Champions League: Οι «ήρωες» των τελικών (vids)

Champions League: Οι «ήρωες» των τελικών (vids)

Με αφορμή την σπουδαία μάχη ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Τότεναμ, to10.gr παρουσιάζει τις πιο... ηρωικές εμφανίσεις σε τελικό του Champions League.

Η κάθε παράσταση χρειάζεται και έναν πρωταγωνιστή. Ιδίως όταν τα φώτα είναι πιο λαμπερά από ποτέ και πλήθος κόσμου έχει το βλέμμα του καρφωμένο πάνω στη σκηνή.

Το Champions League από τη στιγμή που συστάθηκε αποτελεί τη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, με τον τελικό του θεσμού να αποτελεί γιορτή για το ποδόσφαιρο και παράλληλα ευκαιρία για του παίκτες να αναδειχτούν.

Φέτος είναι η σειρά της Λίβερπουλ με την Τότεναμ να τεθούν αντιμέτωπες για το Άγιο Δισκοπότηρο και η κάθε μια στηρίζεται στους δικούς της πρωταγωνιστές που θα της χαρίσουν απλόχερα την απόλυτη διάκριση.

Με αφορμή αυτό, to10.gr παρουσιάζει τη λίστα με τους δέκα ήρωες των τελικών που χάρη στην απόδοσή τους έδωσαν το βαρύτιμο τρόπαιο στις ομάδες τους.

10. Ντιέγκο Μιλίτο

Ίντερ – Μπάγερν 2-0, 2010

Ο τελικός του 2010 ανάμεσα σε Ίντερ και Μπαγερν παρέμενε αμφίρροπος.

Από την πλευρά τους, οι «νερατζούρι» είχαν αποκλείσει τη διαστημική Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα στα ημιτελικά, ενώ η Μπάγερν είχε φτάσει φορτσάτη στον τελικό.

Η τελική μάχη κρίθηκε σε μια κλωστή, η οποία είχε την ονομασία… Ντιέγκο Μιλίτο.

Ο Αργεντινός ήταν φονικός στην αντίπαλη περιοχή και χάρη στα δυο γκολ που πέτυχε έδωσε το τρόπαιο στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο.

9. Γκάρεθ Μπέιλ

Ρεάλ Μαδρίτης – Λίβερπουλ 3-1, 2018

Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ βρίσκονται στο ισόπαλο 1-1 έπειτα από περίπου μια ώρα αγώνα και τα πάντα ακόμα παραμένουν ρευστά.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν όμως λίγο νωρίτερα κάνει τη χρυσή αλλαγή που θα χαρίσει στη «βασίλισσα» το τρίτο διαδοχικό Champions League και στο φιλοθεάμον κοινό ένα… ποίημα που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Το ψαλιδάκι του Γκάρεθ Μπέιλ δίνει το προβάδισμα στη Ρεάλ με… στόμφο, ενώ το δεύτερο προσωπικό τέρμα του Ουαλού, αλλά και… δώρο του Κάριους βάζουν τέλος στη σεμνή τελετή.

https://youtu.be/2TQWbxxyJUA

8. Άριεν Ρόμπεν

Μπάγερν – Ντόρτμουντ 2-1, 2013

Τρία χρόνια νωρίτερα έζησε έναν εφιαλτικό τελικό, καθώς στο Μουντιάλ του 2010 αποδείχθηκε ο μοιραίος για την Εθνική Ολλανδίας.

Φορώντας τα χρώματα της Μπάγερν όμως εξελίχθηκε στον μεγάλο πρωταγωνιστή του 5ου τροπαίου της, καθώς στον τελικό του 2013 πέτυχε το κρίσιμο γκολ στις καθυστερήσεις κόντρα στη Ντόρτμουντ και έστεψε τους Βαυαρούς πρωταθλητές Ευρώπης.

https://youtu.be/ydzhox5jmJU

7. Άνχελ Ντι Μαρία

Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1 (παρ.), 2014

Μπορεί ο Σέρχιο Ράμος να έδωσε το φιλί της ζωής στη Ρεάλ, σκοράροντας στις καθυστερήσεις για το 1-1, όμως η βραδιά μπορεί να είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα για τους Μαδριλένους αν δεν υπήρχε ο δαιμονιώδης, Άνχελ Ντι Μαρία.

Ο Αργεντινός έκανε πράγματα και θαύματα κόντρα στην Ατλέτικο και παρά το γεγονός πως δεν σημείωσε κάποιο γκολ, η συμβολή του στο παιχνίδι ήταν καταλυτική.

https://youtu.be/N8q7LORj2Rk

6. Ντιντιέ Ντρογκμπά 

Τσέλσι – Μπάγερν 1-1 (4-3 πεν.), 2012

Μια στιγμή και μόνο μπορεί να σε κάνει ήρωα στα μάτια εκατομμυρίων φιλάθλων. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά μπορεί να μην έπαιξε καλά στον τελικό του Μονάχου, όμως μια… κεφαλιά αρκούσε για να εξιλεωθεί και να κερδίσει τη θέση του στο πάνθεον των θρύλων της Τσέλσι.

Το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Μπάγερν σε συνδυασμό με το καθοριστικό πέναλτι που έστειλε τους «μπλε» στα ουράνια είχαν τη δική τους σημασία στην ιστορία του πολυετούς θεσμού.

https://youtu.be/lDWgTW87W5I

5. Όλιβερ Καν 

Μπάγερν – Βαλένθια 1-1 (5-4 πεν.), 2001

Γκολ, ασίστ, παρεμβάσεις, τάκλιν όλα μπορεί να είναι καθοριστικά στην έκβαση ενός τελικού, όπως αντίστοιχα μπορεί να είναι και οι ηρωικές επεμβάσεις ενός τερματοφύλακα.

Αυτό ακριβώς απέδειξε ο Όλιβερ Καν στον τελικό του 2001 κόντρα στη Βαλένθια, καθώς στη διαδικασία των πέναλτι δέχθηκε μόλις ένα, χαρίζοντας στη Μπάγερν το τρόπαιο.

https://youtu.be/QJ3270yotEU

4. Στίβεν Τζέραρντ

Λίβερπουλ – Μίλαν 3-3 (3-2), 2005

Ένα καταστροφικό πρώτο 45λεπτο από πλευράς Λίβερπουλ έχει σαν αποτέλεσμα η Μίλαν να βρίσκεται μπροστά με 3-0 σκορ.

Τα πάντα έδειχναν να έχουν ξεκαθαρίσει, όμως ένα συγκλονιστικό εξάλεπτο στο δεύτερο μέρος φέρνει τα πάνω κάτω, με τους «κόκκινους» να διαμορφώνουν το τελικό 3-3.

Αν δεν υπήρχε όμως ο Στίβεν Τζέραρντ πιθανότατα τα πράγματα να μην είχαν συμβεί ποτέ με τέτοιο τρόπο.

Ο Άγγλος χάρη στο γκολ που πέτυχε αλά κυρίως χάρη στη συγκινητική του εμφάνιση έδωσε παράταση ζωής στη Λίβερπουλ, η οποία τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει την απόλυτη ανατροπή στη διαδικασία των πέναλτι.

https://youtu.be/EwlIxqstETU

3. Τσάβι

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2-0, 2009

Στις 19 Μαϊου του 2009, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπαρτσελόνα αναμετρούνται με φόντο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Από τη μια, η αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα και από την άλλη, οι μπαρουτοκαπνισμένοι διάβολοι του Σερ Άλεξ Φέργκοιουσον.

Οποισδήποτε παίκτης που βρισκόταν εντός αγωνιστικού χώρου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή, όμως αυτός ο ρόλος άνηκε σε εκείνον που θα έπαιζε πιο εγκεφαλικά.

Ο Τσάβι ήταν απόλυτα κυριαρχικός εκείνη τη βραδιά και χάρη στη μαεστρία που οργάνωνε την παιχνίδι, αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα της κατάκτησης του τροπαίου από τους Καταλανούς.

https://youtu.be/PxluA6yNkwY

2. Ζινεντίν Ζιντάν

Ρεάλ Μαδρίτης – Λεβερκούζεν 2-1, 2002

Μια στιγμή μαγείας μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που να συνεπάρει τα πάντα στο πέρασμά της.

Μπορεί εκείνη τη βραδιά ένα αμούστακο παιδί, με το όνομα Ίκερ Κασίγιας να είχε κλέψει τις εντυπώσεις με τις επεμβάσεις τους, όμως η λάμψη του τελικού άνηκε στον απόλυτο αρτίστα.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν μετά από μια ακίνδυνη σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος σημείωσε ένα γκολ – έργο τέχνης, το οποίο θα μνημονεύεται για πολλά ακόμη χρόνια.

1. Λιονέλ Μέσι

Μπαρτσελόνα – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1, 2011

Μια στιγμή μαγείας μπορεί αν είναι υπέροχη, όμως μια μαγική… εμφάνιση είναι ακόμα καλύτερη. Ο Λιονέλ Μέσι στον τελικό κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε πράγματα και θαύματα εντός αγωνιστικού χώρου, οδηγώντας τη Μπάρτσα σε μια άνετη κατάκτηση του τροπαίου.

Η ηγετική του παρουσία σε συνδυασμό με τις στιγμές απόλυτης ευφυίας κόντρα στους «κόκκινους διάβολους» έστεψαν τους Καταλανούς πρωταθλητές, ενώ χάρισαν στον ίδιο το βραβείο της Χρυσής Μπάλας.

Σαν κερασάκι στην τούρτα ήρθε και το γκολ του Αργεντινού, το οποίος όμως υστερούσε σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες… ζωγραφιές του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ