Ποια είναι η μεγαλύτερη μορφή της ΑΕΚ; (Γκάλοπ)

Ποια είναι η μεγαλύτερη μορφή της ΑΕΚ; (Γκάλοπ)

Μπάγεβιτς, Αμερικάνος, Μαύρος, Ντέμης, Μπάρλος, Μελισσανίδης και Αγγελόπουλος αυτοί που ξεχωρίζουν στα 95 χρόνια της ΑΕΚ. Ποιος πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη μορφή στην ιστορία της ΑΕΚ;

Η ΑΕΚ έκλεισε σήμερα 95 χρόνια ιστορίας. Και μέσα σε αυτές τις δεκαετίες ζωής και ιστορίας έχει καταφέρει πολλά. Με τους εκατομμύρια οπαδούς της και πολλούς πρωταγωνιστές. Πολλού και σημαντικούς.

Κάποιοι εξ’ αυτών την πήραν από το χέρι και την οδήγησαν στα δύσκολα. Είχαν το χάρισμα του ηγέτη και έτσι λατρεύτηκαν. Προσπαθήσαμε να τους ξεσκαρτάρουμε για αυτή την ψηφοφορία, αλλά δεν ήταν εύκολο.

Τελικά μετά από προσπάθεια καταλήξαμε στους παρακάτω:

Ντούσαν Μπάγεβιτς

Λατρεύτηκε σαν Θεός. Μέχρι να φύγει για τον Ολυμπιακό το 1996, ήταν… νόμος κάθε του λέξη στην ΑΕΚ. Το όνομα του δονούσε τη Νέα Φιλαδέλφεια. Και στις χαρές και στις λύπες. Οι χαρές βεβαίως ήταν περισσότερες. Ο Ντούσκο έφερε στην ΑΕΚ τίτλους και τον τίτλο της ομάδας που έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο ever, τότε στις αρχές του 1990. Και ότι και αν ακολούθησε από την αποχώρηση του, ότι και αν λάθη έκανε, ότι «πόλεμο» και αν έζησε, όσα έγιναν δεν «σβήνονται». Παραμένει Πρίγκιπας για τους μεγαλύτερους ΑΕΚτζήδες…

Γιώργος Αμερικάνος

Την Ιστορία την έγραψαν τα χέρια του. Το 1968 η Ελλάδα ζούσε την χούντα, αλλά η ΑΕΚ του Αμερικάνου ένωσε τους Ελληνες σε έναν αγώνα-διαδήλωση της νίκης. Η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων πριν πολλά-πολλά χρόνια και αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για ελληνική ομάδα εκτός συνόρων, στα ομαδικά αθλήματα. Από τα χέρια του Αμερικάνου όλα αυτά, του κορυφαίου μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ για… πάντα. Του ανθρώπου είχε χίλιους τρόπους να σκοράρει, όταν υπήρχαν ελάχιστοι.

Θωμάς Μαύρος

«Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός». Στα δύσκολα, πέτρινα χρόνια της ΑΕΚ, όλοι είχαν τον Μαύρο να ακουμπήσουν. Από το 1976 μέχρι το 1987 στην Ενωση. Έζησε και μεγάλες επιτυχίες, αλλά στα άσχημα ήταν ο μπροστάρης για να μην διαλυθούν τα πάντα. Και αν κατέκτησε αμέτρητους τίτλους και σπάνιες ατομικές διακρίσεις για το ασταμάτητο σκοράρισμα του η αγάπη του κόσμου δεν συγκρινόταν με τίποτα. Για αυτό τον λέγαν Θ(ε)ωμά.

Ντέμης Νικολαΐδης

Και ποδοσφαιριστής και πρόεδρος. Ως ποδοσφαιριστής αρνήθηκε τα πολλά λεφτά του Σωκράτη Κόκκαλη για την μεγάλη του αγάπη. Και δικαιώθηκε. Από το 1996 μέχρι το 2003 ο Ντέμης ήταν ο… Θεός της Νέας Φιλαδέλφειας. Από κάτω του όλοι, όπως και αν λεγόντουσαν. Ντέμης σήμαινε γκολ, αντίσταση στην παράγκα, κόντρα στο σύστημα. Κράτησε γενιές οπαδών της ΑΕΚ μόνος του, χωρίς τίτλους. Διότι ήταν ο Ντέμης. Και ως τέτοιος την έσωσε το 2004 από τη διάλυση, την έβαλε να πατήσει γερά στα πόδια της ξανά και ας έφυγε με γκρίνια και μουρμούρες 4 χρόνια μετά. Είχε φτιάξει την πιο υγιή ΑΕΚ. Ηταν, είναι και παραμένει ο αγαπημένος Ντεμίνιο όλων στην ΑΕΚ.

Λουκάς Μπάρλος

Η πρώτη λατρεία και παντοτινή. Ανέλαβε την ΑΕΚ στα μέσα του 1970 και έδωσε για την ομάδα τα… πάντα του. Εφτιαξε μια ομαδάρα για την οποία παραμιλούσαν όλοι τότε. Δυο πρωταθλήματα Ελλάδας, ένα νταμπλ, μια φοβερή πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA που αν δεν ήταν η Γιουβέντους θα ήταν στον τελικό. Η ΑΕΚ του έριξε 6 στην Πόρτο, πήρε τον Φάντροκ και άλλαξε τα ποδοσφαιρικά δεδομένα στην Ελλάδα. Ο Μπάρλος ήταν ο πρώτος μεγάλος και έκανε την ΑΕΚ μεγάλη εντός και εκτός συνόρων. «ΑΕΚ-Μπάρλος, σύλλογος μεγάλος».

Δημήτρης Μελισσανίδης

Μετά τον Μπάρλο ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός πρόεδρος στην ΑΕΚ. Και για καλό της ΑΕΚ είναι και τώρα στην ηγεσία της. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι πετυχημένος και ότι όταν θέλει κάτι, βρίσκει τον τρόπο να το πετύχει. Μόνος του αρχές του 1990 τα έβαλε με τον Βαρδινογιάννη, έκανε την ΑΕΚ ξανά Πρωταθλήτρια μαζί με τον Μπάγεβιτς και το 2013 επέστρεψε για να πετύχει πιο σπουδαία πράγματα. Την πήρε καθαρή από την Γ’ εθνική, την ανέβασε εκεί που έπρεπε και μαζί του η ΑΕΚ ξαναπήρε Πρωτάθλημα (2018) και Κύπελλο (2016). Πιο σημαντικό από όλα: κατασκευάζει ξανά το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και την σεζόν 2020/21 θα είναι στο «σπίτι» της η ομάδα. Πως το κατάφερε; Κόντρα σε όλους και όλα, με νομικές νίκες και με χρηματοδοτικό πλάνο που θα ζήλευαν όλοι. Τίγρης είσαι…

Μάκης Αγγελόπουλος

Είναι ο πιο… νέος της παρέας. Παρότι είχε ασχοληθεί παλαιότερα με την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, βγήκε στο προσκήνιο τέλη του 2014 για να σώσει από τη διάλυση την μπασκετική. Και τα κατάφερε. Πολύ καλύτερα από όσο θα περίμενα όλοι. Σε 365 ημέρες κέρδισε τρεις τίτλους. Κύπελλο το 2018 έχοντας κερδίσει Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, το Basketball Champions League την ίδια χρονιά σε ένα σπουδαίο Final 4 στο ΟΑΚΑ και φέτος το Διηπειρωτικό στο Ρίο. Και δεν έχει σταματήσει. Είναι ακόμη στην αρχή. Στόχος του να γίνει η ΑΕΚ ξανά πρώτη στην Ελλάδα και ομάδα της Euroleague, αλλά πρωτίστως να φτιάξει την έδρα της, έχοντας συμφωνήσει για το Ολυμπιακό κλειστό των Ανω Λιοσίων.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ