Η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και οι Golden State Warriors

Η Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα και οι Golden State Warriors

Τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι δύο υπερομάδες;

Εδώ και μερικές ώρες, γνωρίζουμε πια το πρώτο franchise που θα συμμετέχει στους φετινούς τελικούς του ΝΒΑ. Οι Golden State Warriors απέκλεισαν με συνοπτικές διαδικασίες τους αξιόλογους Portland Trail Blazers και πλέον, περιμένουν τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στους Bucks και τους Raptors ώστε να διεκδικήσουν ακόμη ένα δαχτυλίδι.

Η λογική επιτάσσει πως η υπόθεση τίτλος περνά αποκλειστικά από το χέρι τους. Οι Πολεμιστές παραμένουν οι καλύτεροι των ημερών μας. Για να κάνουμε έναν όμορφο παραλληλισμό με το ποδόσφαιρο, νομίζω πως η κυριαρχία τους όλα αυτά τα χρόνια διαθέτει αρκετά κοινά στοιχεία με την αντίστοιχη της Μπαρτσελόνα, την εποχή που στον πάγκο της καθόταν ο σπουδαίος Πεπ Γκουαρντιόλα. Τι εννοώ.

Κάποτε ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Xavi (τον παλιό χαφ της Μπαρτσελόνα), τους λόγους για τους οποίους αυτή η ομάδα θα μείνει στην ιστορία του αθλήματος. Ο Καταλανός απάντησε πως το ζήτημα δεν είναι μόνο  τα πρωταθλήματα. « Και άλλοι σύλλογοι κατάφεραν να κατακτήσουν πολλούς τίτλους. Ελάχιστοι όμως κατόρθωσαν να αγωνιστούν με τον δικό μας τρόπο». Νομίζω πως ισχύει στο ακέραιο και για τους τωρινούς Warriors. Κάθε φίλαθλος που αγαπά το μπάσκετ έχει σίγουρα παρακολουθήσει κάποιο παιχνίδι τους – όπως αντίστοιχα φίλαθλοι διαφορετικών αποχρώσεων, παρακολουθούσαν τότε την καταπληκτική Μπαρτσελόνα του Γκουαρντιόλα. Μιλάμε για ομαδάρες με όλη τη σημασία της λέξης.

Ποια στοιχεία οφείλουμε να κρατήσουμε, από την τέταρτη και τελευταία αναμέτρηση κόντρα στους Blazers. Αφενός την αδιανόητη απόδοση του Stephen Curry, ο οποίος τελείωσε τον αγώνα με 37 πόντους, 13 rebounds και 11 assists. Το έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ο τύπος είναι παιχταράς, απλώς αναγκάζεται να θυσιάζει όψεις του ταλέντου του, εξαιτίας της παρουσίας του Kevin Durant. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Πολεμιστές έχουν κερδίσει τους 29 από τους 30 τελευταίους αγώνες, στους οποίους ο Steph παίζει ενώ ο KD απουσιάζει. Επιπλέον αντιπροσωπεύει έναν αθλητή, που έχει αναγάγει την κίνηση μακριά από την μπάλα κυριολεκτικά σε επιστήμη. Παρατηρείστε την αδιάκοπη κίνηση του καθώς και τον αριθμό των screen που χρησιμοποιεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ελεύθερο σουτ.

Η ικανότητα του Curry στη κίνηση μακριά από την μπάλα, υποτιμάται σαφώς από την μπασκετική κοινότητα. Χθες βέβαια από ένα σημείο και μετά, ξεκίνησαν τα γνωστά όργια.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά την ατμομηχανή των μετόπισθεν ή αλλιώς τον εκπληκτικό Draymond Green. Ο Αμερικανός forward πραγματοποίησε μια τρομακτική σειρά, σκεπάζοντας με την παρουσία του κάθε εκατοστό του παρκέ. Βρισκόταν παντού στην άμυνα αναχαιτίζοντας τις προσπάθειες των Blazers, ενώ ανταποκρίθηκε με επιτυχία στο αυξημένο επιθετικό φορτίο που του ανέθεσε ο προπονητής του. Οι μέσοι όροι που κατέγραψε κόντρα στο Portland είναι: 16,5 πόντοι, 11,8 rebound, 8,8 assists, 2,3 κλεψίματα και 2,8 τάπες. Με ορολογία Game of Thrones, αν ο Curry είναι η Καλίσι τότε ο Green μοιάζει με έναν από τους δράκους της.

Προσωπικά είμαι σχεδόν πεπεισμένος, πως ο πρωταγωνιστής μας αποτελεί έναν από τους πέντε καλύτερους αμυντικούς στα χρονικά του ΝΒΑ. Ρίξτε μια ματιά στη παρακάτω φάση.

Αρχικά μικραίνει αστραπιαία την απόσταση από τον Seth Curry (ειλικρινά δεν γνωρίζω πως), ώστε να απαγορεύσει το τρίποντο. Παρόλα αυτά διατηρεί την ισορροπία στο σώμα του με αποτέλεσμα να καταφέρει ταυτόχρονα να κλείσει τον διάδρομο προς το καλάθι και να κλέψει την μπάλα. Το 95% των παικτών σε αντίστοιχες περιπτώσεις, θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτοι στην επίθεση με ντρίμπλα. Όχι όμως ο Draymond Green.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ