Ευρωλίγκα: Ποιος είναι ο πιο clutch παίκτης της διοργάνωσης;

Ευρωλίγκα: Ποιος είναι ο πιο clutch παίκτης της διοργάνωσης;

Η ομάδα σας βρίσκεται οριακά πίσω στο σκορ και απομένουν λιγότερο από πέντε λεπτά για τη λήξη της αναμέτρησης. Σε ποιον μπασκετμπολίστα θα εμπιστευόσασταν την μπάλα;

Ανέκαθεν στο μπάσκετ οι επιδόσεις μιας ομάδας ή ενός αθλητή στα τελευταία λεπτά ενός «κλειστού» αγώνα, διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο. Είναι κάτι απολύτως λογικό, καθώς σε αυτό το χρονικό διάστημα κρίνεται ο τελικός νικητής της αναμέτρησης.

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε πρόσφατα, σε αμφότερες τις πλευρές του συγκεκριμένου φάσματος. Στη Μόσχα ανέβασε κατακόρυφα την απόδοση του στην τέταρτη περίοδο, κατορθώνοντας έτσι να δραπετεύσει με το «διπλό» από την έδρα της πανίσχυρης ΤΣΣΚΑ, χάρις στο σπουδαίο τρίποντο του Καλάθη. Κόντρα στη Ρέαλ ηττήθηκε με περίπου πανομοιότυπο τρόπο. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι εν λόγω καταστάσεις ονομάζονται «clutch» – δηλαδή τα τελευταία πέντε λεπτά ενός παιχνιδιού, στο οποίοι οι δύο μονομάχοι έχουν διαφορά μικρότερη των πέντε πόντων στο σκορ.

Πριν από μερικές ημέρες, η Ευρωλίγκα δημοσίευσε μια ανάλυση με τη βοήθεια της Synergy Sports (μια εταιρία που καταγράφει λεπτομερειακά όλα τα τεκταινόμενα εντός παρκέ), προσπαθώντας να απαντήσει στο εξής ερώτημα: ποιος είναι ο πιο clutch μπασκετμπολίστας των ευρωπαϊκών γηπέδων; Το παρακάτω γράφημα νομίζω πως θα επιλύσει πολλές από τις απορίες μας.

Καταρχάς να αναφέρουμε πως μετά και το πέρας της 29ης αγωνιστικής, μόλις το 4,8% των συνολικών κατοχών όλων των συλλόγων εντάσσονται στην εν λόγω κατηγορία. Επιπλέον σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, οι παίκτες της διοργάνωσης σκοράρουν κατά μέσο όρο 1,01 πόντους ανά κατοχή.
Όπως παρατηρούμε λοιπόν στο πίνακα, ο γνωστός και μη εξαιρετέος Mike James αποτελεί με διαφορά τον πιο clutch αθλητής της φετινής σεζόν. Μέχρι στιγμής έχει αναλάβει 60 τέτοιες κατοχές, πετυχαίνοντας 69 πόντους – πράγμα που μεταφράζεται σε 1,15 πόντους ανά κατοχή. Το νούμερο είναι προφανώς πολύ πάνω, σε σχέση με το μέσο όρο.

Από εκεί και πέρα τις υπόλοιπες θέσεις της πεντάδας καταλαμβάνουν μπασκετμπολίστες των ΤΣΣΚΑ και Φενέρ. Διόλου τυχαία αμφότεροι οι οργανισμοί, καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στην βαθμολογική κατάταξη της Ευρωλίγκας. Θεωρώ πως αξίζει να σταθούμε για λίγο και στις επιδόσεις του Κώστα Σλούκα. Ο Έλληνας guard έχει εξελιχθεί σταδιακά σε αναπόσπαστο κομμάτι της αρμάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι 1,34 πόντοι που πετυχαίνει ανά clutch κατοχή, αντιπροσωπεύουν ένα αδιαμφισβήτητα έναν αριθμό τέρας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Τώρα στον δεύτερο πίνακα, απεικονίζονται οι πέντε πιο εύστοχοι μπασκετμπολίστες στις αντίστοιχες καταστάσεις. Βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε, η ευστοχία επηρεάζεται άμεσα από τον συνολικό αριθμό των κατοχών, οι οποίες είναι σημαντικά λιγότερες συγκριτικά με το παραπάνω γράφημα. Η κυριαρχία της Φενέρ είναι ξανά συντριπτική.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο Luigi Datome, αποτελεί τον μοναδικό αθλητή που εμφανίζεται και στους δύο πίνακες. Ο Ζοτς τον εμπιστεύεται συχνά στο τέλος κλειστών αναμετρήσεων (27 clutch κατοχές), με τον Ιταλό να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις (1,44 πόντοι ανά κατοχή). Ένα στοιχείο βέβαια που χρίζει βελτίωσης, είναι η τάση του να υποπίπτει σε λάθος (15% TO%).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ