Το νέο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και τα γήπεδα που… έρχονται (vids)

Το νέο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και τα γήπεδα που… έρχονται (vids)

Η Ρεάλ έχει στα σκαριά τα σχέδια του νέου Μπερναμπέου, η Τότεναμ κάνει πρεμιέρα στο νέο της παλάτι και οι κορυφαίοι σύλλογοι του κόσμου παίρνουν σειρά.

Όσο περνάει ο χρόνος τόσο περισσότερα γήπεδα είτε ανακαινίζονται, είτε ανακατασκευάζονται, καθώς είναι λογικό να προχωρήσουν οι σύλλογοι σε δραστικές αλλαγές για να εκσυγχρονίσουν το «σπίτι» τους.

Ο ρόλος των χορηγών των κορυφαίων ευρωπαϊκών κλαμπ είναι καταλυτικός για την ανακατασκευή γηπέδου, προκειμένου να έχουν ακόμα και το όνομα τους στα στάδιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η Μάντσεστερ Σίτι έχει δώσει το όνομα του χορηγού της στο νέο γήπεδο της (Έτιχαντ), ενώ και η Άρσεναλ (Έμιρεϊτς).

Η κατασκευή καινούριου σταδίου μοιάζει πλέον με τη νέα μόδα, αφού πέρα από τους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου, οι περισσότερες ομάδες θέλουν να έχουν δικό τους σπίτι. Οι λόγοι προφανείς. Τα οικονομικά έσοδα που σε βάθος χρόνου θα είναι πολλά. Αξίζει να σημειωθεί πως στο παραπάνω πλαίσιο ετοιμάζει γήπεδο ήδη η ΑΕΚ, ενώ τη Νέα Τούμπα έχει στα σκαριά και ο ΠΑΟΚ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως οι κορυφαίες ομάδες ανακαινίζουν το νέο τους σπίτι. Πρώτη και καλύτερη η Τότεναμ με το νέο Γουάιτ Χαρτ Λέιν, το οποίο είναι έτοιμο και θα ανοίξει τις θύρες του απόψε για το ματς με την Κρίσταλ Πάλας. Το πρώτο για την Premier League, ένα γήπεδο πραγματικό στολίδι.

Στην Ευρώπη υπάρχουν κι άλλα μεγάλα κλαμπ που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τα δικά τους στάδια ή να επεκτείνουν και να τροποποιήσουν αυτά που έχουν, κάνοντάς τα πιο σύγχρονα και μεγαλοπρεπή, θέτοντας τέλος στην έλλειψη χώρου και εγκαταστάσεων.

Ας δούμε μερικά από αυτά…

Σαντιάγκο Μπερναμπέου (Ρεάλ Μαδρίτης)

Η πρόσοψη του νέου γηπέδου θα περιλαμβάνει μια τεράστια οθόνη που θα χρησιμοποιηθεί σε ειδικές στιγμές, που θα δείχνει τι συμβαίνει μέσα εκτός γηπέδου. Χάρη σε ένα σύστημα LED που θα δονείται, θα επιτρέπει στο Μπερναμπέου να έχει επικοινωνία με τον περίγυρο του.

Το στάδιο θα διαθέτει τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις: συστήματα πληροφοριών και επικοινωνιών, οθόνες 360 μοιρών τοποθετημένες πάνω από τα σταντς και συστήματα διαχείρισης υψηλής τεχνολογίας. Θα είναι ασφαλέστερο και πιο άνετο για τους οπαδούς. Επιπλέον, προγραμματίζεται η κατασκευή εντός του σταδίου εμπορικών χώρων, χώρων αναψυχής και αποκατάστασης, ενός ξενοδοχείου και ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Η αναδιπλούμενη οροφή του θα επιτρέψει τη χρήση του σταδίου για την υποδοχή διαφορετικών τύπων γεγονότων. Αναμένεται να είναι έτοιμο το 2023.

Στάμφορντ Μπριτζ (Τσέλσι)

https://www.youtube.com/watch?v=g81en3wGt5Y

Η Τσέλσι έχει ετοιμάσει ένα φιλόδοξο έργο να αναδιαμορφώσει το γήπεδο της, να επεκτείνει τη χωρητικότητά της από 41.600 άτομα σε 60.000.

Το σωματείο σκοπεύει να μειώσει το επίπεδο του σταδίου και να χτίσει κάτω από το επίπεδο του δρόμου. Το πιο σπουδαίο επίτευγμα θα είναι ο σχεδιασμός του: Ο Ρώσος μεγιστάνας, Ρόμαν Αμπράμοβιτς θέλει το εξωτερικό του να μοιάζει με έναν καθεδρικό ναό.

Το έργο, το οποίο εκτιμήθηκε σε κάτι παραπάνω από 850 εκατομμύρια ευρώ, είχε προγραμματίσει την ολοκλήρωσή του στην εποχή 2023-2004, παρόλο που η Τσέλσι το σταμάτησε πέρυσι και προς το παρόν δεν έχει γίνει πλέον σχεδιασμός. Ο λόγος είναι ένα σπίτι που βρίσκεται στο οικόπεδο που θα γίνει το γήπεδο και υπάρχουν κάποια θέματα με την οικογένεια που ζει εκεί.

Σαν Σίρο (Μίλαν)

Η Μίλαν έλαβε την έγκριση του «Fondazione Fiera Milano» για την ενοικίαση της γης στην περιοχή Portello. Εκεί θα κατασκευάσει ένα στάδιο με χωρητικότητα 50.000 ατόμων που θα είναι έτοιμο τη σεζόν 2019-2020.

Η ιταλική ομάδα θα πληρώνει 3.95 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για 50 χρόνια για την ενοικίαση της γης. Το γήπεδο ξεχωρίζει πρωτίστως για το ασυνήθιστο σχήμα του, το οποίο θα φέρνει περισσότερο σε εταιρία ή ακόμα και σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Το αθλητικό κέντρο θα προσφέρει εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη. Οι τελευταίες πληροφορίες στην Ιταλία δείχνουν μια άλλη πιθανότητα, ότι το νέο γήπεδο θα μοιράζεται επίσης και η Ίντερ, με την επένδυση να αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ. Πάντως στη Μίλαν δεν θέλουν και πάλι να μοιράζονται το γήπεδο με την αιώνια αντίπαλο.

Άνφιλντ (Λίβερπουλ)

Ένα από τα πιο εμβληματικά και θρυλικά στάδια είναι το Άνφιλντ της Λίβερπουλ. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επέκτασης της βασικής στάσης του γηπέδου (έργα που ξεκίνησαν το 2015), κέρδισε 8.500 θέσεις και αύξησε την χωρητικότητα σε περίπου 54.000 άτομα.

Η αγγλική ομάδα σχεδιάζει μια άλλη επέκταση του Άνφιλντ, που θα φτάσει ακόμα και 60.000 θεατές. Τα νέα έργα πιθανότατα να ξεκινήσουν ακόμα και μέσα στο 2019.

Το έργο επέκτασης εκτιμάται σε περίπου 126 εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου, αποφάσισε αυτή τη στιγμή να μην προσπαθήσει για την κατασκευή ενός νέου σταδίου και προτίμησε να αναδιαμορφώσει και να επεκτείνει το παλιό, καθώς η ιστορία που το διακατέχει είναι τεράστια.

Καμπ Νου (Μπαρτσελόνα)

Τα έργα του νέου γηπέδου και την ανακαίνιση του εξετάζουν στην Μπαρτσελόνα. Συγκεκριμένα στοχεύουν στην κατασκευή του τρίτου διαζώματος, που θα επιτρέψει την υποδοχή 105.000 θεατών.

Επίσης θέλουν την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων πρόσβασης στις κερκίδες με ανελκυστήρες και αυτόματες σκάλες. Η πρόσοψη θα είναι ανοιχτή και θα αποτελείται από τρεις δακτυλίους με την οροφή κεκλιμένου τμήματος.

Ο προϋπολογισμός θα είναι στα 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η τελευταία ημερομηνία που έθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Culé για να δει το νέο Καμπ Νου έτοιμο είναι το 2023.

Ολίμπικο (Ρόμα)

H Ρόμα θα κατασκευάσει το νέο γήπεδο της στα νοτιοδυτικά της πόλης, σε έναν πρώην αγώνα δρόμου, και θα έχει χωρητικότητα για 52.000 θεατές που θα επεκταθούν σε 60.000 σε βάθος χρόνου.

Είναι εμπνευσμένο από το Κολοσσαίο της Ρώμης και θα είναι ενεργό 365 ημέρες το χρόνο. Η κύρια καινοτομία του είναι ότι θα έχει μια συγκεκριμένη βαθμίδα για το tifosi gialloross i, το Curva Sud, με 14.000 θέσεις και θα διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα διαζώματα και κερκίδες.

Η συνολική επένδυση θα είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ και έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες αρχές για την κατασκευή του.

Γουάιτ Χαρτ Λέιν (Τότεναμ)

Μετά από κάποιες καθυστερήσεις που στοίχισαν περισσότερο από το αναμενόμενο, το νέο Γουάιτ Χαρτ Λέιν έχει ήδη δει το φως, με χωρητικότητα 62.000 ατόμων.

Σήμερα μάλιστα θα κάνει και την πρεμιέρα της στο χορτάρι του γηπέδου και η πρώτη ομάδα της Τότεναμ. Τα σπιρούνια ζούσαν στην εξορία του Γουέμπλεϊ τις τελευταίες σεζόν και το μέγεθος της κατασκευής κατέστησε αδύνατη την ενίσχυση της ομάδας του Ποκετίνο την τελευταία χρονιά.

Όλα όμως πήραν τον δρόμο τους το γήπεδο είναι έτοιμο προς χρήση και η Τότεναμ μπαίνει σε μία νέα εποχή, την καλύτερη της σύγχρονης ιστορία της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ