ΠΑΟΚ: Από τον Ιωσηφίδη στον Βιεϊρίνια…

ΠΑΟΚ: Από τον Ιωσηφίδη στον Βιεϊρίνια…

Πόσο άλλαξε ο κόσμος από το 2ο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ και την ξέφρενη πορεία της παρέας του Πάπριτσα έως τον αήττητο ΠΑΟΚ του Αντρέ και το 3ο πρωτάθλημα!

Σε μια άλλη Ελλάδα, σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. 34 χρόνια πριν που μοιάζουν με… αιώνες αν αναλογιστεί κανείς πόσο πολύ έχει αλλάξει ο κόσμος. Από το πιο απλό στο πιο σημαντικό.

Ο κόσμος τότε ζούσε ακόμη τον Ψυχρό πόλεμο. Η Ελλάδα ζούσε στους ρυθμούς της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ. Το ποδόσφαιρο μας διένυε ακόμη τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του υπόστασης.

Υπήρχαν ακόμη οι αλάνες για τους πιτσιρικάδες που «έτρωγαν» τα πόδια τους στα χώματα και τα τσιμέντα και όχι τα εντυπωσιακά γηπεδάκια των ακαδημιών που υπάρχουν πλέον σε όλη την Ελλάδα.

Ο κόσμος μπορούσε να πάει στο γήπεδο και να παρακολουθήσει όποιο ματς ήθελε χωρίς απαγόρευση οργανωμένης ή μεμονωμένης μετακίνησης.

Τότε η τηλεόραση δεν έδειχνε τα παιχνίδια. Τότε δεν υπήρχε ουσιαστικά τηλεόραση. Ασπρόμαυρη στα περισσότερα σπίτια, έγχρωμη στους πιο «ματσωμένους», άπαντες περίμεναν την «Αθλητική Κυριακή» για να δουν τι έχει συμβεί στα γήπεδα. Υπήρχε άλλωστε μόνο η ΕΡΤ, δεν είχαμε Ιδιωτική τηλεόραση!

Από τα ραδιοφωνάκια της ΕΡΑ ΣΠΟΡ ακούγαμε την εξέλιξη των αγώνων, όσοι ήμασταν στα γήπεδα μαθαίναμε από τα μεγάφωνα και τους εκφωνητές τα γκολ που έμπαιναν στους άλλους αγώνες. Όλοι οι αγώνες άλλωστε γίνονται την ίδια μέρα και ώρα, Κυριακή μεσημέρι.

Τα πιτσιρίκια μεγάλωναν αμολημένα στις γειτονιές (ναι, τότε υπήρχαν γειτονιές) χωρίς τον φόβο που υπάρχει τώρα. Έπαιζαν μπάλα, αμπάριζα, κυνηγητό, κρυφτό.

Προσέξτε, για όσους δεν έζησαν εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, δεν υπήρχε διαδίκτυο. No Facebook, No Instagram, No Twitter!

Με το Atari την βγάζαμε και τα «ουφάδικα» στα μαγαζιά της γειτονιάς. Τα μπιλιαρδάδικα κυρίως.

Το 1985 κυκλοφόρησαν τα Windows 1.0 της Microsoft! Μιλάμε για το ξεκίνημα! Το 1985 εγκαινιάστηκε το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το 1985 κυκλοφόρησε το Super Mario Bros. για το Nintendo Entertainment System!

Δεν υπήρχαν άλλωστε τότε Playstasion και όλες οι κονσόλες που κάνουν θραύση στην εποχή μας. Η κασέτα για να ακούσεις τραγούδια και η βιντεοκασέτα ήταν στην μόδα.

Το 1985 όλος ο κόσμος ήταν διαφορετικός. Το 1985 ήταν μέχρι σήμερα η πιο γλυκιά χρονιά για τον ΠΑΟΚ.

Ήταν η χρονιά που πανηγύρισε το 2ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Τότε που ο αρχηγός Ιωσηφίδης σήκωνε την κούπα, όπως θα την σηκώσει απόψε ο Βιεϊρίνια. Τότε είχε χρειαστεί ο ΠΑΟΚ να περιμένει μέχρι τις 9 Ιουνίου για να πανηγυρίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου.

Το 0-0 στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο αρκούσε για να χρίσει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή Ελλάδας. Σε εκείνο το ιστορικό ματς για τον ΠΑΟΚ είχαν αγωνιστεί οι: Στεργιούδας, Μπανιώτης, Γιούριτσιτς, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Τσουρέλας, Σίγγας (71′ Καρασαββίδης), Βασιλάκος, Πάπριτσα, Κωστίκος, Δημόπουλος (46′ Αλεξανδρίδης).

Στην επιστροφή του ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη «γκρεμίστηκε» το αεροδρόμιο από τους χιλιάδες οπαδούς του δικεφάλου που πανηγύριζαν όλο το βράδυ!

Τότε ο ΠΑΟΚ περίμενε 9 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος για να πανηγυρίσει ξανά παρόμοια επιτυχία.

Τώρα η προσμονή και η υπομονή ήταν τεράστια. Ο ΠΑΟΚ του 1985 αποτελούσε για δεκαετίες μια γλυκιά ανάμνηση για όσους το είχαν ζήσει, ένα όνειρο που «διψούσαν» να ζήσουν όσοι μάθαιναν για την επιτυχία αυτή αλλά δεν την είχαν ζήσει ποτέ.

34 χρόνια μετά, σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο πλέον, ο ΠΑΟΚ γιορτάζει ξανά. Το 2019, στις 21 Απριλίου, ο ΠΑΟΚ ζει ξανά στιγμές… 1985!

Αυτή την φορά στο «σπίτι» του, την Τούμπα που θα κατακλύσουν απόψε οι οπαδοί για να ζήσουν αυτό που ονειρεύονταν χρόνια τώρα αλλά έμοιαζε όνειρο απατηλό. Με την ελπίδα αυτή την φορά πως δεν θα χρειαστεί να αλλάξει ο κόσμος όλος για να πανηγυρίσουν και πάλι μια παρόμοια επιτυχία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ