Ο αθλητής που άλλαξε όνομα και τόπο γέννησης για να παίξει μπάσκετ

Ο αθλητής που άλλαξε όνομα και τόπο γέννησης για να παίξει μπάσκετ

Ποιο είναι το αληθινό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από τον Ersan Ilyasova;

Σε ένα κείμενο των προηγούμενων ημερών, συζητούσαμε για την κακή συνήθεια ορισμένων αθλητών να αποκρύπτουν την πραγματική τους ηλικία από τις αρχές, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα στη συνέχεια της καριέρας τους. Ο Manute Bol αποτελεί απλώς ένα παράδειγμα του συγκεκριμένου, ιδιαίτερα διευρυμένου φαινομένου.

Στο σημερινό άρθρο θα καταπιαστούμε με ένα διαφορετικό ζήτημα. Από ότι φαίνεται υπάρχει ένας εν ενεργεία μπασκετμπολίστας, ο οποίος έχει προχωρήσει την απάτη ένα βήμα παραπέρα. Όχι μόνο δεν έχει δηλώσει την αληθινή του ηλικία, αλλά πιθανότατα έχει επιβιώσει για πολύ καιρό στο ΝΒΑ υποδυόμενος κάποιο άλλο πρόσωπο – διαθέτει δηλαδή ψεύτικη ταυτότητα.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο Ersan Ilyasova. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι τον γνωρίζετε. Με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει γεννηθεί στη Τουρκία στις 15 Μαΐου του 1987, ενώ τη φετινή σεζόν αγωνίζεται στους Milwaukee Bucks. Μια παλαιότερη όμως έρευνα του πάντοτε έγκυρου ESPN, αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Σύμφωνα με αυτήν πριν αρκετά χρόνια, η τουρκική ομάδα μπάσκετ Alker Istanbul απέκτησε τα δικαιώματα ενός παίκτη από το γειτονικό Ουζμπεκιστάν με τον όνομα Arsen Ilyasov.

Του έδωσε τούρκικο διαβατήριο ώστε να συμμετέχει στα εγχώρια πρωταθλήματα ως γηγενής και παράλληλα, του άλλαξε το έτος γέννησης από το 1984 στο τωρινό 1987. Η ομοιότητα στα δύο ονόματα είναι προφανής. Το τρελό της υπόθεσης είναι πως αφότου ο κύριος Ilyasov πέρασε τα σύνορα στις 7 Αυγούστου του 2007, τα ίχνη του χάνονται μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της τούρκικης γραφειοκρατίας. Κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε, κανείς δεν έχει ακούσει νέα του. Ένας άνθρωπος πραγματικό φάντασμα.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα ωραία. Λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 19 Σεπτεμβρίου του 2002, εμφανίζεται ένας άνδρας με το όνομα Semsettin Bulut ο οποίος καταθέτει στις τουρκικές αρχές πως έχει ξεχάσει να δηλώσει τη γέννηση του 15χρονου τότε γιού του. Δεν θέλω να είστε καχύποπτοι – ο κόσμος ξεχνάει να δηλώσει τα παιδιά του.

Συμβαίνουν αυτά. Η αστυνομία δεν παρατήρησε κάτι μεμπτό στην όλη διαδικασία και έτσι, ο νεαρός καταχωρήθηκε στα βιβλία του κράτους με το βολικό όνομα Ersan Ilyasova. Μια εξαφάνιση λοιπόν ενός ανθρώπου που μετακόμισε στη Τουρκία από το Ουζμπεκιστάν και ένα παιδί, που εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά.

Φαντάζομαι ότι η εν λόγω ιστορία, ενδεχομένως να σας φαίνεται τραβηγμένη. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα τελευταίο γεγονός που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Το ESPN ισχυρίζεται πως η ομοσπονδία μπάσκετ του Ουζμπεκιστάν, έχει καταθέσει επίσημη καταγγελία στη FIBA για τα «μάτια» του πρωταγωνιστή μας, ισχυριζόμενη ότι ο Ilyasova δεν έχει γεννηθεί στη Τουρκία και κατ’ επέκταση, δεν έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται με την εθνική της. Δυστυχώς βέβαια, η FIBA απέρριψε την καταγγελία εξαιτίας έλλειψης επαρκών στοιχείων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ