ΑΕΚ : Όταν η σφραγίδα στο διαβατήριο γράφει πρόκριση

ΑΕΚ : Όταν η σφραγίδα στο διαβατήριο γράφει πρόκριση

Η ΑΕΚ θα κυνηγήσει απόψε κόντρα στην Αούστρια Βιέννης την 21η πρόκρισή της μακριά από την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Πότε έγιναν οι υπόλοιπες 20.

Η ΑΕΚ θέλει να επιστρέψει από τη Βιέννη βάζοντας στη βαλίτσα της εκτός από όλα τα υπόλοιπα που έχει πάρει μαζί της σε αυτό το ταξίδι και την πρόκριση για τους «32» του Europa League. Πόσες άλλες τέτοιες σφραγίδες κουβαλάει το διαβατήριό της; 20. Άρα πάει για τη Νο21. Σημαδιακό!

Μιλάμε για τις φορές που η ΑΕΚ πήγε και πήρε την πρόκριση στην έδρα του αντιπάλου. Όπως θα χρειαστεί να κάνει τώρα κόντρα στην Αούστρια. Ανάμεσα σε αυτές τις 20 προκρίσεις, λοιπόν, δύο έχουν γίνει στην Αυστρία. Μία κόντρα στη Στουρμ Γκρατς και μία κόντρα στην Σάλτσμπουργκ. Ψάχνει την τρίτη και φαρμακερή.

Όπως ανάμεσα σε αυτές τις 20 προκρίσεις στην έδρα του αντιπάλου, υπάρχουν και κάποιες ιστορικές. Στην έδρα της Ακαντέμισκ το μακρινό 1968, που έφερε την πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδα στα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μία στην έδρα της Πόρτο, παρά την ήττα με 4-1, λόγω του 6-1(!) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Επίσης, οι τρεις προκρίσεις από τους πέντε συνολικά γύρους στην πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA την περίοδο 1976-1977 είχαν έρθει εκτός συνόρων. Υπάρχει η πρόκριση επί της Γκλάσκοου Ρέιντζερς με το γκολ – σταθμό του Σαβέβσκι. Η πρώτη, δηλαδή, πρόκριση ελληνικής ομάδας σε όμιλο Champions League.

Πάντως, να σημειωθεί ότι από όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, για πρώτη η ΑΕΚ θέλει να πάρει την πρόκριση μακριά από την έδρα της, σε ματς της μιας ευκαιρίας. Το έχει προσπαθήσει και στο παρελθόν, αλλά δεν τα είχε καταφέρει. Είχε κερδίσει, την περίοδο 2007-2008 εκτός έδρας την Μλάντα, αλλά εκείνη η νίκη είχε δώσει σχεδόν την πρόκριση. Αυτή εξασφαλίστηκε, τελικά, την επόμενη αγωνιστική του ομίλου Europa League.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις προκρίσεις της Ένωσης μακριά από την Ελλάδα. Θυμίζοντας και το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Ήταν 20, φιλοδοξεί στη Βιέννη να τις κάνει ένα νούμερο που πολύ της ταιριάζει. 21…

1968-69 – Κύπελλο πρωταθλητριών:
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Ζενές Ες 3-0
Ζενές Ες – ΑΕΚ 3-2: Η υπόθεση πρόκριση καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο. Με δύο γκολ του Βεντούρη (16′ και 33′), η Ένωση προηγήθηκε 1-2 και με το 3-0 του πρώτου αγώνα, απλά περίμενε το τελικό σφύριγμα. Η ήττα ήταν γλυκιά στην έδρα της ομάδας από το Λουξεμβούργο.
– Δεύτερος γύρος
ΑΕΚ – Ακαντέμισκ 0-0
Ακαντέμισκ – ΑΕΚ 0-2: Εκεί πλέον η ΑΕΚ πήρε το πρώτο της ευρωπαϊκό διπλό και μαζί την πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία ελληνικής ομάδας για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μετά το 0-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Ένωση επικράτησε στη Δανία με γκολ του Καραφέσκου στο 26′ και του Μίμη Παπαϊωάννου στο 81′.

1972-73 – Κύπελλο UEFA:
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Σαλγκοτάριαν 3-1
Σαλγκοτάριαν – ΑΕΚ 1-1: Μέχρι τώρα αυτά τα δύο ματς με την ΑΕΚ είναι οι μοναδικές παρουσίες της ουγγρικής ομάδας στην Ευρώπη. Το 3-1 στο πρώτο ματς έδινε το προβάδισμα στην ΑΕΚ, η οποία πάντως άφησε ανοιχτή την πρόκριση μέχρι το 87′, όταν ο Λάκης Νικολάου ισοφάρισε σε 1-1.

1976-77 – Κύπελλο UEFA:
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Ντιναμό Μόσχας 2-0
Ντιναμό Μόσχας – ΑΕΚ 2-1: Ήταν η πρώτη φορά σε εκείνη τη μυθική πορεία που η ΑΕΚ χρειάστηκε να υπερασπιστεί το 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στην πορεία, όπως θα δείτε, το έκανε άλλες δύο φορές. Στην έδρα της Ντιναμό, η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση με «χρυσό γκολ» του Τάσου στην παράταση. Δεν υπήρχε τότε ως όρος, αλλά έτσι ήταν, αφού ο ποδοσφαιριστής της Ένωσης σκόραρε στο 120′(!) με πέναλτι δίνοντας την πρόκριση. Το γκολ με το οποίο ξεκίνησε η ιστορία.
– Δεύτερος γύρος
ΑΕΚ – Ντέρμπι 2-0
Ντέρμπι – ΑΕΚ 2-3: Στην Αγγλία πλέον, γράφτηκε η ιστορία. Μέχρι πολύ πρόσφατα αυτή ήταν η μοναδική νίκη ελληνικής ομάδας στο Νησί. Και μάλιστα με το εντυπωσιακό 2-3, που ήρθε σε συνδυασμό με τη νίκη με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο Νικολούδης στο 64′ με φάουλ ισοφάρισε σε 1-1, ο Τάσος στο 77′ έκανε το 1-2, ο Βάγκνερ στο 84′ το 1-3. Η νίκη με 2-3 τότε, είχε βγάλει τους Έλληνες στους δρόμους.
– Τρίτος γύρος
ΑΕΚ – Ερυθρός Αστέρας 2-0
Ερυθρός Αστέρας – ΑΕΚ 3-1: Όλες οι προκρίσεις σε εκείνη την πορεία κρίθηκαν στην κόψη του ξυραφιού. Στο Βελιγράδι, που η ατμόσφαιρα ήταν καυτή, το ίδιο. Η ΑΕΚ πίστεψε ότι τα πάντα τελείωσαν όταν στο 25′ ο Βάγκνερ ισοφάρισε 1-1. Αλλά μέχρι το 32′ το σκορ είχε γίνει 3-1. Τα υπόλοιπα λεπτά μέχρι το τέλος ήταν «κόλαση». Η ΑΕΚ άντεξε και προκρίθηκε. Πότε; Σαν… αύριο, 8 Δεκεμβρίου 1976.

1978-79 – Κύπελλο πρωταθλητριών
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Πόρτο 6-1
Πόρτο – ΑΕΚ 4-1: Η ΑΕΚ είχε μείνει στο απίστευτο 6-1 της Νέας Φιλαδέλφειας επί των πρωταθλητών Πορτογαλίας. Στη ρεβάνς στην ουσία δεν κινδύνεψε με αποκλεισμό, αφού ο Μπάγεβιτς από το 32′ είχε κάνει το 0-1, ενώ μέχρι το 79′ το σκορ ήταν στο 1-1. Τα τρία γκολ στο τέλος απλώς χάλασαν κάποιες εντυπώσεις.

1992-93 – Champions League
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – ΑΠΟΕΛ 1-1
ΑΠΟΕΛ – ΑΕΚ 2-2: Εκείνη η πρόκριση είχε έρθει με δύο ισοπαλίες. Το 1-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς και τελικά η πρόκριση είχε έρθει στην Κύπρο. Η ΑΕΚ μάλιστα το δυσκόλεψε το πράγμα, διότι αν και προηγήθηκε 0-2 με γκολ του Σαμπανάτζοβιτς στο 31′ και του Αλεξανδρή στο 71′, στο 85′ είχε ισοφαριστεί σε 2-2 και τα τελευταία πέντε λεπτά ήταν πολύ πιεστικά.

1994-95 Champions League
– Προκριματικά ομίλων
ΑΕΚ – Ρέιντζερς 2-0
Ρέιντζερς – ΑΕΚ 0-1: Ιστορική βραδιά, μεγάλη νίκη, απίθανο ξέσπασμα. Η ΑΕΚ είχε νικήσει την ομάδα της Σκοτίας με 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με δύο γκολ του Σαραβάκου. Στη ρεβάνς ήταν και πάλι εντυπωσιακή και με γκολ του Σαβέβσκι στο 44′ πήρε την πρόκριση στους ομίλους του Chamipns League, ως η πρώτη ελληνική ομάδα, με δύο νίκες.

1995-96 – Κύπελλο Κυπελλούχων
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Σιόν 2-0
Σιόν – ΑΕΚ 2-2: Η ΑΕΚ είχε πλησιάσει την πρόκριση από το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας. Στην Ελβετία δύο φορές βρέθηκε να χάνει και δύο φορές απάντησε. Σκόρερ στο 82′ ο Κετσπάγια και στο 87′ ο Μπατίστα.

1996-97 – Κύπελλο κυπελλούχων
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Χέμλον 1-0
Χέμλον – ΑΕΚ 1-2: Αυτό ήταν εύκολο εμπόδιο. Αποδείχθηκε, όμως στον αγώνα ρεβάνς, γιατί το 1-0 στο πρώτο ματς δεν ήταν ασφαλές. Μάλιστα, οι Σλοβάκοι προηγήθηκαν, αλλά η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση με ανατροπή, με γκολ των Μπατίστα και Νικολαΐδη. Εκείνο ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό γκολ του Ντέμη.

1997-98 – Κύπελλο Κυπελλούχων
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Ντίναμπουργκ 5-0
Ντίναμπουργκ – ΑΕΚ 2-4: Τα πάντα είχαν τελειώσει από το πρώτο ματς. Η σφραγίδα, όμως, μπήκε στη ρεβάνς στην έδρα της Ντίναμπουργκ. Για την ιστορία, τα γκολ της ΑΕΚ στη Λετονία, 35′, 80′ Νικολαΐδης, 50′ Βλάχος, 72′ Κωστής.
– Δεύτερος γύρος
ΑΕΚ – Στουρμ Γκρατς 2-0
Στουρμ Γκρατς – ΑΕΚ 1-0: Η πρώτη από τις προκρίσεις της ΑΕΚ μέσα στην Αυστρία. Το πρώτο ματς, εκείνο το 2-0, περισσότερο το θυμόμαστε από τον τραυματισμό του Κωστή, που στη συνέχεια στερήθηκε μια μεγάλη καριέρα. Στην έδρα της Στουρμ η ΑΕΚ κράτησε το μηδέν μέχρι το 82′, οι Αυστριακοί τότε προηγήθηκαν, αλλά δεν κατάφεραν κάτι περισσότερο.

2000-01 – Κύπελλο UEFA
– Δεύτερος γύρος
ΑΕΚ – Χέρφολγκε 5-0
Χέρφολγκε – ΑΕΚ 2-1: Στο πρώτο γύρο η ΑΕΚ είχε προκριθεί επί της Βάσας. Στην έδρα της Χέρφολγκε το τυπικό μέρος είχε μείνει, μετά το 5-0 του πρώτου αγώνα. Το γκολ, με το οποίο είχε κάνει το 1-1, πέτυχε ο Πέτκοφ στο 32′. Στη συνέχεια της σεζόν η ΑΕΚ απέκλεισε την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

2001-02 Κύπελλο UEFA
– Προκριματικά
ΑΕΚ – Γκρεβενμάχερ 6-0
Γκρεβενμάχερ – ΑΕΚ 0-2: Στο Λουξεμβούργο απλώς επιβεβαίωσε την πρόκριση. Συνολικό σκορ 8-0, μετά το 6-0 της Νέας Φιλαδέλφειας και μια καλή πορεία για την ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος μόλις είχε ξεκινήσει.
– Πρώτος γύρος
ΑΕΚ – Χιμπέρνιαν 2-0
Χιμπέρνιαν – ΑΕΚ 2-0 (3-2 παρ.): Το 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας δεν στάθηκε αρκετό. Οι Σκοτσέζοι ανέτρεψαν το σκορ, οδήγησαν το ματς στην παράταση, αλλά εκεί μίλησε ο Τσιάρτας. Με δύο γκολ, το ένα με απευθείας εκτέλεση κόρνερ(!), έστειλε την ΑΕΚ στον επόμενο γύρο.
– Τρίτος γύρος
ΑΕΚ – Λίτεξ 3-2
Λίτεξ – ΑΕΚ 1-1: Εκεί η ΑΕΚ καθάρισε την ομάδα της Βουλγαρίας μάλλον από το 15′, όταν και προηγήθηκε με τον Γκαμάρα. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η Ένωση είχε προηγηθεί 3-0, αλλά η Λίτεξ είχε πετύχει δύο και είχε κάνει δύσκολη τη ρεβάνς. Εκείνη η ευρωπαϊκή πορεία της ΑΕΚ σταμάτησε στην Ίντερ, σε δύο εντυπωσιακά ματς.

2002-03 Κύπελλο UEFA:
– Τρίτος γύρος
ΑΕΚ – Μακάμπι Χάιφα 4-0
Μακάμπι – Χάιφα –ΑΕΚ 1-4: Η ΑΕΚ είχε αποκλειστεί από το Champions League και συνέχισε στο Κύπελλο UEFA. Αντίπαλος η Μακάμπι Χάιφα, που στον όμιλο είχε νικήσει στην Κύπρο τον Ολυμπιακό 3-0 και του είχε πάρει ισοπαλία 3-3 στο Καραϊσκάκη. Η ΑΕΚ τις έβαλε δύο φορές από τέσσερα. Στην ρεβάνς, επίσης στην Κύπρο, με γκολ των Κατσουράνη, 2 του Λάκη και Ναλιτζή.

2007-08 Κύπελλο UEFA:
– Προκριματικά
ΑΕΚ – Σάλτσμπουργκ 3-0
Σάλτσμπουργκ – ΑΕΚ 1-0: Η δεύτερη πρόκριση στην Αυστρία. Ας πούμε μέχρι την επόμενη, δηλαδή σήμερα. Το πράγμα είχε καθαρίσει από το πρώτο ματς, αλλά η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στη ρεβάνς, έχασε και μάλιστα με γκολ που μπήκε από το 19′.

2011-12 – Europa League:
– Προκριματικά
ΑΕΚ – Ντιναμό Τιφλίδας 1-0
Ντιναμό Τιφλίδας – ΑΕΚ 1-1: Οι Γεωργιανοί ισοφάρισαν το σκορ του πρώτου αγώνα και έστειλαν το ματς στην παράταση. Εκεί, με πέναλτι του Λεονάρντο, η Ένωση πήρε την πρόκριση. Την τελευταία φορά που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα με αυτή στη βαλίτσα της…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ