Ο Στεφ Κάρι αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης

Ο Στεφ Κάρι αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης

Τι ακριβώς είναι ο κερατόκωνος και με ποιον τρόπο επέλεξε να τον αντιμετωπίσει, ο κορυφαίος σουτέρ στο ΝΒΑ, Στεφ Κάρι.

Καμιά φορά στη ζωή σου συμβαίνουν πράγματα που μοιάζουν τόσο απίστευτα, ώστε στο τέλος αρνείσαι κυριολεκτικά να τα πιστέψεις. Είχα μόλις γυρίσει στο σπίτι και έψαχνα να διαβάσω κάτι ενδιαφέρον στο διαδίκτυο, μέχρι να έρθει η ώρα να κοιμηθώ. Το μάτι μου έπεσε σε ένα καινούριο αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας The Athletic. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, ο Στέφεν Κάρι αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια προβλήματα όρασης.

Δηλαδή ο καλύτερος σουτέρ στην ιστορία του αθλήματος, ο τύπος που έχει καταρρίψει κάθε πιθανό και απίθανο ρεκόρ στα τρίποντα και ευστοχεί σε πάνω από 300 μακρινά σουτ ανά σεζόν, στην πραγματικότητα δεν βλέπει πολύ καλά. Με άλλα λόγια προσπαθούν να μας πείσουν πως όταν εκτελεί για τρεις, υπολογίζει στο περίπου που βρίσκεται το καλάθι και στέλνει τη μπάλα προς εκείνη τη γενική κατεύθυνση.

Η πάθηση του ονομάζεται κερατόκωνος. Ο κερατοειδής χιτώνας συχνά παρομοιάζεται στην Ιατρική με παράθυρο του οφθαλμού, αφού το φώς πρέπει αναγκαστικά να περάσει από μέσα του για να μπει στο μάτι. Ο κερατόκωνος σημαίνει την ανάπτυξη κωνικού σχήματος του κερατοειδούς και χαρακτηρίζεται, από προοδευτική λέπτυνση και αύξηση της καμπυλότητας του.

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα η όραση του ασθενούς σταδιακά να χειροτερεύει εξαιτίας ανώμαλου αστιγματισμού ή μυωπίας, καθώς παραμορφώνεται το είδωλο που σχηματίζεται στο «βυθό» του ματιού. Επιπλέον επηρεάζει αρνητικά και την περιφερειακή όραση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις – ανάλογα με την βαρύτητα της βλάβης – προκαλεί μερική η ολική τύφλωση του ασθενούς.

Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον Κάρι, με την πάθηση να χειροτερεύει διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το διάλειμμα του φετινού All Star game, σούταρε μόλις με 36,6% στο τρίποντο – ένα νούμερο που για τον ίδιο είναι εξαιρετικά χαμηλό. Βέβαια η επιστήμη εξελίσσεται διαρκώς, με τον super star των Warriors να βρίσκει επιτέλους πριν από περίπου τρεις εβδομάδες μια νέα λύση στο ζήτημα που τον βασάνιζε τόσο καιρό. Πλέον χρησιμοποιεί ειδικούς φακούς επαφής οι οποίοι περιορίζουν τον κερατόκωνος και έχουν βελτιώσει σημαντικά την όραση του.

Ο Στεφ είναι μάλιστα τόσο ενθουσιασμένος, που δήλωσε πως είναι σαν να έχει προμηθευτεί ένα ζευγάρι καινούρια μάτια, τα οποία του επιτρέπουν να παρατηρεί τα πάντα πιο καθαρά όταν αγωνίζεται (και όχι μόνο φυσικά). Η μέθοδος φαίνεται να δουλεύει στην εντέλεια – ευστοχεί σε τουλάχιστον πέντε τρίποντα σε καθένα από τα τελευταία εννιά παιχνίδια, με το ποσοστό του να έχει κυριολεκτικά εκτοξευθεί προσεγγίζοντας το αδιανόητο 51,4%. Καλή τύχη ΝΒΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ