζουν καταπληκτικό μπάσκετ. Διαθέτουν την δεύτερη καλύτερη επίθεση και την τέταρτη αποτελεσματικότερη άμυνα της λίγκας – σκοράρουν κατά μέσο όρο 108,7 πόντους ανά 100 κατοχές, ενώ δέχονται μόλις 97,1. Το συνολικό net rating = 11,6 του συλλόγου (η διαφορά άμυνας/επίθεσης) τον κατατάσσει τρίτο, πίσω μόνο από το δίδυμο Real/Φενέρ. Επιπλέον υπολείπεται μόνο της Φενέρ, στους βασικούς στατιστικούς δείκτες που σχετίζονται με την επίθεση. Τοποθετείται στη δεύτερη θέση τόσο στο efg% = 61,1% (σταθμισμένη ευστοχία), όσο και στο TS% = 63,9%.

Επίσης η Εφές είναι η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας στο τρίποντο – σουτάρει με το αδιανόητο 42,9% σε 23 προσπάθειες ανά αγώνα. Τρομερές επιδόσεις για ένα σύλλογο που σχεδόν κανείς δεν υπολόγιζε σοβαρά.

Όλα αυτά αποτυπώνονται στο παρακάτω shot chart που δημοσίευσε η ιστοσελίδα StatsLi. Όπως καταλαβαίνεται, η αναμέτρηση περιέχει υψηλό βαθμό δυσκολίας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, μια ενδεχόμενη νίκη του Παναθηναϊκού θα βασίζεται υποχρεωτικά στον άξονα της άμυνας.

Η απόδοση των Πρασίνων στα μετόπισθεν θα κρίνει τα πάντα και πρέπει τουλάχιστον να προσεγγίσει, την αντίστοιχη της αναμέτρησης κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Απαιτείται αδιάκοπη συγκέντρωση και υψηλή αμυντική ένταση, ώστε οι γηπεδούχοι να κατορθώσουν να διαταράξουν τον ρυθμό της Εφές, φέρνοντας έτσι το παιχνίδι στα μέτρα τους. Οι παίκτες του Rick Pitino οφείλουν να βάλουν τα χέρια τους δυνατά επάνω στην μπάλα, με σκοπό να απενεργοποιήσουν τα Hand offs που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι Τούρκοι και να ανακόψουν την επικοινωνία του χειριστή με την αδύνατη πλευρά. Ο Αταμάν δημιουργεί χώρους για την επίθεση της ομάδας του, πλαισιώνοντας τον εκάστοτε Center του με τέσσερις ικανότατους σουτέρ. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κορυφαία πεντάδα των φιλοξενούμενων από την πλευρά του plus/minus (=48), περιλαμβάνει τους Beaubois/Micic/Moerman/Simon γύρω από τον Dunston.

Το κακό βέβαια είναι πως ο Παναθηναϊκός δύσκολα θα αποφύγει τις αλλαγές στην άμυνα στον συγκεκριμένο αγώνα. Η Εφές αρέσκεται να χρησιμοποιεί ένα μεγάλο αριθμό από screens, με στόχο να απελευθερώσει τους δολοφονικούς σουτέρ της.

https://streamable.com/ipnoj

Για παράδειγμα εδώ ο Moerman στήνει ένα screen στον Micic, ο οποίος ανεβαίνει στην περιφέρεια και εκτελεί ένα Iverson cut, χρησιμοποιώντας ένα δεύτερο screen από τον Dunston. Στην συνέχεια ο Αμερικανός Center σκρινάρει ξανά τον Γάλλο που εκμεταλλεύεται την ολιγωρία του Μήτογλου και εφορμά προς το καλάθι. Αδιάκοπη κίνηση μακριά από την μπάλα και συνεχόμενα screens, έως ότου η άμυνα υποπέσει σε κάποιο λάθος (το βίντεο προέρχεται από το κανάλι του coach Καλογερόπουλου).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ