Αδικήθηκαν όντως οι Houston Rockets από την διαιτησία;

Αδικήθηκαν όντως οι Houston Rockets από την διαιτησία;

Ανάλυση των επίμαχων φάσεων και κουβέντα για τη γενικότερη συμπεριφορά του διδύμου Harden/Paul.

Ο κακός χαμός επικρατεί εδώ και αρκετές ώρες στο ΝΒΑ, με αφορμή την πολυαναμενόμενη πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα στους Golden State Warriors και τους Houston Rockets. Αιτία του αναβρασμού αποτελούν ορισμένες αμφιλεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις, οι οποίες ευνόησαν σε μεγαλύτερο βαθμό τους γηπεδούχους και θεωρητικά αλλοίωσαν το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου αγώνα.

Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία ρεπορτάζ, οι Rockets είναι έτοιμοι να αποστείλουν σχετικό υλικό στη διοίκηση της λίγκας, σκοπεύοντας έτσι να αποδείξουν ότι αδικούνται κατάφωρα κάθε φορά που αντιμετωπίζουν τους πρωταθλητές. Φυσικά όλα αυτά γίνονται για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, ενόψει του επόμενου παιχνιδιού.

Οι Ρουκέτες διαμαρτύρονται έντονα για τις εξής τέσσερις φάσεις.

Καταρχάς, ο κανονισμός αναφέρει πως ο αμυντικός είναι υποχρεωμένος να αφήσει τον απαραίτητο χώρο στον επιθετικό, ώστε να προσγειωθεί με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύσει με κάποιον τραυματισμό. Είναι προφανές ότι ο Klay Thompson «εισβάλλει» αντικανονικά και στις τρεις φορές στον «προσωπικό» χώρο του Harden, καθώς δεν του επιτρέπει να πατήσει στα πόδια του μετά το άλμα. Η δεύτερη φάση είναι η πλέον χαρακτηριστική.

Αρχικά ο Thompson προσγειώνεται ένα κλικ πιο μακριά από τον Μούσια, όμως στη συνέχεια κάνει ένα μικρό βηματάκι προς τα μπροστά λες και επιθυμεί να εξασφαλίσει την επαφή. Από εκεί και πέρα, το μυαλό όλων μας είναι ελεύθερο να πλάσει τις δικές του ιστορίες. Για παράδειγμα κανείς μας δεν μπορεί να ξεχάσει τον πανομοιότυπο τρόπο, με τον οποίο ο Zaza Pachulia τραυμάτισε πριν δύο χρόνια τον Kawai Leonard (έμεινε έξω έξι μήνες), όντας μέλος των Πολεμιστών. Οι ενέργειες του Klay είναι στην πραγματικότητα αντιαθλητικές.

Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν,  πρόκειται για τρεις πεντακάθαρες περιπτώσεις φάουλ που ισοδυναμούν με συνολικά εννιά ελεύθερες βολές. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατό να συμπεριλάβουμε στο πρόχειρο υπολογισμό μας, τις διάφορες ψυχολογικές προεκτάσεις του ζητήματος. Πώς να αισθάνεται άραγε ένας μπασκετμπολίστας που σηκώνεται για τρεις , όταν γνωρίζει πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να χτυπήσει σοβαρά στην κάθοδο;

Η αλήθεια είναι ότι το τέταρτο στιγμιότυπο με πρωταγωνιστή τον Chris Paul, συζητήθηκε πολύ περισσότερο από τα υπόλοιπα – κακώς, στα δικά μου μάτια αντιπροσωπεύει την πιο καθαρή παράβαση από όλες.

Επικεντρώστε την προσοχή σας στο αριστερό χέρι του Livingston – υπάρχει επαφή, κατά συνέπεια οποιαδήποτε κουβέντα τελειώνει εδώ. Εάν διατηρείται ακόμα τις αμφιβολίες σας, να αναφέρω πως στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα ο Mike D’Antoni μας ενημέρωσε ότι στο ημίχρονο, οι τρεις διαιτητές της αναμέτρησης του ομολόγησαν πως τους ξέφυγαν τρία σφυρίγματα. Επιπλέον ο επαγγελματίας διαιτητής που σχολιάζει σε πραγματικό χρόνο τις φάσεις στη ζωντανή μετάδοση, ισχυρίστηκε ακριβώς το ίδιο. Τέλος η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών δημοσιογράφων που δεν απασχολούνται στο ρεπορτάζ των Warriors ή των Rockets (άρα είναι πιο αντικειμενικοί), υποστήριξαν ανοιχτά την πλευρά των Ρουκετών. Δύσκολα όλοι αυτοί να κάνουν ταυτόχρονα λάθος.

Για να πούμε βέβαια και του στραβού το δίκαιο, το διακύβευμα της συζήτησης κρύβεται αλλού. Προσέξτε ότι ο Paul τινάζει τα πόδια του προς τα μπροστά, με σκοπό μάλλον να εκμαιεύσει το φάουλ. Το ίδιο σκεπτικό μοιάζει να ακολουθεί και ο Harden, ο οποίος επίσης προσγειώνεται σε διαφορετικό σημείο. Το κάνουν επίτηδες; Πιθανότατα. Προσωπικά θεωρώ ότι ο CP3 θέλει να αποφύγει τα πόδια του Livingston, αλλά το γεγονός αυτό δεν αλλάζει την ουσία του επιχειρήματος.

Οι δύο παίκτες του Houston «πληρώνουν» την κακή φήμη που τους συνοδεύει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο Harden επιδίδεται πολύ συχνά σε θεατρινισμούς, ώστε να κερδίσει το φάουλ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετεί τα χέρια του κάτω από εκείνα του αμυντικού και ξαφνικά, τα σηκώνει στον αέρα αναγκάζοντας ουσιαστικά τους διαιτητές να σφυρίξουν;

Από την άλλη ο Paul συνηθίζει να διαμαρτύρεται έντονα σχεδόν σε κάθε φάση (έχει καταντήσει κουραστικός), ενώ αποτελεί έναν από τους πρώτους μπασκετμπολίστες που χρησιμοποίησαν το βρώμικο κόλπο του Reggie Miller με την προέκταση του ποδιού επάνω στην προσπάθεια για σουτ. Όπως στρώσεις έτσι θα κοιμηθείς, λέει ο σοφός λαός μας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τραυματιστούν ως τιμωρία, από τις αντιαθλητικές ενέργειες των Warriors.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ